aktoploia

16/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Σύμβαση στην ακτοπλοΐα, ασυδοσία στην ποντοπόρο

Αν και κυρώθηκε η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα πληρώματα της ακτοπλοΐας, παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή της στα ποντοπόρα, στα οποία γίνεται προσπάθεια από τον υπουργό Ναυτιλίας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας.
      Pin It

Την απόφαση με την οποία κυρώνεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) Πληρωμάτων Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων για το έτος 2014 υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το κείμενο της Σύμβασης είχε υπογραφεί τον Απρίλιο από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΣΕΝ) της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) καθώς και κλαδικών οργανώσεων. Η ισχύς της ΣΣΕ αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 2014 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Να σημειωθεί ότι για τα πληρώματα των ποντοπόρων δεν έχει ανανεωθεί η ΣΣΕ που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και πρόσφατα δημιουργήθηκε πολύ σοβαρό θέμα προκαλώντας την οργή των ναυτεργατικών σωματείων, όταν ο υπουργός Ναυτιλίας έστειλε επιστολή στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με την οποία ουσιαστικά έδινε το «πράσινο φως» στους πλοιοκτήτες να προχωρήσουν στην υπογραφή Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία υποστηρίζουν ότι ο ΥΝΑ και η ΕΕΕ δεν έχουν εξουσιοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τις Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να τα επικαλούνται και να καταργούν τη ΣΣΕ. Προειδοποιούν, δε, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να περάσει.

 


Χριστίνα Παπασταθοπούλου

efsyn.gr

Scroll to top