16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση χυμόπουλος

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Τρέχει και δεν φτάνει, λέει («Εφ.Συν.» 13/6), ο Αντώνης Σαμαράς να εκτονώσει κόντρες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ υπουργών, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα δίνει εικόνα reality show. Σιγά που δεν ήξερε ο πρωθυπουργός τι ψάρια πιάνουν οι υπουργοί του∙ παλαιότεροι και νεότεροι. Αυτούς διαθέτει το κατάστημα, μ’ αυτούς θα πορευτεί. Αν διέθετε υπουργούς παλαιωμένους σε δρύινα βαρέλια, με όλα τα στάνταρντ υψηλής ποιότητας και ονομασία προελεύσεως, θα έφτιαχνε κυβέρνηση να την πιεις στο ποτήρι.

 

Ενώ τώρα, με κρασί τετάρτης διαλογής, που ουδείς γνωρίζει από ποιον αμπελώνα βαστά η σκούφια του -αυτό που η λαϊκή θυμοσοφία ονομάζει «χυμόπουλος» και ο Αριστοτέλης ονόμαζε «δευτερία οίνο» (δεύτερο πράγμα δηλαδή)- επόμενο είναι να έχουμε (όχι όλοι, ο κ. Σαμαράς) κυβέρνηση χυμόπουλος. Οπότε, ο πρωθυπουργός, φυσικό είναι να τρέχει και να μη φτάνει να εκτονώνει υπουργικές κόντρες. Αλλωστε, το άλλο όνομα του χυμόπουλου είναι κουτελίτης, που θα πει ότι το πίνεις και σε βαράει κατακούτελα.

 

Διότι, μιας και πιάσαμε τα οινολογικά, μπορεί το οινόπνευμα να είναι το πνεύμα του οίνου. Ομως κάθε οίνος δεν διαθέτει, απαραιτήτως, πνεύμα. Εν αντιθέσει προς τους υπουργούς, οι οίνοι διακρίνονται σε πνευματώδεις και… κεδίκογλου (με πεζό, παρακαλώ∙ απαντά και με σημασία επιθέτου). Ενώ οι υπουργοί –όσοι τουλάχιστον δεν στερούνται πνεύματος– διακρίνονται σε υπουργούς και σε όσους περιμένουν να γίνουν υπουργοί στον επόμενο ανασχηματισμό∙ έτσι περίπου εκτονώνει κόντρες ο πρωθυπουργός (και ο Κικίλιας… εκτονώνεται στις καθαρίστριες). Ακόμα δύο ανασχηματισμοί και δεν θα μείνει βουλευτής της συμπολίτευσης με υπουργικό παράπονο.

 

Με στεναχώρησε πάντως ο Αδωνις (Γεωργιάδης) που, λίγο πριν ανασχηματιστεί, έβγαλε από τη ναφθαλίνη τον άλλοτε (μόνο προσόν)… reality showman μεσημβρίας, Γ. Δαραβίγκα, και τον διόρισε (οποίος σεβασμός!) αναπληρωτή πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. Με στεναχώρησε, διότι με υποχρέωσε να επικροτήσω τον διάδοχό του, Μ. Βορίδη, που τον απέπεμψε!

 

Scroll to top