04/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη με τα μάτια του Ολάντ

      Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Η Ε.Ε βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, η οποία φιλοδοξεί ότι το ’13 θα βγει από την κρίση λόγω των θεμικών αλλαγών που έγιναν το ’12, της βοήθειας προς την Ελλάδα, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Η νέα χρονιά θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς μια αλληλέγγυα πολιτική που θα επιφέρει σταθεροποίηση της οικονομίας και έξοδο από την κρίση; Το 2012 ήταν χρονιά ανακατατάξεων και σημαδεύτηκε από σημαντικές θεσμικές αλλαγές στην Ε.Ε. Το 2013 θα φανεί αν τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα.

 

Στη Γαλλία η συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη κυριάρχησε στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων οργανώθηκαν τον Δεκέμβριο συνέδρια και συνεδριάσεις που είχαν θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων στην Ε.Ε. και την ανάλυση των προοπτικών μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

 

Για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πρωταρχικός στόχος για το νέο έτος είναι η έξοδος από την κρίση με συντονισμένες προσπάθειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικονομική αναδιοργάνωση, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και την προώθηση της ανάκαμψης. Μετά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής για την τραπεζική επιτήρηση και για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, ο Ολάντ εκτίμησε ότι το έτος 2012 επέτρεψε σημαντική πρόοδο στην Ευρώπη. «Ενισχύσαμε τους μηχανισμούς, έχουμε εισαγάγει σταθερότητα, έγινε δυνατόν να ξεκινήσουμε ένα σύμφωνο ανάπτυξης, θεσπίστηκε η επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ξεκινήσαμε την τραπεζική ένωση, διευθετήσαμε τα προβλήματα για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και στις ισπανικές τράπεζες. Τον Μάιο δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε ότι σε τόσο σύντομο διάστημα θα πηγαίναμε τόσο μακριά» δήλωσε, προσδιορίζοντας ότι το 2013 θα προωθήσει τον στόχο μιας Ευρώπης πιο αλληλέγγυας, πιο δυνατής, που θα προβάλλει τα ατού που διαθέτει, αντί να δίνει την εικόνα των διχασμών.

 

Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι δεν έγινε σημαντική πρόοδος από τους «27» για την οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση της Ε.Ε., αναβλήθηκε η σύσταση ενός ειδικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης για τη βοήθεια σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν συγκυριακές δυσχέρειες. Ωστόσο εκτιμούν ότι η Γαλλία και η Γερμανία συνέβαλαν από κοινού στην επίτευξη αποτελεσμάτων, παρά τις σημαντικές διαφορές τους.

 

Σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του χρόνου, με θέμα «Ανάπτυξη και αλληλέγγυα ολοκλήρωση: ποια είναι η στρατηγική της Ευρώπης», ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσχοβιτσί παρουσίασε τις γαλλικές θέσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τονίζοντας την προσήλωση στο ευρώ και στην ολότητα της ευρωζώνης. Προσδιόρισε ειδικότερα τρεις πυλώνες για μια στρατηγική ανάπτυξης: Δημοσιονομική πειθαρχία – Μείωση του δημόσιου χρέους – Ανάπτυξη. Υπογράμμισε όμως και τις ανεπάρκειες της ευρωζώνης. «Δεν υπάρχουν σταθεροποιητές για να αντιμετωπίζουν τα χτυπήματα, δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα εργαλεία για να μειώνονται οι πιέσεις στα κράτη». Επισήμανε ότι η ετερογένεια μεταξύ των κρατών όσον αφορά το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης απαιτεί περισσότερη σύγκλιση. Εδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη θεσμικής διακυβέρνησης.

 

Για τον Πιερ Μοσχοβιτσί η διαδικασία αποφάσεων δεν είναι αποτελεσματική, πρέπει να βελτιωθεί. «Οι επιθέσεις των αγορών στα εθνικά χρέη είναι πάνω από όλα πολιτικές και μετά επιθέσεις σπέκουλας. Αν δεν πάρουμε μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να διασπαστεί η ευρωζώνη. Το επείγον είναι να αμβλύνουμε τις πιέσεις και όχι να τιμωρήσουμε αυτούς που διέπραξαν λάθη. Ο πρόεδρος Ολάντ προωθεί την “αλληλέγγυα ολοκλήρωση”. Οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη». Σχολιάζοντας τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «είναι σταθμός γιατί αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας να δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης μακροπρόθεσμα. Είναι σταθμός, επίσης, για την ευρωζώνη, γιατί δείχνει ότι έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις και τις ανισορροπίες».

 

Στο συνέδριο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις που θεωρεί ότι θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Μιλώντας για την Ελλάδα και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές πολιτικές ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Τόνισε ιδιαίτερα ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και υπογράμμισε ότι η εξυγίανση των οικονομιών δεν θα πρέπει να συμπιέσει υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα.

 

«Είναι καιρός η πολιτική αποφασιστικότητα στην Ευρώπη να μεταφραστεί σε επιλογές χρηματοπιστωτικής και οικονομικής φύσης. Πρώτη προτεραιότητα θεωρούμε την τραπεζική ένωση, δεύτερον την περαιτέρω δημοσιονομική ολοκλήρωση, τρίτον τον αγώνα ενάντια στις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της ευρωζώνης και τέταρτον την ανταγωνιστικότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική μιας ολοκληρωμένης οικονομικής ένωσης η οποία θα συνεισέφερε στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Γι' αυτήν απαιτούνται: καλύτερη επίβλεψη των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, ένα σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων για τη διασφάλιση ενός μοιράσματος του δημοσιονομικού κινδύνου, ένα δίκτυο ασφάλειας για τον τραπεζικό τομέα ώστε να αποφευχθεί ο κύκλος κινδύνου μεταξύ δημοσίων χρεών και τραπεζών και, τέλος, ένα είδος κοινού δανεισμού, προκειμένου να δώσει ένα σίγουρο ενεργητικό στην ευρωζώνη και να χρηματοδοτήσει το δίκτυο ασφαλείας της τραπεζικής ένωσης.

 

Σε σύνοδο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γαλλικό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα και στον εορτασμό για τα πενήντα χρόνια της υπογραφής του Συμφώνου των Ηλυσίων, που υπέγραψαν ο Σαρλ ντε Γκολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ. Επισημάνθηκε ειδικότερα η προσπάθεια των δύο χωρών για σύγκλιση και συναινετικές λύσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

Ο Γάλλος υπουργός Μπερνάρ Καζενέβ προσδιόρισε τη στρατηγική που θα προωθήσει η χώρα του στην Ε.Ε. Αναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία απασχόλησης και την ανταγωνιστικότητα. Μείωση του χρέους. Ανόρθωση της οικονομίας. Ωθηση για τη σύσταση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκφραση αλληλεγγύης. Φροντίδα για υλοποίηση συμφωνιών οικονομικής σύγκλισης μεταξύ κρατών και ευρωπαϊκών θεσμών.

 

Ο Γερμανός υπουργός Μίκαελ Λιγκ επισήμανε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται απέναντι στο στοίχημα να ξεπεράσει την κρίση με έξοδο από την υπερχρέωση και προώθηση της ανταγωνιστικότητας. «Η Γαλλία και η Γερμανία εκπληρώνουν με συναίνεση τις κοινές τους ευθύνες προκειμένου να επιτρέψουν στην Ευρώπη να επιβληθεί απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, διατηρώντας το κοινωνικό και πολιτιστικό της μοντέλο. Για να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους η νομισματική ένωση πρέπει να εξελιχθεί προς μια οικονομική και πολιτική ένωση». Ο Γερμανός υπουργός προσδιόρισε τις προτεραιότητές του για το 2013, τονίζοντας: «Οφείλουμε να μειώσουμε τα δημόσια ελλείμματα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη».

 

 www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top