Iraq-antartes

19/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Στα ύψη το πετρέλαιο, ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

Ο ΟΠΕΚ φοβάται μείωση της παραγωγής από τη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη, τη στιγμή που οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε βρίσκονται 60 χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη.
      Pin It

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα μηνών, 115 δολάρια ανά βαρέλι, εκτινάχθηκε σήμερα (Πέμπτη) η τιμή του «μαύρου χρυσού», καθώς ο ΟΠΕΚ φοβάται μείωση της παραγωγής από τη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη, τη στιγμή που οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε βρίσκονται 60 χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη. Ταυτόχρονα, όλο και πιθανότερο δείχνει να είναι το ενδεχόμενο διεξαγωγής αμερικανικών βομβαρδισμών.

Μια από τις σφοδρότερες και ίσως η κρισιμότερη μάχη είναι αυτή που μαίνεται για τον έλεγχο στο μεγάλο διυλιστήριο του Μπαϊτζί, 200 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Οι πληροφορίες πάντως είναι συγκεχυμένες και ανεπιβεβαίωτες καθώς οι μεν κυβερνητικές δυνάμεις αναφέρουν ότι ελέγχουν πλήρως τις εγκαταστάσεις, ενώ εργάτες του διυλιστηρίου δήλωσαν στο Reuters ότι οι άνδρες του ISIL έχουν καταλάβει όλο το διυλιστήριο πλην του κέντρου ελέγχου, το οποίο προσπαθούν να υπερασπιστούν οι ιρακινές δυνάμεις. Πάντως στη διάρκεια μιας σύντομης ανακωχής, οι τελευταίοι 300 εργαζόμενοι από τους 15.800 της κολοσσιαίας εγκατάστασης απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο με λεωφορεία, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Σ΄ ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης αμερικανικών επιδρομών, τις οποίες ζήτησε χθες (Τετάρτη) δημοσίως από την Ουάσιγκτον η Βαγδάτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο μεγάλο αριθμό αμάχων – και για τον λόγο αυτό υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διστάζουν να τις κάνουν. Εάν τελικά αυτές γίνουν, η αμερικανική πολεμική μηχανή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ, όπως άλλωστε έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Επιπροσθέτως χθες εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι, ξεκαθάρισε ότι ο σιίτης πολιτικός και «αγαπημένο παιδί» της Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να παραιτηθεί, προκειμένου να γίνουν οι επιδρομές, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο βρετανικός Guardian.

Τέλος, η Σαουδική Αραβία, η οποία φέρεται να χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια δολάρια τους αντάρτες, δια του υπουργού των Εξωτερικών της, ανακοίνωσε ότι το Ιράκ θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσει την αντιτρομοκρατική πολιτική της, αντί να την κατηγορεί για υποστήριξη των τρομοκρατών.

 

Δ.Σ.Φ.

 

efsyn.gr 

Scroll to top