16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβρασμός στις φυλακές λόγω περικοπής αδειών

Απεργία πείνας κάνουν οι κρατούμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα Διαβατών καθώς πληρώνουν με δραστική περικοπή των ολιγοήμερων εξόδων που δικαιούνται έπειτα από τη δραπέτευση του Χριστόδουλου Ξηρού. Βίαια επεισόδια σημειώνονται στο Φελλίο Γρεβενών.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Δεν υπάρχουν φυλακές-κολέγια…». Πέντε μέρες απεργίας πείνας συμπληρώνουν σήμερα οι κρατούμενοι του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, που θεωρούνται από τις «καλύτερες της χώρας», παρά τον διπλάσιο αριθμό φυλακισμένων, τις κακές συνθήκες υγιεινής, τώρα πια και τη δραστική περικοπή των αδειών.

 

Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, όταν το συμβούλιο των Φυλακών Διαβατών άρχισε να «κόβει» δραστικά τις άδειες των δικαιούχων κρατουμένων, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αν και είναι από εκείνα τα σωφρονιστικά καταστήματα όπου σχεδόν ποτέ δεν παραβιάστηκαν άδειες, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς στα ελάχιστα δικαιώματα των φυλακισμένων.

 

Ο διευθυντής και ο εισαγγελέας

 

«Είναι γεγονός ότι οι άδειες έχουν περιοριστεί δραστικά μετά την απόδραση Ξηρού. Πρόκειται για απόφαση του συμβουλίου των φυλακών που εξετάζει τα αιτήματα, κυρίως όμως βαραίνει η γνώμη του διευθυντή και του εισαγγελέως. Η αλήθεια είναι πως στα Διαβατά είναι ζήτημα αν στις 500 άδειες παραβιάστηκε η μία…», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» έμπειρος σωφρονιστικός υπάλληλος. Με περισσότερους από 500 φυλακισμένους στη δύναμή του, διπλάσιους σχεδόν από τη δυναμικότητά του, το σωφρονιστικό κατάστημα Διαβατών ασφυκτιά ούτως ή άλλως. Τα προβλήματά του, άλλωστε, έχουν επισημανθεί τουλάχιστον δύο φορές τους περασμένους μήνες από τον ίδιο τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγή Γιαννάκη, με επιστολές -πρωτοφανούς ομολογουμένως ύφους- προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «οι συνθήκες κράτησης είναι μη συνάδουσες προς τον νομικό μας πολιτισμό»…

 

Παρ’ όλ’ αυτά και χωρίς κάποια ιδιαίτερη βελτίωση της κατάστασης, κρατούμενοι που έχουν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για ολιγοήμερη άδεια, χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα, με μόνιμη κατοικία, οικογένειες στη χώρα και ό,τι άλλο απαιτείται, δεν βλέπουν το φως του ήλιου υπό τον φόβο της… απόδρασης!

 

«Είναι γεγονός ότι στην πρώτη αίτηση δεν παίρνει κανείς πλέον άδεια, με την αιτιολογία ότι πρέπει το συμβούλιο να γνωρίσει καλύτερα τον κρατούμενο. Ομως υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν κοπεί ακόμη και επτά συνεχόμενες αιτήσεις», αναφέρει συνδικαλιστής σωφρονιστικός, επιβεβαιώνοντας καταγγελίες φυλακισμένων ότι «για πολλούς έχουν καταργηθεί και τα ανοιχτά επισκεπτήρια συγγενών»!

 

Από κει και πέρα διαιωνίζεται μια σειρά προβλημάτων που υπήρχαν ανέκαθεν στις Φυλακές Διαβατών:

 

● Αδυναμία πρόσβασης στα νοσοκομεία και στην υγειονομική περίθαλψη. Συνήθως απαιτούνται μήνες αναμονής για μια επίσκεψη στο νοσοκομείο, ακόμη κι αν οι κρατούμενοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

● Ελλειψη φαρμάκων. Ο γιατρός των φυλακών χορηγεί μόνο ό,τι έχει… Κρατούμενοι με βαριά χρόνια νοσήματα δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία τους.

● Κελιά-κλουβιά όπου διαμένουν δέκα άτομα, κυριολεκτικά ο ένας επάνω στον άλλον, με τις κατσαρίδες να κάνουν «πάρτι», όχι μόνο στα πατώματα αλλά και στα κλινοσκεπάσματα.

 

Στο μεταξύ, στο φως ήρθαν χθες δύο περίεργα περιστατικά που, όπως καταγγέλλεται, σημειώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο σωφρονιστικό κατάστημα Φελλίου Γρεβενών.

 

Οπως αποκαλύφθηκε, την Τετάρτη 11 Ιουνίου ένας 35χρονος Ελληνας κρατούμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα. Ο ίδιος στην αρχή υποστήριξε πως τραυματίστηκε πέφτοντας, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως είχε ξυλοκοπηθεί από έναν συγκρατούμενό του ισοβίτη, τη Δευτέρα. Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται, βεβαίως, τόσο για την καθυστερημένη διακομιδή στο νοσοκομείο όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκε η ευκαιρία μιας τέτοιας συμπλοκής μέσα στη φυλακή. Ο κρατούμενος νοσηλεύεται σήμερα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με την κατάσταση της υγείας του να θεωρείται πολύ σοβαρή.

 

Τα έκανε «γυαλιά-καρφιά»

 

Την περασμένη Παρασκευή, στην πτέρυγα Α2, ένας 45χρονος Αλβανός κρατούμενος τα ’κανε «γυαλιά – καρφιά» στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Συμβουλίου Φυλακών να μην του επιτρέψει «ελεύθερο επισκεπτήριο». Οπως έγινε γνωστό, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική μπάρα από τα βάρη που έχουν για να αθλούνται οι κρατούμενοι, έσπασε οκτώ κάμερες του συστήματος παρακολούθησης και όλες τις λάμπες των διαδρόμων ώσπου να τον… ηρεμήσουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

 

Scroll to top