15/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Ανενόχλητοι

 

Απολογήθηκαν χθες οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, των οποίων τα ονόματα είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ, και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Το ίδιο συνέβη και με όλους όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πλήθος άλλοι που, όπως ισχυρίζονται όλοι, κέρδισαν χρήματα και τα έβγαλαν νόμιμα στην Ελβετία έπειτα από αγοραπωλησίες, ή για τις σπουδές των… καημένων των παιδιών τους. Κανείς δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο που συνεχίζει τους… ελέγχους. Το λάθος του πρώην υπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι έκρυψε (αν αποδειχτεί ότι αυτός το έκανε) τα ονόματα των συγγενών του, μια και είτε υπήρχαν στη λίστα είτε όχι όλοι οι αναγραφόμενοι θα εξακολουθήσουν να χαίρονται αυτές τις καταθέσεις χωρίς επιπτώσεις.

 

Α.Ψ.

 

………………………………………….

 

Βραβείο

 

Η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα δεδομένων «The Migrants Files», η πρώτη συγκεντρωτική καταγραφή των θανάτων μεταναστών στην προσπάθειά τους να περάσουν τα τείχη της Ευρώπης-φρούριο, στην οποία συμμετείχε και το ιντερνετικό ραδιόφωνο radiobubble με το project «Τα θανατηφόρα τείχη της Ευρώπης», κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Data story or group of stories on a single topic» των Data Journalism Awards 2014. Είναι η πρώτη φορά που μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα ήταν υποψήφιο σε αυτά τα βραβεία και φυσικά η πρώτη φορά που βραβεύεται. Στη χώρα που ο όρος «δημοσιογραφία των δεδομένων» μοιάζει με εξωτικό φρούτο, η επιτυχία είναι διπλά σημαντική.

 

Κ.Ζαφ.

 

…………………………………………..

 

Προχειρότητα

 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στις ανακοινώσεις των ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίες κατακεραυνώνουν τον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης, και η πραγματικότητα ήρθε να τους επιβεβαιώσει πάλι. Με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης τροποποιεί δύο άρθρα του Μεταναστευτικού Κώδικα που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι δουλέμποροι και όσοι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών θα δικάζονται από Μονομελές και όχι από Τριμελές Εφετείο. Η δικαιολογία, όπως διατυπώνεται στην εισηγητική έκθεση, είναι ότι η προηγούμενη ρύθμιση έγινε «εκ παραδρομής».

 

Χ.ΙΩ.

 

……………………………………..

 

Απολύσεις

 

Δεν είναι μόνο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που «τα 'χει πάρει» με τον νέο υπουργό Παιδείας. Η βουλευτής της Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή, έκανε λόγο για «κατεστημένο Λοβέρδου» αναφερόμενη στη στάση του για τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που θα απολυθούν. Μια ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση η οποία θυμίζει την παροιμιώδη αναφορά περί δύο βουβαλιών που συγκρούονται σε ένα βάλτο, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των «βατραχιών» που θα οδηγήσει στην εξαθλίωση, βάσει του απαράδεκτου σχεδιασμού της για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το τέλος του έτους.

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………..

 

Κιτρινισμός

 

Στο πλαίσιο της «διασποράς» τρομοκρατικών ειδήσεων, η εφημερίδα «Δημοκρατία», μετά την πρωτοσέλιδη είδηση της δήθεν μετατροπής του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από τους εθνικιστικούς πόθους ακραίων και φανατικών ισλαμιστών, επανήλθε χθες με «άκρως απόρρητο σχέδιο για εισβολή στη Θράκη»! Διαβάζοντας το ρεπορτάζ βλέπουμε όλες τις παλιές πληροφορίες που κατά καιρούς έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας. Το ερώτημα είναι γιατί ξαναζεσταίνει η εφημερίδα αυτούς τους πολεμοχαρείς σχεδιασμούς με τόσο τρομοκρατικούς τίτλους. Διείσδυση μέσω του εθνικισμού στους χρυσαυγίτες ή απλώς έλλειψη ύλης;

 

Α.Ψ.

 

………………………………………..

 

«Βούτηξε» ο υπουργός

 

Ζαλισμένος από τους φακέλους και τις εκκρεμότητες που παρέλαβε μπαίνει και βγαίνει στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης. Δεν εξηγείται αλλιώς η «βουτιά» που έκανε χθες το πρωί στην είσοδο του υπουργείου, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει πολύ. Οπως μάθαμε, ο υπουργός για λίγα εκατοστά δεν χτύπησε το κεφάλι του στη γωνία των μαρμάρινων σκαλοπατιών της εισόδου. Σηκώθηκε μόνος του, χωρίς να χρειαστεί βοήθεια, και ανέβηκε με το υπουργικό ασανσέρ στον 6ο όροφο στο γραφείο του. Πρόσκαιρα προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς έτρεξαν έντρομοι τόσο οι αστυνομικοί της προσωπικής του φρουράς, όσο και οι αστυνομικοί και οι φύλακες της εισόδου του υπουργείου για να τον βοηθήσουν.

 

Κ.ΤΣ.

 

………………………………………….

 

Ασκός του Αιόλου

 

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Τήνου έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών βιομηχανικών διαστάσεων στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο, ημερίδα με θέμα την αιολική ενέργεια στην Τήνο πραγματοποιείται την Κυριακή (ώρα έναρξης 11.00) στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Δράση Πολιτών Τήνου και το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου.

 

Κ.Ζαφ.

 

………………………………………..

 

Παπαγαλάκια

 

«Καθαρίστριες κινήθηκαν κατά των ΜΑΤ. Επεισόδια και λιποθυμίες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου», ήταν το λεγόμενο «σούπερ» (δηλαδή, η γραπτή είδηση-τίτλος στην οθόνη) του θέματος της ΝΕΡΙΤ με τον ξυλοδαρμό των καθαριστριών και φωτορεπόρτερ, χθες, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Την επόμενη φορά που τα ΜΑΤ θα δείρουν τις καθαρίστριες ή άλλους διαδηλωτές, τα φιλότιμα παπαγαλάκια, οι «αντικειμενικοί» επαγγελματίες της κυβερνητικής τηλεόρασης, θα μας ενημερώσουν ότι… «οι αστυνομικοί αμύνονται, διαφυλάσσοντας την ευημερία των Ελλήνων, απέναντι στις επιθέσεις των αιμοσταγών καθαριστριών».

 

Δ.Τ.

 

……………………………………..

 

Βράβευση

 

Ο συνεργάτης της «Εφ.Συν.» Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης βραβεύτηκε με το βραβείο Περήφανο Πρόσωπο στην κατηγορία «Δημοσιογράφοι», που απονέμει η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας. Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα που «έχουν συμβάλει στην ορατότητα και τις διεκδικήσεις της κοινότητάς μας». Ο συνεργάτης μας είχε γράψει άρθρο στην εφημερίδα μας («Κατά της ομοφοβίας ζητώ περισσότερο θάρρος», 3 Νοεμβρίου 2013), στον οποίο δημοσιοποιούσε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Μοιραζόμαστε τη χαρά του.

 

Δ.Αγγ.

 

…………………………………………

 

Ετσι εξηγείται…

 

Χρειάστηκε να δω αρκετές φορές το βίντεο με τον… άνδρα (;) των ΜΑΤ να χτυπάει από πίσω την άμοιρη καθαρίστρια και ξαφνικά κατάλαβα! Να γιατί ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ορθοπεδικό.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

…………………………………………

 

Συνάντηση

 

Σπάνια είχε δοθεί τόση δημοσιότητα στον ναζισμό, όπως τον τελευταίο καιρό, λόγω Χρυσής Αυγής. Ο δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ ήταν θαυμαστής του Μπενίτο Μουσολίνι, που κυριαρχούσε στην Ιταλία επί 12 χρόνια. Ετσι, παρά τις προηγηθείσες προσβλητικές εκφράσεις που είχε διατυπώσει δημοσίως και πομπωδώς ο Μουσολίνι για τον Χίτλερ, ο δεύτερος ζήτησε συνάντηση από τον… συνάδελφό του, που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα (14 Ιουνίου), το 1934, στην πανέμορφη Βενετία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του φίρερ σε ξένη χώρα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Μουσολίνι έγινε σύμμαχος του Χίτλερ, αλλά ο δεύτερος κυριάρχησε, ύστερα από λίγα χρόνια. Ο Μουσολίνι περιορίστηκε σε ρόλο δευτερεύοντα…

 

Ν.Γ.

 

……………………………………….

 

Resistance Festival

 

Αντιπροσωπεία του ισπανικού κινήματος Podemos, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Πάμπλο Ιγκλέσιας, θα συμμετέχει στο Resistance Festival που διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά στην Αθήνα. Οι Podemos («Μπορούμε») είναι το νέο ριζοσπαστικό κόμμα που έχει τις ρίζες του στις μεγάλες κινητοποιήσεις των πλατειών το 2011 και έκανε την έκπληξη στην Ισπανία στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Την επόμενη Παρασκευή, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα μιλήσει μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας του φεστιβάλ με θέμα «Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη». Το Resistance Festival 2014 – 7η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων διοργανώνεται από την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» στις 20, 21 και 22 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή.

 

Τ.Τ.

 

Scroll to top