16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι φόβοι για διαρροή τους έκαψαν τη γούνα

Σπείρα με μέλη επισμηνία, απόστρατο επισμηναγό και αστυφύλακα των ΜΑΤ έκλεβε καύσιμα της Πολεμικής Αεροπορίας στον Αραξο.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Η ανησυχία της ηγεσίας της 114ης Πτέρυγας Μάχης ότι στο σύστημα τροφοδοσίας των αεροσκαφών υπήρχε διαρροή «έκαψε» την τετραμελή συμμορία που είχαν συστήσει ένας 40χρονος επισμηνίας, ένας 46χρονος απόστρατος επισμηναγός, ένας 36χρονος μεταφορέας καυσίμων και ένας 28χρονος αστυφύλακας των ΜΑΤ που έκλεβε καύσιμα από εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Αραξο Αχαΐας.

 

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν παρατηρήσει ότι το τελευταίο διάστημα είχαν μια μικρή αλλά σταθερή απώλεια σε λίτρα και το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν ότι υπήρχε διαρροή στο σύστημα τροφοδοσίας.

 

Με δεδομένο ότι κάθε πολεμικό αεροπλάνο σε μία ώρα πτήσης ξοδεύει περίπου τέσσερις τόνους και ότι καθένα από αυτά όταν είναι γεμάτο διαθέτει περίπου δέκα τόνους καυσίμου, η απώλεια ενός ή το πολύ δύο τόνων ανά διαστήματα ήταν μικρή, όχι όμως κι αμελητέα. Ετσι, ξεκίνησαν υπό πλήρη μυστικότητα έρευνες στο σύστημα και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει διαρροή απευθύνθηκαν στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι της απώλειας.

 

Τους εντόπισαν οι «Αδιάφθοροι»

 

Πριν από περίπου έναν μήνα, με τη βοήθεια των αξιωματικών της βάσης, οι «Αδιάφθοροι» κατάφεραν να εντοπίσουν τους υπόπτους και να τους παρακολουθούν ώς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οπότε, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τα μέλη του κυκλώματος να μεταφέρουν με τα οχήματα 1.610 λίτρα (περίπου 1,5 τόνο) κηροζίνης τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της Μονάδας.

 

Ο 40χρονος επισμηνίας ήταν ο χειριστής εφοδιασμού της Αεροπορικής Μονάδας και λόγω της πρόσβασης που είχε στον χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών βοηθούσε τα υπόλοιπα μέλη ώστε να μπαίνουν στις εγκαταστάσεις. Κυρίως τους ενημέρωνε για τα μέτρα φύλαξης (σκοπιές, περιπολίες), ενώ τους είχε παραδώσει αντικλείδι για να ξεκλειδώνουν το φρεάτιο που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας φόρτωναν στη συνέχεια σε δύο ειδικά φτιαγμένα βυτιοφόρα του 36χρονου τις κλεμμένες ποσότητες καυσίμων και τις μετέφεραν σε περιοχή της Αχαΐας σε λυόμενη αγροικία που ανήκε στον 36χρονο και τον 28χρονο αστυνομικό. Εκεί είχαν φτιάξει μια καλυμμένη υπόγεια δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 λίτρων. Στη συνέχεια νόθευαν τα καύσιμα ώστε τα οκτάνιά τους να είναι συμβατά με των αυτοκινήτων και τα προωθούσαν σε πρατήρια.

 

Κακουργηματικές κατηγορίες

 

Σε βάρος των συλληφθέντων, που οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος του νεαρού αστυνομικού στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 είχε σχηματιστεί δικογραφία για κλοπή δύο εξατμίσεων αξίας 1.000 ευρώ και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια αθωώθηκε στο δικαστήριο, με συνέπεια να επιστρέψει στο Σώμα. Αυτή την περίοδο βρισκόταν σε κανονική άδεια και περίμενε να μετατεθεί σε νέα υπηρεσία. Μετά όμως την εμπλοκή του στην υπόθεση κλοπής των καυσίμων, τέθηκε σε νέα διαθεσιμότητα.

 

Scroll to top