17/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Στο παρά πέντε σταμάτησαν οι μπουλντόζες

      Pin It

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έδωσε, χθες το μεσημέρι, εντολή να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη για σήμερα κατεδάφιση του καταυλισμού Ρομά στο Χαλάνδρι. Ως εκείνη τη στιγμή, οι Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό ζούσαν με την αγωνία ότι από ώρα σε ώρα θα βρεθούν στον δρόμο, καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει μεριμνήσει να τους μεταστεγάσει εγκαίρως, όπως οφείλει.

 

Στη χθεσινή απόφαση ορίζεται ως νέα ημερομηνία έναρξης των εργασιών κατεδάφισης η Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014. Ωστόσο, μέχρι εκείνη τη στιγμή θα εκκρεμεί η οριστικοποίηση των εκθέσεων αυτοψίας, που επιδόθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς δεν θα έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ένδικων βοηθημάτων από πλευράς Ρομά. Τα ένδικα βοηθήματα θα στρέφονται κατά της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που αφορά τα εξοντωτικά πρόστιμα των 1,6 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν στους Ρομά με τις τελευταίες εκθέσεις αυτοψίας, ενώ την ίδια στιγμή θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα ασφαλιστικά μέτρα του ΟΗΕ.

 

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος, αναφέρει ότι η μετεγκατάσταση των Ρομά χωρίς τη συναίνεσή τους αποτελεί σπασμωδική ενέργεια των εκπροσώπων της αποκεντρωμένης διοίκησης και κάνει λόγο για «αξιοποίηση των προβλέψεων του δημοτικού κώδικα (ν. 3463/06) και ειδικότερα των άρθρων 187 και 188 για τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρους εντός των ορίων του Δήμου Χαλανδρίου», θέση την οποία έχει υποστηρίξει και ο κ. Σίμος Ρούσσος, ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου.

 

Διαλεκτή Αγγελή

 

Scroll to top