Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Η ουκρανική σημαία ανεμίζει και πάλι από χθες το πρωί στο δημαρχείο της Μαριούπολης -το μεγαλύτερο ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και σημαντικός εμπορικός κόμβος στα νοτιοανατολικά της χώρας, με μεγάλη ελληνική παροικία- έπειτα από έξι ώρες μαχών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ρωσόφωνων ανταρτών, που έληξαν με απολογισμό τουλάχιστον 7 νεκρούς, εκ των οποίων οι 5 αντάρτες.
Στρατηγικής σημασίας, η Μαριούπολη είχε αλλάξει τους τελευταίους μήνες πολλές φορές «χέρια» και η ανακατάληψή της αποτελεί για το Κίεβο μία διπλή νίκη -στρατηγική και επικοινωνιακή- καθώς συνεχίζει την επονομαζόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρησή» του στις εξεγερμένες ανατολικές επαρχίες. Προσπαθώντας να δείξει ότι αυτή έχει πια σημαντικά αποτελέσματα, ο υπουργός Εσωτερικών Αβάκοφ ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο στρατός κατάφερε χθες να ανακαταλάβει και μία λωρίδα 120 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, η οποία είχε περιέλθει στον έλεγχο των αυτονομιστών και -σύμφωνα το Κίεβο- χρησιμοποιήθηκε προχθές για τη διέλευση τριών τεθωρακισμένων κι άλλων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία…
Οι καταγγελίες αυτές απορρίφθηκαν ως «ψευδείς» από τη Μόσχα. Παρ’ όλα αυτά στάθηκαν αφορμή για να κατατεθεί εσπευσμένα στο προεδρικό γραφείο στο Κίεβο πρόταση του αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης του Ντνιπροπετρόφσκ για την κατασκευή ενός τείχους στην ουκρανο-ρωσική μεθόριο, μήκους 1.920 χλμ. και κόστους περί των 100 εκατομμυρίων ευρώ -χωρίς ωστόσο να απαντηθεί το πιο βασικό ερώτημα: πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, καθώς είναι άδεια τα κρατικά ταμεία!
Προς το παρόν, λοιπόν, το βάρος δίνεται στο «ξεκαθάρισμα» του αυτονομιστικού «τοπίου» με τις συνεχιζόμενες μάχες στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, αυτή τη φορά «εμπλουτισμένες» με μία απόπειρα δολοφονίας του ηγετικού στελέχους των ρωσόφωνων αυτονομιστών, Ντένις Πουσίλιν. Αγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του, ανατινάζοντάς το μπροστά από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντόνετσκ, αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Ο ίδιος δεν επέβαινε στο όχημα. Σκοτώθηκαν όμως ένας βοηθός του κι ένας σωματοφύλακας. «Οι αντίπαλοί μας είναι γνωστοί. Κατά πάσα πιθανότητα, το έκανε η ουκρανική πλευρά», ανέφερε ο Πουσίλιν, αφήνοντας επιμελώς ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ποιος μπορεί να επιδιώκει τελικά τη φυσική εξόντωσή του…
Συμβιβασμός για το φυσικό αέριο
Λίγες ώρες πάντως μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του, ο Πουσίλιν δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αξιωματούχους του Κιέβου, «υπό την προϋπόθεση ότι θα μετέχει ως μεσολαβητής κάποιος διεθνής οργανισμός» και ίσως η Ρωσία.
Προλειαίνοντας το έδαφος, συνεργάτες του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ουκρανίας κάνουν ήδη λόγο για «πρόοδο» στις συνομιλίες με Ρώσο απεσταλμένο στο Κίεβο και αντικείμενο το ειρηνευτικό σχέδιο του Πέτρο Ποροσένκο.
Οχι τυχαία άλλωστε η νέα ηγεσία της Ουκρανίας χθες «έκλεισε το μάτι» στο Κρεμλίνο, δηλώνοντας έτοιμη για συμβιβασμό στην μερική αποπληρωμή του χρέους της στην Gazmprom και σύμφωνη στα 326 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα ως νέα τιμή αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου, από τούδε και για μία δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών. Οσο διάστημα εκτιμούν δηλαδή το Κίεβο και η Ε.Ε. ότι θα απαιτηθεί για μία συνολική διευθέτηση της ενεργειακής διένεξης με την Μόσχα.