Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Φλόγες ύψους 200 μέτρων έκαιγαν για δύο ώρες μετά την έκρηξη στο αγωγό φυσικού αερίου
ΑΠΕ/ ΜΠΕ
Φλόγες που έφταναν σε ύψος τα 200 μέτρα ξεπηδούσαν επί δύο ώρες χθες το πρωί από τον αγωγό φυσικού αερίου Ουρενγκόι-Πομάρι-Ούζγκοροντ, στο τμήμα που διατρέχει την περιφέρεια Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας, έπειτα από ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε ζημιά στις εγκαταστάσεις. Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξαν θύματα. Oσο για τα αίτια; Aφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια», την επαύριο της απόφασης της ρωσικής Gazprom να κλείσει τις «στρόφιγγες», λόγω χρεών, στην Ουκρανία…
Στρατηγικό σημείο
Συνολικού μήκους 4.500 χλμ., ο αγωγός Ουρενγκόι-Πομάρι-Ούζγκοροντ αποτελεί μία από τις δύο κύριες «οδούς» transit μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Σύμφωνα πάντως με τη σλοβακική εταιρεία Eustream που λειτουργεί τον αγωγό, την Gazprom και την αρμόδια ουκρανική εταιρεία Ukrtransgaz, δεν υφίσταται πρόβλημα στην ευρωπαϊκή τροφοδοσία.
«Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάιο είχαν σημειωθεί δύο παρόμοιες εκρήξεις σε αγωγούς, στα δυτικά της χώρας. «Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν δύο ισχυρούς κρότους λίγο πριν από την έκρηξη», συμπλήρωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, σπεύδοντας σε στήριξη του σεναρίου περί τρομοκρατίας.
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται κατά κόρον από το Κίεβο για τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, με τα οποία η Πολτάβα ναι μεν γειτνιάζει (για την ακρίβεια με το Χάρκοβο), πλην όμως απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα μέτωπα των μαχών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα, στοιχίζοντας χθες τη ζωή σε έναν δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ενώ ένας συνεργάτης του αγνοείται…
Με την έκρηξη στον στρατηγικής σημασίας αγωγό να κάνει ακόμη πιο «θολό» το ουκρανικό τοπίο, βάζοντας πιο εμφατικά στη διπλωματική «εξίσωση» την ίδια την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την αποδέσμευση 500 εκατ. ευρώ ως βοήθεια στην Ουκρανία για την κάλυψη αναγκών, όπως η αγορά φυσικού αερίου σε ευνοϊκές τιμές από ευρωπαϊκές εταιρείες.
Αποσταθεροποίηση
Από το Λονδίνο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ στηλίτευσε την απόφαση της Gazprom, τονίζοντας ότι «ζημιώνει την αξιοπιστία της Ρωσίας ως παρόχου ενέργειας στην Ευρώπη». Ενώ από το Ταλίν της Εσθονίας -όπου είχε συνομιλίες με τους ανήσυχους ομολόγους του από τη Βαλτική- ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κατά τη σύνοδο κορυφής των 28, στις 26-27 Ιουνίου.
«Εφόσον η Ρωσία ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, τότε θα είναι αναπόφευκτες ανάλογες αποφάσεις. Δεν καταλήξαμε αν βρισκόμαστε τώρα σ’ αυτό το σημείο», τόνισε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου, Μόσχας και Ε.Ε. για το φυσικό αέριο «έδειξε ότι απέχουμε από την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».
Τα περιθώρια αυτά αναμένεται εξάλλου να στενέψουν περαιτέρω, μετά την προγραμματισμένη για τις 27 του μηνός υπογραφή του οικονομικού μέρους της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας. Παράλληλα αναμένεται η υπογραφή συμφωνιών των 28 με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, όπου το βασικό θέμα θα είναι ωστόσο άλλο: τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Κατά αποκλειστικές πληροφορίες του ευρωπαϊκού ιστότοπου EurActiv, πάντως, «στο προσχέδιο συμπερασμάτων δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στο μέλλον τού υπό κατασκευή αγωγού South Stream», που η Ε.Ε. έχει ζητήσει να «παγώσει». «Αντίθετα», αναφέρει η ιστοσελίδα, «μία από τις παραγράφους θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι υπέρ του αγωγού που προωθεί η Gazprom»…