16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Δημόσιος λόγος και δημόσιο ήθος

 

Αγαπητέ Γιάννη Η. Χάρη, επειδή σε σέβομαι και σε εκτιμώ και επειδή είσαι μέσα στο πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού, που τον καθορίζει η προσπάθεια του Σωκράτη με το «μεικτόν γένος» («Φίληβος», 17a3 και σε όλους σχεδόν τους διαλόγους), με τη δημιουργική, δηλαδή, σύνθεση (το μοντάζ) να ορίζει και να καθ-ορίζει τις λέξεις και τα νοήματα, ώστε να βάλει τις βάσεις για τη φιλοσοφία και την επιστημονική σκέψη, και επειδή οι ορισμοί δημιούργησαν τη «συν-θετική σκέψη» και τους «συν-λογισμούς» και γέννησαν τον Ανθρωπο που προσπαθεί χιλιάδες χρόνια να βρει την αλήθεια, το δίκιο και την ευδαιμονία… νομίζω ότι με το κείμενό σου, στις 8 Ιουνίου 2014, στην «Εφ.Συν.» «Εθνικισμός προοδευτικής κοπής», πέφτεις στον λάκκο, αυτόν που κατηγορείς, του άκρατου λαϊκισμού, μπλέκοντας τα «προοδευτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τη νεοφασιστική Χρυσή Αυγή, την Κανέλλη, τον Αδωνη, τον Πάγκαλο…» κ.λπ. με τον Σταμάτη Κραουνάκη, για ένα κείμενο ραδιοφωνικής εκπομπής που έκανε στο «Κόκκινο FM». Μπλέκεις τη δημοσιογραφική σου ιδιότητα με τον προφορικό λόγο, σαν να μην ξέρεις το κείμενο του Πλάτωνα στον «Φαίδρο», ότι ο γραπτός λόγος δεν έχει καμιά σχέση με τον προφορικό και ότι η ανα-παράσταση αυτών που γράφεις δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια και τον πόνο του καλλιτέχνη, γιατί ο προφορικός λόγος είναι η ζωή, ενώ ο γραπτός, και μάλιστα ο δημοσιογραφικός λόγος, είναι η τραγική αναπαράστασή της… να μην πω η «κατάντια του σύγχρονου πολιτισμού»!

 

Και αντί να αναλύσεις την τραγική γελοιότητα των λόγων των προαναφερθέντων, πιάνεις έναν καλλιτέχνη και τον συγκρίνεις με τον Γιώργο Κατσαρό (φτηνός λαϊκισμός) και στη συνέχεια, ενώ λες ότι συμφωνείς με όλα τα ιδεολογικά λεγόμενα του Κραουνάκη, λες «κι όμως χάος, νομίζω, με χωρίζει. Οσο και την Αριστερά εξάλλου από τον εθνικισμό». Δεν κατάλαβα, καταντήσαμε να μην μπορούμε να πούμε τις λέξεις «πατρίδα», «σημαία», «θάλασσα», «ήλιος» κ.λπ. επειδή τις χρησιμοποιούν οι θρασύδειλοι της Χρυσής Αυγής και όλα τα συναφή ανθρωπάρια. Κι εδώ είναι το λάθος της Αριστεράς και το δικό σου! Το τραγικό λάθος να τρώμε μια ζωή τα σωθικά μας. Φτάνει πια! Την εκπομπή του Σταμάτη την ακούγαμε με νέα παιδιά που όχι απλώς γελάγανε αλλά είχαν και συγκινηθεί! Αυτά, λοιπόν, Γιάννη Χάρη… Αλλο δημοσιογράφος και άλλο καλλιτέχνης! Και πιστεύω να μην μπεις στις επιτροπές λογοκρισίας του υπουργείου Πολιτισμού, όταν θα γίνει κυβέρνηση η Αριστερά!

 

Νίκος Αλευράς

 

…………………………………………

 

Απάντηση:

 

Δύο μόνο έχω να πω –πριν μπω στις επιτροπές λογοκρισίας, όπου με βλέπει ο όχι και τόσο προσεχτικός εντέλει αναγνώστης του άρθρου μου κ. Ν. Αλευράς:

 

1. Βεβαίως άλλο ο γραπτός και άλλο ο προφορικός λόγος· όταν όμως ο προφορικός λόγος είναι δημόσιος, κρίνεται με τα μέτρα του δημόσιου λόγου –και του δημόσιου ήθους.

 

2. Και βέβαια ΔΕΝ συμφώνησα «με ΟΛΑ τα ιδεολογικά λεγόμενα του Κραουνάκη», αλλά πολύ συγκεκριμένα με την άποψή του (προφανώς όμως όχι με τον τρόπο που διατυπώθηκε) για Γιωργάκη, Μπένι, Ποτάμι, Ελιά, και «συγγραφάκια». Χάος είπα και ξαναλέω πως με χωρίζει με το μείζον «ιδεολογικό» του κ. Κραουνάκη, τον εθνικισμό, φυλετισμό, σοβινισμό, όπως θέλετε πείτε τον, αυτόν τον οποίο εκφράζει για πολλοστή φορά αλλά με το ίδιο πάντοτε μένος ο κ. Κραουνάκης, πως, χωρίς την Ελλάδα, όλοι οι άλλοι θα ήταν «καπάκια μπίρας». Αλήθεια, χάος!

 

Γιάννης Χάρης

 

…………………………………………

 

Κουκούλωμα

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί τα χνάρια της κυβέρνησης, η οποία νομοθέτησε για το κουκούλωμα των κακουργημάτων των τραπεζιτών, για τα δισ. δανείων που έχουν πάρει αυτοί και τα αφεντικά τους – άλλωστε πρόσφατα ο υπουργός και πρώην πρόεδρος δικαστών και εισαγγελέων μετέτρεψε τα κακουργήματα των κυβερνώντων σε πταίσματα. Αλλωστε ανταμείφθηκε με υπουργική καρέκλα για την υπακοή του και τις υπηρεσίες του προς την κυβέρνηση. Συνεχώς διαβάζουμε στην εφημερίδα σας για νόμους που κουκουλώνουν εγκλήματα υπουργών, πρωθυπουργών, βουλευτών και συνεργατών τους.

 

Μέχρι και στο Σύνταγμα έχουν κατοχυρώσει την ασυδοσία και τη φορολογική ασυλία των εφοπλιστών, καθώς και τον νόμο περί ποινικής ασυλίας των υπουργών από κακουργήματα εσχάτης προδοσίας. Κατά τα άλλα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεμένη χειροπόδαρα από δεκάδες νόμους που κουκουλώνουν κακουργήματα και εγκλήματα της εξουσίας και των τραπεζιτών.

 

Νίκος Τσουβαλάκης

Δραπετσώνα

 

………………………………………….


Επικίνδυνα καλώδια

 

Για λόγους δεοντολογίας απέφυγα να στείλω στην έγκριτη εφημερίδα σας την παρούσα επιστολή λόγω των δημοτικών εκλογών. Τώρα όμως μπορώ να κατηγορήσω τη δημοτική αρχή του Δήμου Παλλήνης-Γέρακα για το εξής γεγονός:

 

Στις 21 Μαΐου 2014 επισκέφτηκα με μια φιλική οικογένεια και τα παιδιά τους μια παιδική χαρά που βρίσκεται στην οδό Εφέδρων Αξιωματικών στον Γέρακα. Στον χώρο που βρίσκεται η παιδική χαρά στεγάζεται και μια καφετέρια-πιτσαρία.

 

Εγινα έξαλλος όταν διαπίστωσα ότι σε απόσταση λίγων μέτρων από την παιδική χαρά υπήρχε, επί του εδάφους, ένα ανοιχτό μεταλλικό ντουλάπι παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ύψους περίπου 70 εκατοστών. Ενα καλώδιο ήταν συνδεδεμένο σε μία από τις παροχές, ενώ η άλλη γυμνή άκρη ήταν στο έδαφος. Οταν έβαλα τις φωνές, ένας υπάλληλος της καφετέριας με επιθετικό ύφος μού δήλωσε ότι η καφετέρια παίρνει ρεύμα από το καλώδιο αυτό, αλλά λόγω φόρτου εργασίας ξέχασαν να συνδέσουν το γυμνό άκρο.

 

Οταν μαζεύτηκαν όμως γονείς με άγριες διαθέσεις, έκλεισε το ντουλάπι και αποσύνδεσε το καλώδιο.

 

Την επόμενη ημέρα διαπίστωσα ότι ένα λεπτό καλώδιο επί του εδάφους και πάνω σε πέτρες συνέδεε το ντουλάπι της παροχής με την καφετέρια.

 

Από θαύμα δεν είχαμε καμιά θανατηφόρα ηλεκτροπληξία με θύμα μικρό παιδί. Αν δεν ληφθούν όμως τα μέτρα που επιβάλλουν οι κανονισμοί, οι κίνδυνοι για τα μικρά παιδιά θα είναι μόνιμοι και μεγάλοι.

 

Αντώνιος Βρήλος

πολιτικός μηχανικός

 

[email protected]

 

Scroll to top