19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσαρλς Λόιντ - Μαρία Φαραντούρη

Η τζαζ έθνη δεν γνωρίζει

Η κορυφαία ερμηνεύτρια και ο διάσημος Αμερικανός σαξοφωνίστας δεν έχουν μόνο μια ζεστή προσωπική σχέση και θαυμασμό ο ένας για τον άλλο. Εχουν αναπτύξει έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ δυο διαφορετικών μουσικών παραδόσεων και θα το διαπιστώσουμε για ακόμα μια φορά αύριο στο Ηρώδειο.
      Pin It

Της Ματούλας Κουστένη

 

Ο Τσαρλς Λόιντ σε πρόβα

Ο Τσαρλς Λόιντ σε πρόβα

Πίσω από το μπάσο στέκεται ο μουράτος Τζο Σάντερς. Πάνω από το πιάνο εξέχουν τα ράστα κοτσιδάκια του σπουδαίου Τζέραλντ Κλέιτον. Στα ντραμς κάθεται ο διακριτικός Τζέραλντ Κλίβερ. Ο Σωκράτης Σινόπουλος κοιτάζει πού ακριβώς μπαίνει η λύρα του. Ο Τάκης Φαραζής δίνει οδηγίες για το τέμπο και το πώς πρέπει να είναι ο ρυθμός. Ο Γιάννης Σπάθας ξεκουράζεται γιατί το δικό του κομμάτι μόλις ολοκληρώθηκε. Η Μαρία Φαραντούρη δεν κρύβει τη χαρά της που περιστοιχίζεται από τόσο σπουδαίους μουσικούς. Και ο μεγάλος Τσαρλς Λόιντ «ζεσταίνει» το σαξόφωνό του, γιατί μπροστά του στο αναλόγιο έχει τη μουσική της «Φαίδρας». Από τη μια μεριά οι άνθρωποι που γράφουν σήμερα ιστορία στον τζαζ κόσμο. Κι από την άλλη μερικοί από τους σημαντικότερους Ελληνες σολίστες. Κι εμείς στη μέση, να παρακολουθούμε μια πρόβα που έμοιαζε με τζαζ τελετουργία.

 

«Ξανά μαζί» έχει τίτλο η συναυλία της Ελληνίδας ερμηνεύτριας και του Αμερικανού σαξοφωνίστα. Αύριο, Παρασκευή οι δυο τους ξαναβρίσκονται στο Ηρώδειο (και πάλι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών) επιχειρώντας έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ δύο μεγάλων μουσικών παραδόσεων. «Η μουσική δεν έχει στεγανά, είναι οικουμενική», λένε με μια φωνή λίγο πριν μπουν στην πρόβα. Και με το πού ξεκινάνε να παίζουν καταλαβαίνεις ότι κυριολεκτούν.

 

«Για μένα η φωνή της Μαρίας εκπροσωπεί κάτι που δεν έχω βρει πουθενά αλλού. Αντανακλά τη συμπόνια της, την ανθρωπιά της, την αφοσίωσή της στον κόσμο των ιδεών και έχει καθολική απήχηση στις καρδιές όλων μας», λέει ο Αμερικανός συνθέτης και δεξιοτέχνης. «Είναι η δασκάλα μου. Με ξεναγεί στον πολιτισμό σας. Με έχει πάει παντού. Ως την Ιθάκη». Ευγενής, ομιλητικός κι εξαιρετικά απλός παρά τα 76 του χρόνια και τις άπειρες διακρίσεις ο Λόιντ θυμάται πόσο τον γοήτευσε η Μ. Φαραντούρη από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Την άκουσα κι ένιωσα την επιθυμία να συνεργαστώ μαζί της. Με άγγιξε η σπάνια ποιότητα της φωνής της. Ηθελα με κάποιον τρόπο να αξιοποιήσω όλα αυτά τα συναισθήματα που πηγάζουν από την χροιά της».

 

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν δημοφιλή έργα του Τσαρλς Λόιντ, μεταξύ των οποίων και η τελευταία του σύνθεση «Wild Man Suite». Κατά τη διεθνή κριτική, πρόκειται για «ένα αριστουργηματικό κομμάτι» καθώς το παραδοσιακό τζαζ κουαρτέτο του συμπράττει με δύο παραδοσιακούς σολίστες (τον Mίκλος Λούκατς, που παίζει ουγγρικό τσέμπαλο, και τον δικό μας Σωκράτη Σινόπουλο με την πολίτικη λύρα του). «Συνάντησα πρώτη φορά τον Σωκράτη στη Χαϊδελβέργη», θυμάται ο Τσ. Λόιντ. «Οταν τον άκουσα να παίζει ανατρίχιασα. Οι νότες που βγάζει αυτό το μικρό όργανο με τις λίγες χορδές ήταν τόσο αρχαίες που η ιδέα να το χρησιμοποιήσω άρχισε να με κατατρύχει…».

 

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας στο σχήμα θα προστεθεί ο πιανίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής Τάκης Φαραζής και ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας, που θα δώσει τη δική του εκδοχή στο «Pilgrimage To The Mountains» του Λόιντ. Στο τέλος, όλοι μαζί θα πλαισιώσουν την ερμηνεύτρια σε μια διευρυμένη εκδοχή της «Ελληνικής Σουίτας» (του Φαραζή) την οποία έχουν παρουσιάσει και παλαιότερα.

 

Μην ξεχνάμε πως η πρώτη τους συναυλία με τίτλο «Athens Concert» ήταν το 2010 στο Ηρώδειο (λίγο αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο από την ECM). «Κοιτούσα τις πέτρες που βρίσκονται εκεί από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αισθανόμουν τις δονήσεις αιώνων. Το φεγγάρι ήταν γεμάτο και μας έλουζε με το φως του. Ηταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου και για τους δυο μας. Για μένα η φωνή της Μαρίας εκπροσωπεί κάτι που δεν έχω βρει πουθενά αλλού. Πιστεύω βαθιά πως ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος αν ήταν όλοι σαν αυτήν».

 

Πόσο δίκιο έχει η Μ. Φαραντούρη όταν λέει ότι «ο Τσαρλς Λόιντ δεν είναι μόνον μεγάλος μουσικός. Είναι μία διεθνής προσωπικότητα με βαθιά πνευματικότητα»…

 

*INFO: Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων VIP: 40 €, Ζώνη Α: 35 €, Ζώνη Β: 30 €, Ζώνη Γ: 25 €, 10 € (φοιτητικό), Ανω Διάζωμα: 15 €, 10 € (φοιτητικό), 5 € (ανεργίας), ΑμεΑ: 5 €.

 

Scroll to top