15/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ZEN

Μια συμμαχία για το Ζαγόρι

      Pin It

Toυ Δημήτρη Σταθόπουλου

 

Πολλές φορές οι χάρτες λένε ψέματα. Και οι φωτογραφίες! Η ψυχή των ανθρώπων, η θέληση για κάτι καινούργιο, η διάθεση για προσφορά είναι τέτοια που δεν αποτυπώνονται σε κανέναν χάρτη, σε καμία φωτογραφία… Ετσι κι εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, στο πανέμορφο Ζαγόρι. Εδώ οι άνθρωποι παίζουν ρόλο καταλυτικό.

 

Εδώ ο καθένας προσπαθεί για το καλύτερο και κάπως έτσι γεννιούνται και οι ιδέες. Αυτές με τις οποίες θα πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Θα αφήσουμε τα λόγια και θα παράξουμε έργο. Γιατί υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που δημιουργεί!

 

Στο Ζαγόρι δεκαεννέα επιχειρήσεις προχώρησαν στην ίδρυση ενός δικτύου για την από κοινού προώθηση της περιοχής τους αλλά και των επιχειρήσεών τους.

 

Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου ονομάζεται και ευελπιστεί να τροφοδοτήσει την περιοχή με τουρίστες, με γνώμονα πάντα την ανάδειξη του περιβάλλοντος και των παραδοσιακών δομών. Το δίκτυο αυτό θα προβάλλεται με το αγγλικό του όνομα Zagori Excellence Network -ΖΕΝ- λόγω του σημαντικού βαθμού εξωστρέφειας που θα έχει. Οι επιχειρήσεις που το συνέστησαν είναι ξενοδοχεία, εστιατόρια και εταιρείες δραστηριοτήτων.

Πώς λειτουργεί

 

Πρόκειται για ένα δίκτυο επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν ως affiliation, δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου (Δήμοι Ζαγορίου και Ιωαννίνων) και έχουν κοινό στόχο την ενίσχυση της περιοχής και την προώθησή της ως δυναμικού τουριστικού προορισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία διέπεται από την κοινή στρατηγική αλληλεπίδρασης με στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής, τη θετική συμβολή στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, την εξασφάλιση αμοιβαίων οφελών για τα μέλη του καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Ανάδειξη του Ζαγορίου

 

Η αποστολή του ZEN είναι διττή: από τη μία πλευρά, να αποτελέσει μια κοινή προσπάθεια προώθησης και ανάδειξης του Ζαγορίου ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, όχι μόνο τη χειμερινή περίοδο αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Από την άλλη πλευρά, να αποκτήσει μια αυτοτελή δυναμική και να μπορεί να προωθήσει τις επιχειρήσεις-μέλη του, μέσα από την αναγνώριση του ίδιου ως τη σύμπραξης των κορυφαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Tη διαχείριση, προβολή και προώθηση του affiliation έχει αναλάβει η εταιρεία «The Synergies Project».

«Το φυσικό κάλλος είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα»

 

Ο Κωνσταντίνος Καπόπουλος, μέλος της «The Synergies Project», μας δίνει απαντήσεις σχετικά με την προσπάθεια ανάδειξης του Ζαγορίου και το όλο εγχείρημα.

 

-Ποια είναι η προσέγγιση του ΖΕΝ σχετικά με τη συλλογική ανάπτυξη ενός προορισμού και την ταυτόχρονη καθιέρωσή του ως brand;

 

-Το Ζagori Excellence Network δημιουργήθηκε με αποκλειστικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του Ζαγορίου ως τουριστικού προορισμού. Η συμμετοχή σ' αυτό 19 εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων της περιοχής καθώς και η προοπτική διεύρυνσής του, με την ενσωμάτωση ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων, είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη ενός συνεκτικού brand πρώτα απ' όλα για την περιοχή. Υπό την έννοια ότι η εικόνα ενός τουριστικού προορισμού συντίθεται τελικά από τις επιχειρήσεις που δημιουργούν την τουριστική εμπειρία στον επισκέπτη. Παράλληλα αναπτύσσεται και το brand του Ζagori Excellence Network, ως η σύμπραξη των επιχειρήσεων της περιοχής. Τα δύο brand βρίσκονται σε μια αμφίδρομη και συνεχώς αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση.

 

-Ειδικότερα στο Ζαγόρι, ποια είναι εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που έχετε εντοπίσει και σχεδιάζετε να αναδείξετε μέσα από αυτή την προσπάθεια;

 

-Πρώτα απ' όλα το φυσικό κάλλος της περιοχής, που αδιαμφισβήτητα είναι το μεγαλύτερο ποιοτικό πλεονέκτημά της. Το Ζαγόρι είναι μια περιοχή που συνδυάζει πολλά μοναδικά στοιχεία αντικειμενικής, θα έλεγα παγκόσμιας ομορφιάς. Χαρακτηρίζεται επίσης από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής και τη διατήρηση του αυθεντικού της στοιχείου. Την ίδια στιγμή, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει τον τύπο διακοπών που του ταιριάζει περισσότερο. Είναι ιδανικό για μια ρομαντική απόδραση αλλά και για πιο έντονες διακοπές με δραστηριότητες στη φύση. Είναι κατ' εξοχήν προορισμός διακοπών για τον χειμώνα, την ίδια στιγμή που μπορεί να προσφέρει μοναδικές διακοπές την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Και, το κυριότερο, μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί πολλές φορές, επιλέγοντας κάθε φορά άλλο χωριό και άλλο τύπο διακοπών.

 

-Μπορείτε να μας δώσετε μία αναλυτικότερη εικόνα σχετικά με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του ΖΕΝ;

 

-Οι επιχειρήσεις που δημιούργησαν το Ζagori Excellence Network λειτουργούν ως μέρη ενός συνόλου, στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών affiliations. Οι δράσεις που αναλαμβάνουν εδράζονται σε ένα διετές πλάνο ενεργειών που έχει καταρτιστεί και αφορά τόσο την προβολή της περιοχής και του δικτύου στην Ελλάδα και το εξωτερικό όσο και ενέργειες που θα προκαλέσουν εκτεταμένη δημοσιότητα αλλά και αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή. Παράλληλα, δημιουργούν συνέργειες μεταξύ των μελών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών αλλά και αναλαμβάνουν δράσεις για την προστασία και την περαιτέρω ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής.

 

Scroll to top