ikil

18/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Στη δίνη γενικευμένης σύρραξης το Ιράκ

Την ώρα που οι Κούρδοι κρατούν αποστάσεις από τους σιίτες της Βαγδάτης και τάσσονται υπέρ της αυτονομίας των σουνιτών, οι τζιχαντιστές πλησιάζουν στην ιρακινή πρωτεύουσα.
      Pin It

Εξήντα χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη έφτασαν χθες (Τρίτη) οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), όπου ύστερα από σκληρές μάχες απωθήθηκαν από τον στρατό. Τα ξημερώματα της Τετάρτης εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και πολυβόλα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπαϊτζί, βόρεια της Βαγδάτης.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 4 π.μ. έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων. Βλήμα όλμου έπληξε αποθήκη ανταλλακτικών και από το κτίριο υψώθηκε στήλη καπνού, πρόσθεσαν οι πηγές. Χθες (Τρίτη) είχαν απομακρυνθεί από το διυλιστήριο οι ξένοι εργαζόμενοι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για επίθεση στις εγκαταστάσεις.

 

kourdoi

 

 

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις των Κούρδων δεν προτίθενται να επιτεθούν για να ανακαταλάβουν από τους σουνίτες τη Μοσούλη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νεσιρβάν Μπαρτζανί, θέτοντας τέλος στις ελπίδες της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης για από κοινού αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών.

Στη Βαγδάτη, η κυβέρνηση εξαπολύει κατηγορίες για προδοσία πολιτικών και συνωμοσία στρατιωτικών που έφεραν την κατάρρευση στη Μοσούλη και την άτακτη φυγή των κυβερνητικών δυνάμεων, ενισχύει σιιτικές πολιτοφυλακές εις βάρος του κυβερνητικού στρατού και προωθεί μετωπική σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών, προάγγελο εμφύλιου πολέμου.

Απαγωγή Τούρκων εργατών από αντάρτες του ΙΚΙΛ

Μια ομάδα τούρκων εργατών είναι μεταξύ των 60 ανθρώπων που απήγαγαν ισλαμιστές μαχητές κοντά στο Κιρκούκ, λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου δεκάδες άλλοι Τούρκοι υπήκοοι είχαν συλληφθεί όμηροι στη Μοσούλη.

 

irak

 

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) συνέλαβαν 15 Τούρκους οικοδόμους που εργάζονταν για την ανέγερση ενός νοσοκομείου κοντά στην πόλη Ντορ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Σελαχεντίν και το Κιρκούκ, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan, επικαλούμενο εργάτη που διέφυγε. Δεν κατέστη αμέσως σαφές πότε έγινε η απαγωγή. Στους απαχθέντες περιλαμβάνονται επίσης εργάτες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και το Τουρκμενιστάν.

Συνεργασία Ιράν-ΗΠΑ για στήριξη της ιρακινής κυβέρνησης

Την κατάσταση στο Ιράκ συζήτησαν για πρώτη φορά επισήμως Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, σε διμερή συνάντηση στη Βιέννη, στο περιθώριο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι δεν συζητάει κανενός είδους στρατιωτικό συντονισμό ή άλλα σχέδια σχετικά με το μέλλον της χώρας, είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους να στηριχτεί η κυβέρνηση της Βαγδάτης και να περισωθεί η ακεραιότητα του Ιράκ που απειλείται άμεσα.

 

* Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου: Στιγμές Αποκάλυψης: Το Πραγματικό ξεπερνά την Πραγματικότητα στο Ιράκ.

 

efsyn.gr

Scroll to top