16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνείς… συνακροάσεις από ΗΠΑ και Γερμανία

Με μνημόνιο που υπέγραψαν το 2002 οι μυστικές τους υπηρεσίες, Ουάσινγκτον και Βερολίνο συνεργάζονται στην παρακολούθηση 95 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέσω του τηλεπικοινωνιακού κόμβου της Φρανκφούρτης.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Ολο και περισσότερες λεπτομέρειες για το τεράστιο δίκτυο παρακολουθήσεων που είχαν στήσει οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, σε συνεργασία –όπως φαίνεται– και με τη Γερμανία, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

 

Το περιοδικό «Σπίγκελ» αποκάλυψε χθες ότι υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας από το 2002. Ενώ, όπως αποκάλυψε και η εφημερίδα «Νέα» το Σάββατο, μέσω κόμβου τηλεπικοινωνιών που υπάρχει στη Γερμανία, παρακολουθούνται 95 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, κάτι όμως που έχει παραδεχτεί επίσημα εδώ και καιρό η γερμανική κυβέρνηση.

 

Ομολογία υπουργού

 

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2013, η τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Σαρενμπέργκερ, είχε παραδεχτεί πως η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παρακολουθεί τα διακινούμενα δεδομένα στον κόμβο τηλεπικοινωνιών της Φρανκφούρτης, με την κωδική ονομασία DE-CIX.

 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κόμβο επικοινωνιών του κόσμου και τον χρησιμοποιούν σχεδόν οι πάντες για τη μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που φεύγει από υπολογιστή στην Ελλάδα, με παραλήπτη κάποιον στη Γαλλία, θα περάσει από τον κόμβο της Φρανκφούρτης. Εκεί φαίνεται ότι έχουν στήσει πραγματικό πανηγύρι μυστικές υπηρεσίες, όπως η NSA, και η αντίστοιχη γερμανική.

 

Στον κόμβο της Φρανκφούρτης είναι πελάτες και τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: η Forthnet, η ΟΤΕ Globe, καθώς και η κυπριακή CYTA. Eπίσης, με τον γερμανικό κόμβο δεδομένων συνεργάζονται κολοσσοί του διαδικτύου, όπως Yahoo, Twitter, Facebook, Amazon, eBay κ.ά.

 

Οπως ανέφεραν τα «Νέα», το μέρος αυτό της υπόθεσης έγινε γνωστό μετά από μήνυση που είχε καταθέσει κατά των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ο Γερμανός δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ, ο οποίος πιστεύει πως η επικοινωνία του μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων με ξένους πελάτες του παρακολουθούνταν από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

 

Τον γερμανικό κόμβο, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στη Γερμανία, παρακολουθούσε εδώ και πολύ καιρό και το αμερικανικό NSA.

 

Εξάλλου, πριν από δύο εβδομάδες, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των κοινωνικών δικτύων του Ιντερντετ, ώστε μέσω λέξεων-κλειδιά να συλλέγουν χρήσιμες γι' αυτούς πληροφορίες που αφορούν θέματα τρομοκρατίας, ενώ θα παρακολουθούνται και οποιεσδήποτε πληροφορίες μεταφέρονται μέσω οπτικών ινών, όπως τα ηλεκτρονικά μηνύματα.

 

Αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι Γερμανοί επίσημοι, έχει διαπιστωθεί πως οι υπηρεσίες τους βρίσκονται πολύ πίσω τεχνολογικά στα θέματα αυτά σε σχέση με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς.

 

Χθες, το «Σπίγκελ» προχώρησε σε νέα αποκάλυψη, στηριζόμενο σε έγγραφα του πρώην Αμερικανού πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν.

 

Οπως σημειώνει το «Σπίγκελ», στη Γερμανία δρουν 200 Αμερικανοί πράκτορες που ασχολούνται με παρακολουθήσεις και είναι διαπιστευμένοι ως διπλωματικοί υπάλληλοι.

 

Το γερμανικό κράτος γνωρίζει ποιοι είναι οι πράκτορες αυτοί, καθώς από τις 28 Απριλίου 2002, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και του αμερικανικού NSA.

 

Στο μνημόνιο που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό, αναφέρεται πως Γερμανοί και Αμερικανοί πράκτορες συνεργάζονται στις παρακολουθήσεις σε μια βάση στη βαυαρική πόλη Μπατ Αϊντλινγκ.

 

Επίσης αναφέρεται πως Γερμανοί και Αμερικανοί δεν θα παρακολουθούν τους δικούς τους πολίτες, εκτός εάν είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, γεγονός που συμβαίνει πολύ συχνά.

 

Φαίνεται πως, ενώ οι Γερμανοί γνώριζαν και συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς, η Ουάσινγκτον πρέπει να έσπασε τη συμφωνία και να διεύρυνε τον κύκλο των ανθρώπων που παρακολουθούσε, φτάνοντας μέχρι τη Μέρκελ.

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέχει μέσω του Σνόουντεν το «Σπίγκελ», οι Αμερικανοί παραδέχονται πως χάρη στη συνεργασία τους με τους Γερμανούς κατάφεραν να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τουλάχιστον 40 άτομα που θεωρούνταν ύποπτα για τρομοκρατική δράση.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Ποιους ακούνε οι… εταίροι μας;»

 

«Εύλογα γεννιέται το ερώτημα ποιους παρακολουθούν στην Ελλάδα οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέται αν «οι υποκλοπές συνάδουν με τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ συμμάχων κι εταίρων» και αν «οι εν λόγω υποκλοπές είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία». Καλεί δε την κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τη γερμανική. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθεί άμεση απάντηση στο δημοσίευμα από γερμανικής πλευράς», περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κωνσταντίνος Κούτρας, παράλληλα, τόνισε ότι «μεταξύ φίλων, εταίρων και συμμάχων χωρών ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες συνεργασίας και δεοντολογίας, στις οποίες έχει, κατ' επανάληψη, αναφερθεί η γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για παραβίαση των κανόνων αυτών».

 

 

 

 

Scroll to top