20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

50.000 παιδιά εκτός κοινωνικών δομών

      Pin It

Περίπου 50.000 παιδιά, σύμφωνα με υπολογισμούς αυτοδιοικητικών στελεχών, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον «αέρα» ως προς την ένταξή τους σε δημοτικές κοινωνικές δομές. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξασφαλίζει από την κυβέρνηση -προς το παρόν- ένα μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρία, καθώς και δεσμεύσεις καταβολής… κάθε προσπάθειας.

 

Σε χθεσινές επαφές με τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Γ. Ντόλιο, και Εργασίας, Γ. Πλακιωτάκη, και τη Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, Α. Δαλλαπόρτα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της Ενωσης, Σ. Δανιηλίδης, επέμειναν στο αίτημά τους η χρηματοδότηση για τις εν λόγω δομές να καταλήξει τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ.

 

Το ποσό αυτό είχε καλύψει τις ανάγκες περίπου 85.000 παιδιών σε 1.100 δομές. Ωστόσο, η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι φέτος, με δεδομένη τη μείωση του εισοδήματος πολλών νοικοκυριών και την αύξηση της ανεργίας, οι αιτήσεις που θα σταλούν θα αφορούν περίπου 100.000 παιδιά, επομένως ζητά η χρηματοδότηση να ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ. Οι δήμαρχοι τονίζουν πως δεν συζητούν σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο καταβολής τροφείων από τους γονείς.

 

Αυτοδιοικητικά στελέχη κατηγορούν κυρίως πρώην υπουργούς ότι καθυστέρησαν τραγικά στην εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, το ποσό που έχει εξασφαλιστεί έως τώρα από το υπουργείο Εργασίας ανέρχεται περίπου στα 125 εκατ. ευρώ: «Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα επιχειρησιακά πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, Ψηφιακής Σύγκλισης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μπορούν να διατεθούν με χρήση της ρήτρας ευελιξίας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι πρώτη, άμεση πηγή «μπορεί να αποτελέσει το κοινωνικό μέρισμα, από το οποίο μπορούν αμέσως να μεταφερθούν 60 εκατ. ευρώ».

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top