19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γολγοθάς για τα προνοιακά επιδομάτα

Μέχρι και δύο χρόνια μπορεί να περιμένουν οι δικαιούχοι για την καταβολή.
      Pin It

Μέχρι και δύο χρόνια μπορεί να περιμένουν οι δικαιούχοι για την καταβολή

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Πρόνοια; Ποια πρόνοια; Γολγοθά, που μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο χρόνια για να τον ανέβουν, αντιμετωπίζουν άνθρωποι του πόνου και της ανάγκης στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα στοιχεία έφερε στο φως η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Εφη Βασιλειάδου, αποκαλύπτοντας ότι περίπου 25 χιλιάδες δικαιούχοι τέτοιων επιδομάτων έχουν περιέλθει πια σε απόγνωση, λόγω των ασύλληπτων -και γιατί όχι σκόπιμων- αλλαγών που έχουν επέλθει στη γενικότερη λειτουργία του Δημοσίου ως συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής.

 

Ποιοι είναι αυτοί που μπαίνουν στο μικροσκόπιο ως… επίδοξοι απατεώνες; Κατά κύριο λόγο άποροι, με ανάπηρα παιδιά, που δεν έχουν χρήματα ούτε για φάρμακα ούτε για τίποτε! Δυστυχώς, όμως, αυτοί πληρώνουν πρώτοι την έλλειψη αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κ. Βασιλειάδου, οι λόγοι των καθυστερήσεων είναι δύο:

 

● Αφενός, η συγκέντρωση όλων των διαδικασιών στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

 

● Αφετέρου, η έλλειψη προσωπικού και οργάνωσης στις υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και των δήμων και ειδικά του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Οπως εξήγησε, στις επιτροπές προνοιακών επιδομάτων που εξετάζουν παραπληγίες, περιστατικά νοητικής στέρησης κ.λπ. υπάρχει καθυστέρηση ακόμη και ενός έτους για να περάσει κάποιος, από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κι αν προέρχεται, ενώ είναι αναγκασμένοι να περάσουν από επιτροπή ακόμη και άνθρωποι με ανίατες ασθένειες, χρονίως πάσχοντες ή εκ γενετής ανάπηροι… Οι καθυστερήσεις πολλαπλασιάζονται επειδή το υπουργείο προσπαθεί να επιτύχει αντικειμενική αξιολόγηση των αναπηριών, ώστε να σταματήσουν φαινόμενα παροχής επιδομάτων σε νεκρούς ή ανάπηρους «μαϊμού», αλλά χωρίς να έχει επαρκή ελεγκτικό μηχανισμό.

 

Ο Γολγοθάς δεν τελειώνει εδώ. Μόλις κάποιος περάσει από επιτροπή, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται. Χρειάζονται κάπου έξι μήνες για να περαστούν στο σύστημα οι αναπηρίες κι άλλοι δύο ή τρεις μήνες για να αρχίσει η καταβολή του επιδόματος.

 

Ολη αυτή η καθυστέρηση των 21 μηνών προκύπτει από την αλλαγή των διαδικασιών, που έγιναν χρονοβόρες, και από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι τα προνοιακά επιδόματα για απλές αναπηρίες είναι 640 και φτάνουν έως τα 1.200 ευρώ το δίμηνο.

 

Scroll to top