athens-pride

15/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Athens Pride: Γιορτή και διεκδίκηση

Με τη μεγαλύτερη από ποτέ παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για τη διεκδίκηση της ισονομίας των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς), το Athens Pride γιόρτασε το Σάββατο τα δέκα χρόνια του. Πολύχρωμα μπαλόνια πλημμύρισαν τους δρόμους.
      Pin It

Με σύνθημα «Οικογενειακή υπόθεση», χαρούμενη διάθεση και πολύχρωμα μπαλόνια γιορτάστηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας το 10ο Athens Pride. Η διοργάνωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Κλαυθμώνος, με εργαστήρια πλακάτ, ζωγραφική και face painting, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κεντρική παρέλαση, με στόχο τη διαμαρτυρία κατά των διακρίσεων Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ).

 

athens-pride4

Τα «Pride διοργανώνονται σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως για να τιμήσουν την εξέγερση των γκέι και τρανς της Νέας Υόρκης ύστερα από αστυνομική επιδρομή στο μπαρ «Stonewall» στις 28 Ιουνίου 1969, που ξεχείλισε το ποτήρι. Η εξέγερση θεωρείται ότι αποτελεί την αρχή του κινήματος των ΛΟΑΤ για ίσα δικαιώματα – ενός κινήματος που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αρθούν σημαντικές διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου σε πολλές χώρες.

 

kaminis

«Η μάχη των δικαιωμάτων κάθε μέρα κερδίζεται. Υπάρχουν οπισθοχωρήσεις καθώς έχουν σηκώσει κεφάλι οι δυνάμεις του μίσους. Θα τους πολεμήσουμε μαζί», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κηρύσσοντας την έναρξη της φετινής διοργάνωσης.

 

Το φετινό Athens Pride στήριξαν έντεκα πρεσβείες στην Ελλάδα: των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και του Καναδά. «Το φετινό θέμα του Athens Pride έναι πολύ σημαντικό καθώς η ισότητα των διαφορετικών μορφών της σύγχρονης οικογένειας είναι αναγκαία. Στην Αγγλία ο θεσμός του γάμου ισχύει για όλους», δήλωσε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ.

 

athens-pride1

 

«Η Πρεσβεία του Καναδά στηρίζει τη διοργάνωση γιατί πιστεύουμε στην αξιοπρέπεια για όλους και τα ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό και φύλο», επεσήμανε ο πρέσβης του Καναδά, Ρόμπερτ Πεκ. «Όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όπως και όλοι οι άλλοι. Πρόκειται για μια συζήτηση που δεν είναι εύκολη αλλά είναι δυνατόν να γίνει. Στην Ολλανδία παλέψαμε γ' αυτή τη συζήτηση και στο τέλος την κάναμε δυνατή», είπε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρέσβης, Γιαν Βερστεέγκ.

 

athens-pride2

 

Σχετικά θέματα:

 

 

efsyn.gr

Scroll to top