15/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα τιμήσει την υπογραφή της η Σοφία Βούλτεψη;

Αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο, αλλά δεν τον εφαρμόζει και κωλυσιεργεί.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Η αυτοδιαχείριση δεν είναι κάτι το εύκολο, το αντίθετο θα έλεγα. Και μην κοιτάτε εμάς εδώ στην «Εφ.Συν.», που τα καταφέρνουμε περνώντας ήδη τις πρώτες παιδικές αρρώστιες, τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ όσο φαίνονται. Παράδειγμα, η αυτοδιαχείριση στα ραδιόφωνα. Εκεί να δείτε δυσκολίες και εμπόδια, ασυμφωνίες και ζόρια. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και μετά θα σας πω για τον «Best 92.6» και την απόφαση που εξέδωσε εσχάτως το ΕΣΡ, σύμφωνα με την οποία η συχνότητα περνάει στους εργαζόμενους. Και θα σας πω και για τη νέα υφυπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Σοφία Βούλτεψη.

 

Ολα ξεκίνησαν από μια τροπολογία που έφερε ο Απόστολος Κακλαμάνης στη Βουλή κι έδινε το δικαίωμα στους απλήρωτους εργαζόμενους των ραδιοσταθμών να πάρουν τις συχνότητες στα χέρια τους. «Σε περίπτωση οριστικής παύσης, ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού, ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ώς τότε αδειούχο της», έλεγε. Και συνέχιζε: «Υστερα από αίτηση, που υποβάλλεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων, περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων, χορηγείται σε αυτούς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του ΕΣΡ και απόφαση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ». Ολα ωραία και καλά, έστω και αν η τροπολογία μπορεί να θεωρηθεί «πρόχειρη», μια και άφηνε πολλά κενά. Αλλά τέλος πάντων, η αρχή έγινε.

 

Και βρέθηκαν κάμποσοι στα FM των Αθηνών, απλήρωτοι και… δαρμένοι, να κάνουν χρήση των προνομίων του νόμου. Τα παιδιά του «Flash 96», που τους άφησε ξεκρέμαστους ο εξαφανισμένος «αρχιμανδρίτης» Πέτρος Κυριακίδης. Οι απλήρωτοι του «Nitro 102.5», που βλέπουν τον Πέτρο Κωστόπουλο να καπνίζει τα πούρα του στις ξαπλώστρες της Ψαρούς. Οι εργαζόμενοι του «Ξένιος 94.3», που ακόμα κυνηγούν τη δημοτική αρχή για δεδουλευμένα μηνών. Και, τέλος, οι απλήρωτοι του «Best 92.6», που μόλις πήραν την απόφαση του ΕΣΡ στα χέρια τους και ξεκίνησαν προετοιμασίες. Ποιες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει; Δύο: αυτές των «Flash 96» και «Nitro 102.5». Οι εργαζόμενοι έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, μάζεψαν χρήματα και απέκτησαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, έφτιαξαν τις εταιρείες τους και πήραν την τελική έγκριση του ΕΣΡ. Αλλά δεν μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν, νόμιμα. Γιατί; Επειδή δεν έβαλε ποτέ την τελική υπογραφή ο μέγας Σίμος Κεδίκογλου. Αφηνε τις αιτήσεις στο συρτάρι του, αυτός ο πολιτικός-δημοσιογράφος, ένα όνειδος για τη δημοσιογραφία (δες ΕΡΤ).

 

Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στα χέρια της νέας υφυπουργού Τύπου, Σοφίας Βούλτεψη. Σημειώστε το εξής: ξέρετε ποιος άλλος υπέγραψε την τροπολογία του Απόστολου Κακλαμάνη, αυτή που έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης; Η Σοφία Βούλτεψη. Θα τιμήσει, άραγε, την υπογραφή της;

 

[email protected]

 

Scroll to top