iraq2

19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Βομβαρδίστε τους τώρα»!

Η νέα αιφνιδιαστική επίθεση των σουνιτών ανταρτών, με στόχο τη φορά αυτή το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ, στο Μπάιτζι, ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να απευθύνει δραματική έκκληση προς τις ΗΠΑ για άμεση έναρξη αεροπορικών βομβαρδισμών.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 Σιίτες εθελοντές πολιτοφύλακες που έχουν καταταγεί για να προστατεύσουν τα ιερά τεμένη, παρελαύνουν με όπλα στην Κερμπάλα  REUTERS/Mushtaq Muhammed


Σιίτες εθελοντές πολιτοφύλακες που έχουν καταταγεί για να προστατεύσουν τα ιερά τεμένη, παρελαύνουν με όπλα στην Κερμπάλα
REUTERS/Mushtaq Muhammed

Η νέα επίθεση των σουνιτών ανταρτών, που κατέλαβαν ύστερα από άγρια μάχη το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ, στο Μπάιτζι, ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χοσιάρ Ζεμπάρι να απευθύνει δραματική έκκληση προς τις ΗΠΑ για άμεση έναρξη αεροπορικών βομβαρδισμών προκειμένου, όπως είπε, να «σπάσει το ηθικό» των ισλαμιστών. Στο «παιχνίδι» μπαίνει και η Σαουδική Αραβία, προειδοποιώντας το σιιτικό Ιράν να μην παρέμβει με στρατεύματα στην εμφύλια σύρραξη, όπως απείλησε χθες ανοιχτά να κάνει ο πρόεδρός του Χασάν Ροχανί.

 

Οι ΗΠΑ πάντως κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, με τον επιτελάρχη τους στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι να αρνείται να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράκ, όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. «Εχουμε ένα αίτημα για αεροπορική υποστήριξη από την ιρακινή κυβέρνηση [...]. Είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας για εμάς να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του “Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε” όπου κι αν τις συναντήσουμε», αρκέστηκε να απαντήσει σιβυλλικά ο «τετράστερος» στρατηγός.

 

Διστάζει…

 

Σε κατοπινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα «δεν αποκλείει καμία επιλογή πέραν της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράκ», ενώ τονίστηκε πως οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το Ιράκ «έχουν προς το παρόν σταματήσει προσωρινά». «Μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο [...] αν και δεν αναμένουμε το θέμα αυτό να θιγεί ξανά κατά τον γύρο αυτόν των συνομιλιών», διευκρίνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος Τζον Κάρνεϊ.

 

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος διστάζει να εξαπολύσει «άμεσα» αεροπορικά πλήγματα κατά των ανταρτών, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού τους, αλλά και της δυνατότητάς τους να «χάνονται» μέσα στον -γενικά «φιλικό» προς αυτούς- σουνιτικό πληθυσμό που έχει απομείνει στις κατειλημμένες πόλεις. Με άλλα λόγια, η Αμερική διστάζει να βομβαρδίσει γιατί φοβάται πως θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό – ένα επιχείρημα που δεν ακούμε συχνά από αμερικανικά χείλη, και που όποιος θέλει το πιστεύει…

 

Πάντως ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε χθες ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα» για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους του σιιτικού Ισλάμ στο Ιράκ απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε».

 

Ιεροί Τόποι

 

«Σχετικά με τους ιερούς τόπους των σιιτών ιμάμηδων [στο Ιράκ] προειδοποιούμε τις μεγάλες δυνάμεις, τους λακέδες τους, τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες, ότι ο μεγάλος ιρανικός λαός θα κάνει τα πάντα για την προστασία τους. Πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Ιράκ για να υπερασπιστούν τους ιερούς τόπους και να βάλουν στη θέση τους τούς τρομοκράτες», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Χοραμαμπάντ (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ), η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

 

Η Τεχεράνη είχε δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, ενώ οι ιρανικές αρχές επέμεναν μέχρι σήμερα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές. Υπενθυμίζεται ότι οι φανατικοί σουνίτες έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να καταστρέψουν τα σιιτικά τεμένη στις ιερές πόλεις Σαμάρα, Νατζάφ και Κερμπάλα, ενώ σιίτες πολιτοφύλακες απέκρουσαν ήδη μια επίθεση τζιχαντιστών κατά της Σαμάρα.

 

Οι σουνίτες μαχητές του ΙΚΙΛ κατέλαβαν το διυλιστήριο στο Μπάιτζι, έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους στόχους στο Ιράκ, παρά τη σκληρή αντίσταση από επίλεκτες δυνάμεις του στρατού. Κατέλαβαν επίσης τρία ακόμη χωριά στο Βόρειο Ιράκ, έπειτα από σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και τους κατοίκους, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 πολίτες, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος. Πρόκειται για τα χωριά Αλμπού Χάσαν, Μπιρουαζλί και Μπασταμλί, όλα στην επαρχία Σαλαχεντίν.

 

Ενώ όλοι περιμένουν εναγωνίως την επόμενη κίνηση των ανταρτών, αλλά και των άμεσα ενδιαφερόμενων «παικτών», των ΗΠΑ και του Ιράν, χθες «παρενέβη» στα δρώμενα και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών. Ο πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φάιζαλ δήλωσε λοιπόν ότι η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ έχει πλέον «χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου» και φωτογραφίζοντας το Ιράν προειδοποίησε κατά της επέμβασης ξένων δυνάμεων.

 

Παρέμβαση

 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, που έχει τις τελευταίες δεκαετίες υποστηρίξει ποικιλοτρόπως τους ακραίους σουνίτες σε όλο τον κόσμο, επιτέθηκε ευθέως στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι, χαρακτηρίζοντάς τον μοναδικό υπεύθυνο των εξελίξεων, λόγω των πολύχρονων «πολιτικών και θρησκευτικών πολιτικών διακρίσεων και αποκλεισμών» της κυβέρνησής του σε βάρος της σουνιτικής μειονότητας.

 

Εκεί όμως που πραγματικά είναι να… τρελαίνεται κανείς, είναι όταν διαβάζει τις τοποθετήσεις των πραγματικών πρωτεργατών του σημερινού χάους. Ετσι, μετά τον αμετανόητο Τόνι Μπλερ, χθες ήταν η σειρά του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι να αρθρογραφήσει στην Wall Street Journal για «την κατάρρευση του δόγματος Ομπάμα», με το ιρακινό χάος να είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το άμεσο αποτέλεσμα των επιλογών της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου – δηλαδή της «πρόωρης» αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

 

Υπενθυμίζεται πως ο Τσέινι, εκτός από πρόεδρος της αμαρτωλής Halliburton -μιας από τις ενεργειακές εταιρείες που κυριολεκτικά θησαύρισαν από τη διάλυση του Ιράκ- υπήρξε υπουργός Αμυνας του πατρός Μπους κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Κόλπο, το 1990-91, και ουσιαστικός ηγέτης της αμερικανικής κυβέρνησης το 2003, επί προεδρίας -λέμε τώρα…- του υιού Μπους.

 

Scroll to top