ΙΣΠΑΝΙΑ Η διάψευση του Ραχόι στην «El Pais» για το αν έπαιρνε λεφτά από τα μαύρα ταμεία του κόμματός του δεν πείθει και η Δεξιά καταγράφει δημοσκοπικά πτώση 6 μονάδων μέσα σε τρεις μέρες, φτάνοντας στο ισχνό 23,9%
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Ηταν στραβό το… «κλίμα» στη Μαδρίτη -ένεκα της καλπάζουσας ανεργίας και της παρατεταμένης ύφεσης- το «έφαγαν» και οι… μίζες! Παρά την κατηγορηματική διάψευση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι όσον αφορά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «El Pais» (το Σάββατο αρνήθηκε δημόσια ότι ο ίδιος ή άλλα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) πήραν ποτέ μαύρο χρήμα και δεσμεύτηκε να αναρτήσει στο Διαδίκτυο, εντός των προσεχών ημερών, τις φορολογικές δηλώσεις του), οι -δοκιμαζόμενοι σκληρά από τη λιτότητα- Ισπανοί πια δεν τον πιστεύουν…
Εξ ου και το νέο «χαστούκι» από τη χθεσινή δημοσκόπηση της «El Pais». Μόλις τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη για τα διπλά βιβλία στα ταμεία του ΡΡ επί 19 χρόνια (1990-2009), τις υπόγειες πληρωμές ηγετικών στελεχών του κόμματος από κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες (ο Ραχόι φέρεται ότι έπαιρνε 25.200 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός, το 2011) κι έναν τραπεζικό λογαριασμό-φάντασμα με 22 εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία, το ποσοστό της κυβερνώσας Δεξιάς κάνει «βουτιά» 6 ολόκληρων μονάδων!
Συνεχίζοντας την καθοδική πορεία του, από 29,8% που συγκέντρωσε τον περασμένο μήνα, το ΡΡ σήμερα βρίσκεται στο 23,9% (το χαμηλότερο εδώ και 35 χρόνια). Το 77% των ερωτηθέντων Ισπανών δηλώνει ότι αποδοκιμάζει τον Ραχόι ως πρωθυπουργό. Σχεδόν 2 στους 3 (85%) δηλώνουν ότι δεν του έχουν πια καμία εμπιστοσύνη. Το 80% ζητά την άμεση παραίτηση όσων στελεχών του ΡΡ φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Πιάνοντας τον λαϊκό παλμό -όπως αποτυπώθηκε και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το αρχηγείο του ΡΡ στη Μαδρίτη- ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ζήτησε χθες από τον Ραχόι να υποβάλει εδώ και τώρα την παραίτησή του. Ομως, και αυτός δεν φαίνεται να πείθει…
Το κόμμα του, αν και είναι οριακά πια δεύτερο (23,5% από 23,3% τον Ιανουάριο), αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το σκάνδαλο στο ΡΡ. Ο ίδιος ο Ρουμπαλκάμπα, άλλωστε, τυγχάνει της εμπιστοσύνης μόλις του 11% των Ισπανών! Αντίθετα, άνοδο καταγράφουν σταθερά η Ενωμένη Αριστερά (IU, 15,3%) και η κεντρώα Ενωση, Πρόοδος, Δημοκρατία (UpyD, 13,6%). Γεγονός -σχολιάζει η «El Pais»- που καταδεικνύει ότι «ο πρωθυπουργός καλείται να κυβερνήσει τη χώρα ενώπιον τριπλής κρίσης: οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής».
Επί του παρόντος, ο Ραχόι δείχνει να επικεντρώνεται στην αποτροπή ενός μίνι εμφυλίου στο ΡΡ -πόσο δε μάλλον την ώρα που οι εισαγγελικές αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον καλέσουν για κατάθεση, στο πλαίσιο της έρευνας του σκανδάλου! Με σχεδόν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΡΡ να «παρελαύνουν» πια στις «μαύρες λίστες» με τις μίζες (μεταξύ αυτών η γ.γ. του κόμματος Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ και οι προκάτοχοί της, Αλβάρο Λαπουέρτα και Λουίς Μπάρθενας), η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος φαίνεται ότι αναζητά «αποπομπαίο τράγο».
Ηδη, στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου, ο Ραχόι άδειασε δημόσια τον μέχρι πρότινος υπεύθυνο για τα οικονομικά του ΡΡ, Μπάρθενας, δηλώνοντας έκπληξη για τον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό που υπάρχει στο όνομά του. «Το Λαϊκό Κόμμα», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, «ουδέποτε έδωσε εντολή για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ξένη χώρα»…
Αλλά οι αποκαλύψεις πια παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Εν μέσω του σάλου με τις αποκαλύψεις της «El Pais», η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος δημοσιοποίησε έγγραφα που «καίνε» την υπουργό Υγείας, Ανα Μάτο, κατηγορώντας την ότι επί μια τετραετία (2000-2004) απολάμβανε δωρεάν πολυτελή ταξίδια και άλλου τύπου δωρεές, συνολικής αξίας 60.000 ευρώ, από εταιρεία που τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου σκανδάλου με τις δωροδοκίες στο PP.
«Ο πολιτικός σεισμός θα συνεχιστεί, πιθανόν με νέες αποκαλύψεις», εκτιμά ο Αντόντιο Αργκαντόνια, καθηγητής Οικονομικών και Επιχειρηματικής Ηθικής στο IESE της Βαρκελώνης, τονίζοντας ότι το ουσιαστικό ζήτημα που τώρα τίθεται δεν είναι μόνον η απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αλλά η προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στη δημόσια διοίκηση και στον νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων.
Από τους 300 και πλέον πολιτικούς, απ' όλο το πολιτικό φάσμα της Ισπανίας, που έχουν παραπεμφθεί σε έρευνα ή κατηγορήθηκαν για διαφθορά από το 2008 κι εντεύθεν (αφότου, δηλαδή, έσκασε η φούσκα του κατασκευαστικού τομέα) ελάχιστοι κρίθηκαν ένοχοι. Οχι τυχαία, το 96% των Ισπανών δηλώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η εκτεταμένη διαφθορά και η ατιμωρησία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Εχουμε πέσει στα χέρια κλεφτών», γράφει στο blog της η γνωστή συγγραφέας, ακτιβίστρια και στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, Εσθέρ Βίβας. «Αυτοί που μας παραδίδουν μαθήματα λιτότητας είναι αυτοί που ωφελούνται: όχι μόνον οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες, αλλά και οι πολιτικοί, που έχουν γεμίσει τις τσέπες τους εις βάρος μας. Η βρομιά υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Στο Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο, στην Τράπεζα της Ισπανίας, στη βασιλική οικογένεια», υπογραμμίζει. «Δεν υπάρχει εξαίρεση. Κι αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου…»