19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Συνεργασία

 

Τα περιθώρια συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων της πρωτεύουσας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, με τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Γαβριήλ Σακελλαρίδη. «Οι πολίτες, με την ψήφο τους, έδειξαν ότι για την επίλυση των μεγάλων και σύνθετων προβλημάτων απαιτούνται ευρείες συγκλίσεις. Αυτό θα επιδιώξουμε με όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση στο νέο δημοτικό συμβούλιο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμίνης, ενώ ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε: «Ολα όσα υποστηρίξαμε προεκλογικά δεν θα μείνουν κενό γράμμα. Θα αγωνιστούμε ως αντιπολίτευση, και μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, για την υλοποίηση του προγράμματός μας».

 

Στ.Ζ.

 

……………………………………………

 

„ Θέσεις εργασίας

 

«Δημιουργώντας θέσεις εργασίας: η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης μετά την κρίση». Αυτό είναι το θέμα της ανοικτής συζήτησης που διοργανώνουν το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ και η Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, απόψε στις 18.30, στην Αίγλη Ζαππείου, αίθουσα Ολυμπία. Ομιλητές είναι ο πανεπιστημιακός καθηγητής δρ Peter Bofinger, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αντιπρόεδρος ΣΕΒ, ο ομότιμος καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, πρώην επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΣΕ και ο Δημήτρης Τσίγκος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

 

Ν.Σβ.

 

……………………………………………

 

„ «Ελληνες στοχαστές»

 

Το βιβλίο «Πέντε οικουμενικοί Ελληνες στοχαστές», που εκδόθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τις Εκδόσεις των Συναδέλφων παρουσιάζεται την Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, Αθήνα – Μετρό Μοναστηράκι • ΗΣΑΠ Θησείο). Θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος έκδοσης της «Εφ.Συν.», ο Γιώργος Ν. Οικονόμου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, και ο Θανάσης Γιαλκέτσης, δημοσιογράφος-συγγραφέας.

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………..

 

„ Αλλαξε; (2)

 

Δυστυχώς «τα γραπτά μένουν» για όλους. Το ίδιο ισχύει και για τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλο Στεφανάδη. Η «τούμπα» σε σχέση με την παλαιότερη αρθρογραφία του για τη δραχμή δεν διορθώνει το «φάουλ» που είχε κάνει το 2011 τασσόμενος υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στο παλαιό νόμισμα. Ωστόσο, έχει μπροστά του τον χρόνο να αποδείξει τι πραγματικά πρεσβεύει και αν συμφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις τι εννοούσε τότε και τι καταλάβαμε. Γιατί η ψυχολογία παίζει τον ρόλο της στην οικονομία. Ρωτήστε και τον κ. Προβόπουλο.

 

Κ. ΤΣ.

 

……………………………………………

 

„ Το όνομα…

 

Γιατί τέτοιο μένος εναντίον των εισαγγελέων διαφθοράς από πλευράς του Ε. Βενιζέλου; Η απάντηση που ακουγόταν χθες στους διαδρόμους της Βουλής ήταν ελαφρά… κακεντρεχής: «Μα γιατί η μία εκ των δύο λέγεται… Παπανδρέου».

 

Χ. ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Παιχνίδια…

 

Με οργισμένη δήλωσή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος έστειλε μήνυμα σε όσους επιδιώκουν να τον εμπλέξουν σε σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αφορμή η «πρόταση»(!) του γραμματέα της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκου, ο οποίος αναρωτήθηκε «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν προτείνουμε τον Ν. Κωνσταντόπουλο ή τον Μαν. Γλέζο για το ύπατο αξίωμα». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε: «Οταν η Ελλάδα βρίσκεται σε δοκιμασία ιστορικών διαστάσεων, είναι καταστροφικό να παίζονται παιχνίδια με θεσμούς και πρόσωπα. Τέτοια παιχνίδια δεν με αφορούν, γιατί διαφωνώ με την εργαλειακή χρήση των θεσμών και την υδραργυρική συμπεριφορά των προσώπων που κάθε φορά παίρνουν το σχήμα του σκεύους στο οποίο τοποθετούνται». Λεονταρισμοί από νεαρούς της πολιτικής, οι οποίοι, αν δεν ξέρουν, τουλάχιστον δεν ρωτάνε τους εμπειρότερους συναδέλφους τους για το ήθος των πολιτικών τους αντιπάλων;

 

Φ.Π.

 

…………………………………………….

 

„ Αντικαταστάτες

 

Το 1/3 της σύνθεσης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ άλλαξε. Τα έξι παραιτηθέντα από τα συνολικά δεκαεπτά μέλη του ανώτατου οργάνου αντικαταστάθηκαν χθες από τους επιλαχόντες. Τις θέσεις των παραιτηθέντων Γιάννη Κακουλίδη, Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, Εφης Παγκάλου, Παναγιώτη Παναγιώτου, Σάκη Παπαθανασίου και Μιχάλη Σαμπατακάκη παίρνουν οι Δώρα Καλλιπολίτη, Ελένη Καραντζόλα, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Ευγενία Μπουρνόβα, Γιάννης Παπαθεοδώρου και Αντώνης Σχετάκης. Και τα έξι στελέχη ανήκουν στην πτέρυγα της πλειοψηφίας, καθώς για την εκλογή του οργάνου είχαν κατέβει δύο ξεχωριστές λίστες. Η θητεία τους πάντως θα είναι σίγουρα βραχύβια λόγω του ότι στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα προκύψει η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Οποιος φεύγει είναι «τρελός»

 

Για να προλάβει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις του πρώην στελέχους της που κατέθεσε προχτές αυτοβούλως στις εφέτες ανακρίτριες για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, η Χρυσή Αυγή έσπευσε χτες βράδυ να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να ισχυριστεί ότι πρόκειται περί «διαταραγμένης προσωπικότητας», περί ενός ανθρώπου με «ψυχολογικά προβλήματα». Μόνο που το στέλεχος αυτό όχι μόνο είχε ηγετική θέση στην οργάνωση, αλλά υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής της και μάλιστα σταυροδοτούμενος από το κόμμα. Και το σημαντικότερο: με απόφαση του Νίκου Μιχαλολιάκου διέτρεχε την επικράτεια και εκφωνούσε λόγους για την «ιδεολογική συγκρότηση του κόμματος», ενώ είχε διοριστεί και «επιστημονικός συνεργάτης» της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση Μπούκουρα ή Αλεξόπουλου. Είναι το πρώτο στέλεχος του στενού πυρήνα που περιγράφει αναλυτικά την εγκληματική δράση της οργάνωσης. Κι αυτό δεν το αντέχουν οι Μιχαλολιάκος-Κασιδιάρης.

 

Δ.Ψ.

 

……………………………………………

 

„ Μπαϊράκι

 

Υπόγεια δυσαρέσκεια προκαλεί -εκτός από τη Ν.Δ.- και στο ΠΑΣΟΚ η αμφίσημη στάση κορυφαίων υπουργικών στελεχών του για την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα. Το «μπαϊράκι» που σήκωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, αρχικώς υποστηρίχτηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όμως αμέσως μετά έστειλε μήνυμα υποστολής της σημαίας του αντάρτικου. Χθες, ήταν η σειρά του Π. Κουκουλόπουλου να αμφισβητήσει ορισμένα προαπαιτούμενα, όπως η «μικρή» ΔΕΗ και οι ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μιλώντας για «ξανακοίταγμα» των αποκρατικοποιήσεων. «Προσωπική πολιτική» από υπουργούς που θέλουν να γίνουν «αρεστοί» στους ψηφοφόρους τους εντόπισαν ορισμένοι συνάδελφοί τους στη Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να ανακοπούν». Το διακριτό στίγμα στη δικομματική διχάζει ακόμη και τους εμπνευστές του.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

Αλλαξε;

 

Οι φωτιές που άναψε στην κυβέρνηση η τοποθέτηση του Χρ. Στεφανάδη ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), δεν σβήνουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, που έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί τον καθηγητή για το άρθρο του υπέρ της συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή. Χαρακτήρισε φασισμό να ανασύρονται απόψεις που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και ολοκληρωτική νοοτροπία. Πλην όμως, η κυβέρνηση πολλές φορές έχει κάνει χρήση τέτοιων μέσων, εγκαλώντας άλλους καθηγητές, ή και πολιτικούς από την αντιπολίτευση (και όχι μόνον στο θέμα του νομίσματος). Αλίμονο αν οι απόψεις δεν εξελίσσονταν, ενίοτε και με οβιδιακές μεταμορφώσεις. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι πώς αποτυπώνεται αυτή η εξέλιξη, με τι τρόπο και κυρίως με ποια επιχειρήματα.

 

ΜΠ.Α.

 

Scroll to top