kristina-kirhner

17/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τεχνικής χρεοκοπίας για την Αργεντινή

Το ενδεχόμενο τεχνικής χρεοκοπίας άφησε ανοιχτό η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ υποστηρίζοντας σε διάγγελμα της προς τον λαό ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να υποκύψει η χώρα σε «εκβιασμούς».
      Pin It

Μιλώντας επί 20 λεπτά στην κρατική τηλεόραση -μετά την χθεσινή απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου που στην ουσία διατάζει την χώρα να αποπληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου χρέος 1,5 δις προς κερδοσκοπικά κεφάλαια- η πρόεδρος της Αργεντινής, δήλωσε μεν πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να υποκύψει στον δικαστικό «εκβιασμό».

Η χώρα, είπε η Κίρχνερ, θα συνεχίσει να καταβάλει κανονικά τους τόκους του αναδιαρθρωμένου χρέους της, όπως έχει συμφωνήσει με την μεγάλη πλειοψηφία των πιστωτών της, αλλά δεν εξήγησε πως θα καταστεί αυτό δυνατόν μετά την δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εάν το Μπουένος Αϊρες δεν καταβάλει τα χρήματα στα επενδυτικά κεφάλαια που δεν συμμετείχαν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης, τότε δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να πληρώσει τη δόση στο τέλος του μήνα, προς τους υπόλοιπους ομολογιούχους. Πρόκειται για το 90% των πιστωτών της χώρας που δέχθηκαν, το 2005 και το 2010, να κουρέψουν κατά 70% τα δάνεια τους, μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001-2002.

Η Κίρχνερ υποστήριξε ότι εάν καταβληθούν όλα τα χρεωστούμενα στα επενδυτικά κεφάλαια όπως όρισε το Δικαστήριο μπορεί να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους υπόλοιπους πιστωτές της χώρας οι οποίοι να απαιτήσουν άμεσα την καταβολή άλλων 15 δισ. Δολαρίων. Αυτό δεν είναι μόνο «παράλογο, αλλά είναι και αδύνατο να γίνει», είπε, αφού το ποσό αντιστοιχεί σε περισσότερα από τα μισά αποθέματα σε συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας.

«Είναι υποχρέωση μας να αποδεχθούμε την ευθύνη μας απέναντι στους πιστωτές μας» τόνισε η Κίρχνερ, «και όχι να γίνουμε τα θύματα εκβιασμών από τους κερδοσκόπους».

Στο διάγγελμά της η Κίρχνερ χαρακτήρισε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια Aurelius Capital Management και NML Capital, «γύπες», που ακολουθούν «ανήθικες πρακτικές», που αγόρασαν το 2008 ομόλογα της Αργεντινής για 48,7 εκατομμύρια αποκομίζοντας έξι χρόνια αργότερα κέρδη αυξημένα κατά 1.608%!

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να το συζητήσει, αλλά δεν μπορεί μπει σε καμία διαπραγμάτευση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, όταν λήγουν οι σχετικοί απαγορευτικοί όροι που υπάρχουν στη συμφωνία με τους πιστωτές.
efsyn.gr

Scroll to top