18/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Ποια ευημερία;

 

Αποχαιρετιστήρια επιστολή προς τους επιτρόπους και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή και τη λήξη -σε λίγες ημέρες- της ελληνικής προεδρίας. Κάνει λόγο για εποικοδομητικό πνεύμα στενής συνεργασίας που επικράτησε κατά την άσκηση της προεδρίας από τη χώρα μας, το οποίο είναι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία στην Ευρώπη και καλύτερη κατανόηση της ανάγκης για την προώθηση πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε κράτη-μέλη που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης. Αργά, μάλλον, θυμήθηκε ο κ. Στουρνάρας τα προβλήματα που προκάλεσε εντός και εκτός Ελλάδας η πολιτική των Βρυξελλών, που ούτε η ελληνική προεδρία έκανε κάτι για να την αλλάξει.

 

Κ.ΤΣ.

 

……………………………………………

 

„ Πόσο πιο χαμηλά;

 

Η άχρηστη πληροφορία της χθεσινής ημέρας είναι ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν θα ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ και μάλιστα, όπως δήλωσε, θα καλέσει τον λαό να μην ψηφίσει το πρώην κόμμα του, με το επιχείρημα ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο». Ο πρώην υπουργός εξεμάνη με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπόθεση των διοικητικών υπαλλήλων και ως μνημονιακότερος του μνημονίου τάχθηκε υπέρ της απόλυσής τους. «Η πρόταση που γίνεται από τον κ. Λοβέρδο είναι η επαναπρόσληψη όλων. Αυτό λέει η μελέτη αυτών που έχουν προσλάβει αυτούς τους άχρηστους! Αυτοί που ευλογούν τα γένια τους και έχουν διαλύσει το πανεπιστήμιο…» τόνισε ο κ. Πάγκαλος, ενώ στον συνδυασμό παραληρήματος και αμετροεπούς λόγου επιτέθηκε στις καθαρίστριες, κατηγορώντας τες για «κατάλυση του κράτους» και εισβολή στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Το παρελθόν διχάζει

 

Παρά τη συγκυβέρνηση, κάποιες πληγές δεν κλείνουν ποτέ. Στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, επί κυβέρνησης Ν.Δ., αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο Φίλ. Σαχινίδης, κάνοντας λόγο για «τυπικό παράδειγμα ενός αποτυχημένου προϋπολογισμού». Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου, αρχικά προβλεπόταν έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ. Ομως τον Ιούλιο του 2009 «σε κείμενο στο Eurogroup προβλέπεται ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 10%. Το κείμενο αυτό κρατήθηκε κρυφό και δεν δημοσιοποιήθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.». Το έλλειμμα του 2009 έκλεισε τελικά στο 15,7%. Ο κ. Σαχινίδης αποκάλυψε ότι όλα αυτά έχουν περιγραφεί σε ειδική έκθεση για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών από τον σημερινό υπουργό Γκ. Χαρδούβελη.

 

Χ.ΙΩ.

 

……………………………………………

 

„ Σε καμία περίπτωση

 

Ενα υποθετικό σενάριο με τον Φώτη Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας έπλεξε χθες ο Νίκος Τσούκαλης, όχι γιατί άλλαξαν γνώμη στην Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά για να αποδείξει ότι η προεδρική εκλογή δεν είναι άσχετη με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. «Φανταστείτε ένα υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα κληθεί, αμέσως μετά την εκλογή του, να βάλει την υπογραφή του σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμους, νομοσχέδια, τα οποία εμφανώς βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής του…», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, προβλέποντας με βεβαιότητα ότι ο Φ. Κουβέλης δεν πρόκειται να δεχθεί κάτω από τέτοιους όρους «σε καμία περίπτωση». Για να δούμε…

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Ενστάσεις

 

Πληθώρα ενστάσεων για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που προωθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης εκφράστηκαν χθες στη Βουλή. Ο καθηγητής Εγκληματολογίας και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης, μίλησε για διάταξη «αναποτελεσματική, αυταρχική και ταπεινωτική τόσο ώστε να συνιστά βασανιστήριο». «Γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω», παρατήρησε η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη, ενώ η Ζ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «νέο Γκουαντάναμο». Διασφαλίσεις ζήτησε ο Κ. Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο υπουργός Χαρ. Αθανασίου ξεκαθάρισε ότι «οι πραγματικά επικίνδυνοι κρατούμενοι θα κρατούνται με ασφαλή για την κοινωνία τρόπο.

 

Χ. ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ «Μαϊντανός»

 

Αν και δεν έχει κλείσει δεκαήμερο ως υπουργός Παιδείας, έχει προλάβει να δώσει αμέτρητες συνεντεύξεις σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Σίγουρα περισσότερες από τις ημέρες του στο υπουργείο. Η πολιτική επικαιρότητα και ιδίως η αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ αποτελεί μια πρώτη δικαιολογία. Η υπερέκθεση ωστόσο εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ο Ανδρέας Λοβέρδος «μαϊντανός». Επιθυμεί αυτόν τον χαρακτηρισμό ο κ. υπουργός; Πάντως, τον Αδωνι Γεωργιάδη που αποχώρησε από την κυβέρνηση τον ανταγωνίζεται με άνεση…

 

Δ.Κ.

 

……………………………………………

 

„ Εξοδος

 

«Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τηλεγράφημα του Reuters. Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα, για να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμία περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που προαναγγέλλονται από το διεθνές πρακτορείο. Πάντως, η προαναγγελία της πρώτης εξόδου είχε επιβεβαιωθεί.

 

ΜΠ.Α.

 

…………………………………………..

 

„ Πενήντα…

 

Μανία κι αυτή με τη δεκάδα του πενήντα! Πενήντα οκτώ αποτελούσαν την κίνηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, πενήντα τρεις οι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν «κείμενο προβληματισμού». Οι πρώτοι στηρίζουν Ελιά, οι δεύτεροι απλώς ανησυχούν για τα ζητήματα των συμμαχιών και την ανασυγκρότηση του κόμματος. Οσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε κάτι «μαγικό» στον αριθμό πενήντα. Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε;

 

Φ.Π.

 

……………………………………………

 

„ Οχι στον νόμο της ζούγκλας

 

Σε δήλωση σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα ιστότοπου προχώρησε χτες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Η ακριβής δήλωσή έχει ως εξής: «Το τελευταίο διάστημα, και αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σχεδιάστηκε και εξαπολύθηκε εναντίον μου επίθεση με όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού εκβιασμού. Δεν ενέδωσα και δεν πρόκειται να ενδώσω σε τέτοιες πρακτικές. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε να μη συνδιαλλαγούμε με όσους επιδιώκουν τον εκφασισμό της πολιτικής ζωής και την επιβολή του νόμου της ζούγκλας. Η επίθεση αυτών των μηχανισμών που παραπέμπουν σε μεθόδους παρακράτους και πολιτικού περιθωρίου, εμφανιζόμενες μάλιστα με δήθεν δημοσιογραφικό μανδύα, στοχεύει στη χειραγώγηση τη δική μου και του κόμματός μου. Αυτοί οι όροι δημόσιας συζήτησης δεν πρέπει να γίνουν ανεκτοί ούτε για εμένα ούτε για κανέναν πολίτη. Τέτοιες σκοτεινές πρακτικές δεν θα επικρατήσουν στην πολιτική ζωή. Η Αριστερά δεν εκβιάζεται».

 

Ν.ΣΒ.

 

……………………………………………

 

„ Διακριτή διαφωνία

 

Αλλος ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης, προστίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι στο επικείμενο συνέδριο δεν πρέπει να αποκλειστούν ακόμη και αλλαγές στην ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη. «Να δούμε τα πάντα από την αρχή, αξίες, οράματα, πολιτικές, ηγετική ομάδα», έγραψε σε άρθρο του στα «Νέα» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Η διαφωνία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη στρατηγική του δείχνει να παραμένει ριζική, καθώς όπως τονίζει, «η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση με τη Ν.Δ. γίνεται με συγκεχυμένους όρους», μακριά από την προώθηση αλλαγών με προοδευτικό πρόσημο. Οσο για τον ανασχηματισμό; Εντοπίζει εκλογικό χαρακτήρα και καρφώνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπουργοποίηση Λοβέρδου, κάνοντας λόγο για τον «περιπλανώμενο» που καταψήφισε τον προϋπολογισμό τον οποίο θα εφαρμόσει.

 

Δ.Κ

 

…………………………………………….

 

Ισχύουν τα ερωτήματα;

 

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η τοποθέτηση του καθηγητή Χρ. Στεφανάδη ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομολόγων Εμπειρογνωμόνων. Με το πρώτο ηλεκτρονικό χτύπημα του ονόματός του εμφανίστηκε το άρθρο που είχε δημοσιεύσει τον Νοέμβριο του 2011 (στην «Καθημερινή»), με σφοδρή κριτική προς την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου για την εμμονή της στο μνημόνιο. Τόνιζε μάλιστα ότι «θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή». Αλλο τότε και άλλο τώρα, λένε ανεπισήμως κυβερνητικοί παράγοντες. Τα ερωτήματα όμως που έθετε τότε στο άρθρο του για να καταλήξει στην πρόταση της δραχμής ο κ. Στεφανάδης ισχύουν και σήμερα: «Τι κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι οι δομικές αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν ταχύτερα στην Ελλάδα; Οτι οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν πριν η χώρα μεταβληθεί σε κρανίου τόπο και μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων χαθεί;» έγραφε…

 

ΜΠ.Α.

 

Scroll to top