18/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Active Member απόψε στο Γκάζι κηρύττουν τη δεύτερη εποχή τους

«Μοναδικό παράδειγμα της ζωής μου, οι Ζαπατίστας»

Ο Β.D. Foxmoor και η Sadahzinia θα ανεβούν στη σκηνή για να παρουσιάσουν τον νέο τους δίσκο, «Cosmos Alivas». Μαζί τους, μόνο για τρία τραγούδια, και οι καλεσμένοι τους. Ανάμεσά και ο κάποτε άσπονδος εχθρός τους, Νικήτας Κλιντ.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Active Member

Active Member

Απόψε στην Τεχνόπολη παίζουν οι Active Member και αυτό, αυτομάτως, σημαίνει τέσσερα πράγματα:

 

α) Πολύωρη συναυλία – εξ ου και η ώρα έναρξής της στις 20.45, ώστε να… προλάβουν.

β) Πολυπρόσωπη συναυλία – B.D. Foxmoor, Sadahzinia, Νικήτας Κλιντ, Βέβηλος, MCD –o πρώτος DJ των Active Member- και οι Noova Groova με το τραγούδι tribute στη Γιώτα Γιάννα.

γ) Πανδαισία ήχων και στίχων – πρόκειται για το μεγάλο live των Active Member, για την παρουσίαση του νέου τους δίσκου «Cosmos Alivas».

δ) Γιορτή του low bap – ξεκινά η δεύτερη εποχή του γκρουπ με αφετηρία τη συγκεκριμένη συναυλία και τον νέο δίσκο.

 

«Είναι η κεντρική μας συνάντηση για φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα μ’ όσους μας στηρίζουν, χρόνια τώρα», μας λέει ο Μιχάλης, ο B.D. Foxmoor, προσκαλώντας μας στο Γκάζι. «Η ιδιαιτερότητα της μέρας είναι ότι έχει χαρακτηριστεί από μας σημείο εκκίνησης για τη δεύτερη εποχή του γκρουπ». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; «Πάνω στη σκηνή θα βρίσκομαι εγώ και η Sadahzinia και, για τρία καινούργια τραγούδια μόνο, κάποιοι καλεσμένοι μας. Είναι το συμβολικό σχήμα γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα κι έτσι θα παραμείνει. Η ουσία του πράγματος είκοσι δύο χρόνια τώρα είναι γύρω απ’ την αφήγησή μας και θα θέλαμε έτσι να διατηρηθεί. Τα σόου είναι γι’ άλλους».

 

Γνωστοί οι Active Member για την απέχθειά τους σε κάθε είδους lifestyle. Είναι από τους ελάχιστους, άλλωστε, που επιμένουν να πορεύονται χωρίς σπόνσορες, χωρίς αυτό το τελευταίο, το σπόνσορινγκ δηλαδή, να είναι κάτι το κακό. Tι τους προσφέρει αυτή η στάση; «Απλά είναι ο τρόπος μας. Χρωστάμε μόνο σ’ αυτούς που μας στηρίζουν. Για τους άλλους, δεν μου καίγεται καρφί. Λες και ακούσαμε κάνα ευχαριστώ από κανέναν. Για μας το κάνουμε. Σ’ αυτόν τον τόπο έχουν φροντίσει οι άγριοι φρουροί του χώρου να σε κρίνουν επειδή έχεις εισιτήριο στις συναυλίες σου ή επειδή πουλάς τους δίσκους σου. Είναι όλοι αυτοί που κρυφοπάνε για καμιά γκόμενα στης συναυλίες της “εντεχνίλας”, αυτοί που στον γονιό και το αφεντικό τους σκύβουν το κεφάλι κι άλλα πολλά. Εμάς βρήκατε, μωρέ;».

 

Οι εξωτερικές δεσμεύσεις είναι… ανθυγιεινές; «Οι εσωτερικές, καμιά φορά και ανάλογα τη διαχείριση, μπορούν ν’ αποδειχτούν καλά εργαλεία. Μην ξεχνάς ότι για να σκαρώσεις μουσικές ή στίχους πρέπει να παιδευτείς αρκετά. Να παλέψεις με φόρμες, με νόρμες και με κλισέ. Αλλά στο τέλος πάντα θα βρεις τον δρόμο σου».

 

Δεν κάνει υποχωρήσεις ο Μιχάλης και πολλοί τον κατηγορούν για τη στάση του. Κάποιοι όμως παίζουν ξανά μαζί του πλέον, όπως ο Νικήτας Κλιντ. Οι έχθρες ανήκουν στο παρελθόν, η κόντρα τους κράτησε μία δεκαετία. «Πάντα υπάρχει λόγος, ακόμα και για τα λάθη μας», επισημαίνει ο Μιχάλης. «Το να μετανιώνεις για ό,τι συνέβη στον καιρό του είναι ανώφελο. Σημαντικό είναι να μη μετανιώνεις για τα όμορφα που απέφυγες επειδή φάνηκες λίγος για τις περιστάσεις. Κάπως έτσι κι εμείς, οι ορκισμένοι εχθροί για πολλούς, νιώσαμε μ’ έναν μαγικό τρόπο την ίδια στιγμή ότι όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν. Αν κάποιοι το ανοιχτοκάρδιασμα το λένε κωλοτούμπα, βοήθειά τους, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς».

 

Οι Active Member μεγάλωσαν στο Πέραμα. Κι έμειναν εκεί. Ζουν και δουλεύουν σε ένα φτωχό μέρος. Ρωτάω τον Μιχάλη αν του λέει κάτι το γεγονός πως η Αριστερά βγήκε πρώτη δύναμη στις εκλογές. «Εγώ έκανα μια άλλη διαπίστωση που δυσχεραίνει μέσα μου ακόμα πιο πολύ τη γνώμη μου γι’ αυτόν τον λαό (που τον θεωρώ λερό και στα βάσανα ακόμα πιο λερό). Το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, νεκροζώντανο και δυνατό. Πού πας, ρε μαλάκα, ραγιά, και τι ζητάς; Τώρα όσον αφορά την Αριστερά, για να μη φανεί ότι το αποφεύγω, είδα ένα όνειρο πριν από λίγο καιρό και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Ημασταν μια ομάδα ανθρώπων, ανήσυχων θα έλεγα, και μας δίκαζε μια αριστερή κυβέρνηση γι’ αυτά που ο καθένας έλεγε ή έκανε. Για να μη σ’ τα πολυλογώ, στο τέλος πεθάναμε όλοι σε κελιά που μας είχαν οδηγήσει οι δήθεν πρώην φίλοι μας. Δεν σ’ το αναλύω περισσότερο, γιατί μπορεί να τους βάλω και ιδέες».

 

Δικαιοσύνη και βία συμβαδίζουν; «Είμαι ένας βίαιος άνθρωπος που ψάχνω τα όμορφα που θα καλάρουν την ψυχή μου μέσα στο γενικό δίκιο. Εχω σαν μακρινό, αλλά και μοναδικό παράδειγμα ζωής και αναζήτησης για δικαιοσύνη τον αγώνα των Ζαπατίστας. Η ωραιότερη ιστορία που έχω ακούσει στη ζωή μου δεν είναι αυτή για το μωρό που γεννήθηκε σε φάτνη, σταυρώθηκε, πέθανε και στο τέλος αναστήθηκε, αλλά η πρόσφατη ιστορία από την κοιλάδα Τσιάπας για έναν μύθο που επέλεξε να πεθάνει ώστε να επιστρέψει απ’ τους νεκρούς ένας σύντροφός του που πέθανε άδικα. Αυτός είναι κι ο “Cosmos Alivas” που αναφέρομαι. Η πεθυμιά για ζωή, λευτεριά και δικαιοσύνη που μας διδάσκουν οι νεκροί».

 

Πότε ένα τραγούδι γίνεται προπαγάνδα, τον ρωτάω… «Οταν το τραγουδάνε οι άμοιροι φημοκουβαλητές επειδή απλά ταιριάζει στην περίστασή τους».

 

*ΙΝFO: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι. Εισιτήρια: 12 ευρώ.

 

[email protected]

 

Scroll to top