16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ» ΤΟ ATHENS PRIDE

Το δέκα το καλό…

      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη, Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος, Μάριος Λώλος

 

Με μια εντυπωσιακά μεγάλη παρέλαση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, το δέκατο Athens Pride έδειξε το απόγευμα του Σαββάτου πόσο έχουν ωριμάσει σε πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και της ίδιας της κοινότητας των ΛΟΑΤ η διεκδίκηση της ορατότητας και το αίτημα για ισονομία, που εκφράστηκε με το κεντρικό σύνθημα «Οικογενειακή Υπόθεση».

 

Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που ανέβηκε πρώτη φορά στη σκηνή του Πράιντ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ο κόσμος φώναζε «επιτέλους» και χειροκροτούσε. Ο δήμαρχος, που έχει επικριθεί για δεξιά στροφή κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά και άλλων ευάλωτων πληθυσμών, στο πλαίσιο του εξωραϊσμού του κέντρου της Αθήνας, αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία του ως Συνηγόρου του Πολίτη και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

«Ο Δήμος της Αθήνας τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πάντα εδώ, συμπαραστάτης του Πράιντ, αρωγός και βοηθός. Κάθε μέρα κερδίζεται η μάχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομίζαμε ότι η Ιστορία προχωράει διαρκώς προς την πρόοδο. Υπάρχουν και οπισθοδρομήσεις. Το βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σηκώσει το κεφάλι οι δυνάμεις του μίσους στην πόλη. Μαζί θα τους πολεμήσουμε», είπε. Λίγο νωρίτερα, ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του πρώτου Athens Pride το 2005, αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού, που ξεκίνησε λίγο μετά την επιδρομή της αστυνομίας σε γκέι μπαρ τον Φεβρουάριο του 2003 και τη δημοσίευση των ονομάτων των θαμώνων στον Τύπο και την τηλεόραση, με συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους αρκετοί και να αυτοκτονήσει ένας.

 

«Η σημερινή μέρα αφιερώνεται και σ’ αυτόν τον αυτόχειρα, γιατί το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι και φεστιβάλ μνήμης. Τα γεγονότα του 2003 είναι το ελληνικό Stonewall», είπε, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την εξέγερση των γκέι και τρανς της Νέας Υόρκης το 1969, μετά την αστυνομική επιδρομή στο γκέι μπαρ «Stonewall», εξέγερση που θεωρείται η αρχή του σημερινού διεθνούς κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μεταφερθεί το Πράιντ σε μεγαλύτερη πλατεία, να διαρκεί περισσότερες ημέρες το φεστιβάλ και να αποκτήσει εντονότερο πολιτικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα.

 

Η πορεία

 

Αμέσως μετά, ένα πλήθος κάθε ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού, ανάμεσά τους μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους, διαδήλωσε, διεκδικώντας άρση των διακρίσεων και επέκταση του οικογενειακού δικαίου, ώστε να εξασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση στο σύμφωνο συμβίωσης, τον πολιτικό γάμο και τη γονεϊκότητα.

 

Την ώρα που έφταναν μέσω της Φιλελλήνων στη Βουλή οι εθελοντές του Athens Pride, ανεμίζοντας την τεράστια σημαία του ουράνιου τόξου στον ρυθμό της μουσικής από το άρμα της οργανωτικής επιτροπής που ακολουθούσε, η ουρά της πορείας βρισκόταν ακόμα στη Σταδίου. Στο Σύνταγμα, η παρέλαση συνάντησε το μπλοκ των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που είχαν μετακινηθεί στην αρχή της Καραγεώργη Σερβίας, για να ενώσουν τη φωνή τους με τα συνθήματα του Πράιντ.

 

Την ώρα που επέστρεφε η πορεία στην Κλαυθμώνος, η πλατεία ήταν ήδη γεμάτη με κόσμο που γυρνούσε στα περίπτερα οργανώσεων και κομμάτων (Τμήμα Δικαιωμάτων και Ομάδα Φύλου Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, Ομάδα LGBT Κόκκινο, Ποτάμι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι). Η συναυλία που ακολούθησε κράτησε ώς τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, με την πλατεία ασφυκτικά γεμάτη κόσμο. Θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο περίπτερο της «Εφ.Συν.». Οι εφημερίδες που μοιράσαμε εξαντλήθηκαν νωρίς, όπως και τα σκίτσα που σχεδίασαν ο Πέτρος Ζερβός και ο Τάσος Μαραγκός για το Πράιντ.

 

Επεισόδιο σημειώθηκε στο περίπτερο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει, ύστερα από διαμαρτυρίες για την παρουσία του, καθώς συνεργάστηκε στη δίωξη των οροθετικών τοξικοεξαρτημένων γυναικών τον Απρίλιο του 2012, σε εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου, όπως επίσης συνεργάστηκε στην επιχείρηση «Θέτις», που προέβλεπε τη μεταφορά και καταγραφή τοξικοεξαρτημένων σε κρατητήρια και κέντρα κράτησης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Οι καλύτεροι φίλοι των ΛΟΑΤ

 

Πρόσωπα που έχουν συμβάλει ιδιαιτέρως στην ορατότητα και τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ την περασμένη χρονιά βράβευσε η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, σε συνεργασία με το περιοδικό «Antivirus», την Παρασκευή στο θέατρο Victoria. Οι τελικοί νικητές του βραβείου «Περήφανα Πρόσωπα» αναδείχτηκαν σε ψηφοφορία στο Διαδίκτυο και έχουν ως εξής: ο Γιάννης Μπουτάρης στην κατηγορία Πολιτικοί, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ (Καλλιτέχνες), ο συνεργάτης της «Εφ.Συν.» Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης (Δημοσιογράφοι) και η οργάνωση Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Πλειάδες (μη ΛΟΑΤ οργάνωση). «Είναι εξαιρετικά σημαντική για μένα η αναγνώριση της διαφορετικότητας», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, ημέρα της παρέλασης.

 

 

Scroll to top