19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ξηρός στη… Βουλή

Προκειμένου να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δύο βουλευτές του κατέθεσαν για το ανάπηρο μέλος της 17Ν, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Καραγκούνης της Ν.Δ. και Κώστας Τριαντάφυλλος του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν απρόκλητα συζήτηση στην Ολομέλεια.
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Στην αίθουσα της Ολομέλειας μεταφέρθηκε και εξελίχθηκε χθες η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία βουλευτών του κόμματος να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του Σάββα Ξηρού, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταλογίζει «πολιτική σημειολογία» στην αξιωματική αντιπολίτευση και βουλευτές της Ν.Δ. να χαρακτηρίζουν «έκθετο» τον αρχηγό της.

 

Η κόντρα, που ξεκίνησε προχθές το βράδυ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μεταξύ της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλου, συνεχίστηκε στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου περί προστασίας προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση, όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε απρόκλητα στο ζήτημα, επιβεβαιώνοντας την επιλογή του κυβερνητικού στρατοπέδου να διατηρήσει σχετικά τους υψηλούς τόνους.

 

«Καταδικάστε ίνα μη εκτεθείτε»

 

Ο βουλευτής συγκεκριμένα, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικάσει «ρητά και κατηγορηματικά» την υπεράσπιση του Σ. Ξηρού, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας βρίσκεται «πολιτικά έκθετος».

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης κονταροχτυπήθηκε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το ίδιο ζήτημα (ενώ δεν παρέλειψε να εγκαλέσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Ταμήλο ότι δεν του συμπαραστάθηκε επαρκώς), δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την αφορμή, αντιθέτως επανέλαβε πως είναι άλλο πράγμα ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο ο μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη τρομοκρατίας. Υποστήριξε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συνειδητά κατ’ αυτόν τον τρόπο για «ψηφοθηρικούς λόγους». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασε ακαριαία, μιλώντας ξανά για εμπρηστικές και προβοκατόρικες τοποθετήσεις.

 

Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού, δήλωσε πως η Ελλάδα «δεν θα γίνει Γκουαντάναμο». Η ίδια υποστήριξε πως «τέτοια προκλητική και λαϊκίστικη σύληση της μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατίας δεν έγινε ούτε από τους νόμιμους εκπροσώπους των οικογενειών και των συνηγόρων τους» και κατέληξε προτρέποντας τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να σταματήσουν να κατονομάζουν τον πολιτικό τους αντίπαλο ως «τρομοκράτη».

 

Στην ενέργεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Σ. Ξηρού, ο οποίος, επικαλούμενος την ανήκεστο βλάβη της υγείας του, ζητεί να εκτίσει κατ’ οίκον το υπόλοιπο της ποινής του, αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας «πολιτική σημειολογία» στην κίνησή τους. «Καταδικάστηκε κάποιος για πράξεις τρομοκρατίας και πας να πεις για την υγεία του» είπε ο Χαρ. Αθανασίου, υπαινισσόμενος από την πλευρά του πάγια τακτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ ξέρω ότι παλαιότερα πολλά στελέχη σας κατέθεταν σε τέτοιες δίκες ως μάρτυρες» είπε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παν. Λαφαζάνη που αναφέρθηκε σε «εκστρατεία» της συγκυβέρνησης. «Προσπαθείτε να αποδώσετε στον ΣΥΡΙΖΑ μια αντίληψη για την τρομοκρατία που δεν έχει σε καμία περίπτωση» είπε, τονίζοντας ότι «πρώτοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία οποιασδήποτε μορφής – ως Αριστερά έχουμε έναν πολιτικό λόγο παραπάνω».

 

Scroll to top