17/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Παραστάσεις στο «Κακογιάννης»

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, έως και την 1η Ιουλίου, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (3ος όροφος, αίθριο, Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550), στις 21.00, ανεβαίνει η μουσικοθεατρική παράσταση «Στον Γαλατά ψιλή βροχή», σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου. Η Θεοδοσία Στίγκα στο τραγούδι, ο Χάικ Γιαζιτζιάν παίζοντας ούτι και τραγουδώντας, η Αρετή Κετιμέ με το σαντούρι και τη φωνή της και ο Φώτης Τσορανίδης κιθάρα-τραγούδι μαζί με τον Πάνο Σκουρολιάκο σε κείμενα των Νικηφόρου Ρωμανού, Νικήτα Χωνιάτη, Μιλτιάδη Χουρμούζη, αλλά και του Θέμη Πάνου και αφηγήσεις απλών ανθρώπων, συνδημιουργούν μια παράσταση χαρούμενη, γεμάτη γλυκές αναμνήσεις, χρώματα κι αρώματα. Η εικαστική επιμέλεια είναι της Πηνελόπης Συρογιάννη.

 

Οι εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζονται στον Ιανό

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι εκδότες και η ιστορία τους: το παρόν και το μέλλον» θα παρουσιαστεί η ιστορία των Εκδόσεων Παπαζήση σήμερα, στις 20.30 στον Ιανό (Σταδίου 24, 210 3217917). Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος συζητά με τον Αλέξανδρο Παπαζήση για την αρχή, τη δημιουργική πορεία, την εξέλιξη και την προσφορά των Εκδόσεων Παπαζήση, μέσα από μια χρονική πορεία 85 ετών. Επιστημονικά έργα, μελέτες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και μια σειρά επιστημονικών περιοδικών είναι κατά κύριο λόγο ο κορμός των εκδόσεων μιας εταιρείας που με την παρουσία της σημαδεύει, επί σειρά δεκαετιών, τον χώρο του πανεπιστημιακού βιβλίου.

 

O ομοφυλόφιλος Καβάφης

Οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν σήμερα στις 19.30, στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο), το βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολάου «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι – Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Στάθης Γουργουρής, καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Columbia, Βασίλης Νούλας, σκηνοθέτης, Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια και κριτικός, Θεόφιλος Τραμπούλης, κριτικός τέχνης, Θοδωρής Χιώτης, φιλόλογος, project manager Αρχείου Καβάφη, και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

 

Βαρουφάκης, Τσίπρας για βιβλίο

Σήμερα στις 21.00, παρουσιάζεται το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» των James K. Galbraith, Stuart Holland και Γιάνη Βαρουφάκη, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22). Θα μιλήσουν: ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργος Κριμπάς, και ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.

 

Ο Theodore στον Κήπο του Μεγάρου

Ενας πολύ νέος συνθέτης που διαθέτει το δικό του μουσικό στίγμα θα μας χαρίσει ένα επιβλητικό μουσικό θέαμα που συνδυάζει τον ήχο με το φως, δίνοντας άλλη διάσταση στον χρόνο. Μουσική ambient αλλά και καταβολές από ροκ και ποπ, με μελωδική γραμμή και φιλοσοφικό στίχο, που αναμειγνύει τους φυσικούς ήχους των οργάνων με τους ηλεκτρονικούς. Με 13μελή ορχήστρα επί σκηνής, ο 22χρονος Theodore (Θοδωρής Πολυχρονόπουλος) μας ξεναγεί σ’ έναν μουσικό-οπτικό κόσμο, με τίτλο «It Is Βut It’s Not». Στον κήπο του Μεγάρου, σήμερα, στις 21.00. Πληροφορίες: 210 7282333.

 

Μια επιστολή από τον συνθέτη Γιάννη Γλέζο, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ

Από τον συνθέτη Γιάννη Γλέζο, που πρόσφατα διορίστηκε στο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, πήραμε την επιστολή, που αναφέρεται σε ρεπορτάζ της 10ης Ιουνίου.

1. Δεν είναι, γράφει, «προσωπική επιλογή του Μαξίμου», αλλά του κ. Παναγιωτόπουλου, που μάλλον θα θεώρησε ότι ήταν δίκαιο να επανέλθει στη θέση του απ’ την οποία απομακρύνθηκε με τον νόμο Γερουλάνου.

2. Εχει, λέει, «τόση σχέση με τον κινηματογράφο όση είχε ο κ. Γερουλάνος ως ιχθυοτρόφος. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να προέρχομαι απ’ τις τέχνες ή να έχω πείρα στη διοίκηση (εκπληρώ και τα δύο)».

3. Μας επισημαίνει ότι ο «συντεχνιακός» κ. Σέκερης χρηματοδότησε την πρώτη ταινία του Αβρανά («Without»), «την οποία έθαψε η Ομίχλη κι έγινε μέρος της αφορμής να αποπεμφθεί ο Ελληνικός Κινηματογράφος απ’ το Φεστιβάλ».

4. Επειδή γράψαμε ότι ο Γιάννης Διαμαντόπουλος είναι σκηνοθέτης της μιας ταινίας, υπενθυμίζει ότι το ίδιο ισχύει και για τον γενικό διευθυντή του Κέντρου, Γρ. Καραντινάκη. «Ποιος τον εμποδίζει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού διευθυντή ενώ λήγει η θητεία του; Θέλετε να καταργηθεί ο νόμος Γερουλάνου και να μη γίνει ανοικτή πρόσκληση υποψηφιοτήτων; Θέλετε να επιλεχθεί διά βοής ο νυν και πάλι, χωρίς όλες τις νόμιμες διαδικασίες;».

5. Οσο για τη δικαστική διαμάχη του με τον Γ. Παπαλιό από το 2011 (μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), υποστηρίζει ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν τη γνώριζε, άρα «δεν πήρε θέση υπέρ εμού» αναμειγνυόμενος στο έργο της Δικαιοσύνης.

6. Ζητά να κριθεί το νέο Δ.Σ. από το έργο του και υποστηρίζει ότι την εποχή που υπήρχαν συνδικαλιστές στο Δ.Σ. επί Παπαλιού «και ακολουθούσαν τις εντολές του» ποτέ δεν μας ενόχλησαν. Αλλά έπρεπε να εκλεγεί αυτός το 2010 «για να γίνει ο κατακλυσμός του Νώε και να έρθει η Ομίχλη για να μας σκεπάσει».

7. Μας προτρέπει να σταματήσουμε τις «μπουρδολογίες» μας περί συντεχνιών. «Επειδή υπάρχουν συνδικαλιστές οπισθοδρομικοί ή διεφθαρμένοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τον συνδικαλισμό. Με την ίδια λογική επειδή κάποιοι βουλευτές είναι οπισθοδρομικοί ή διεφθαρμένοι θα πρέπει να καταργήσουμε και το Κοινοβούλιο; Αυτές οι λογικές είναι μαξιμαλιστικές και οδηγούν τελικά στον ολοκληρωτισμό (μην ξεχνάτε ότι γράφετε σε προοδευτική εφημερίδα!)».

Απάντηση Βένας Γεωργακοπούλου: «Ακριβώς επειδή γράφω σε προοδευτική εφημερίδα, δεν ξεχνάω ότι το νέο θεσμικό καθεστώς του ΕΚΚ ήταν αποτέλεσμα πιέσεων της νέας γενιάς των σκηνοθετών μας, που ο «ιχθυοτρόφος» Γερουλάνος είχε τη σοφία να καταλάβει, σε αντίθεση με τα σωματεία. Αυτοί οι ίδιοι, στους οποίους τόσο υποτιμητικά αναφέρεστε, ζητούν και να παραμείνει ο Γρηγόρης Καραντινάκης στη θέση του. Πραγματικά απορούμε πώς με τόσο μένος κατά προσώπων και θεσμών που έχουν οδηγήσει μπροστά τα τελευταία χρόνια το ελληνικό σινεμά, θα καταφέρετε να συνεργαστείτε στο Δ.Σ. του ΕΚΚ.

Scroll to top