20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

21 Ιουνίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Νότες πάνω από τη χώρα

Εκατοντάδες εκδηλώσεις σε 137 σημεία από τον Εβρο ώς την Κρήτη.
      Pin It

Από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Από μπαρ, πεζόδρομους, ταράτσες και μουσεία μέχρι πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους, ωδεία και το Θωρηκτό Αβέρωφ. Κι από συναυλίες όλων των μουσικών ειδών, εργαστήρια και παραστάσεις μέχρι ποδηλατάδες. Το Σάββατο είναι η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και γιορτάζουμε τα 15 χρόνια ελληνικών διοργανώσεων με εκδηλώσεις σε 36 πόλεις: από το Διδυμότειχο μέχρι τα Χανιά και τη Δονούσα και για πρώτη φορά στην Κω, την Ιτέα, τους Δελφούς (αρχαιολογικό χώρο) και την Κεφαλονιά. Οι 186 εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος σε 137 σημεία. Θα συμμετάσχουν 303 σχήματα, 70 djs, 47 μουσικά σύνολα, 21 φιλαρμονικές και χορωδίες, 18 χορευτικές ομάδες, 3 συμφωνικές ορχήστρες κ.ά.

 

Στην Αττική ξεχωρίσαμε:

 

Στην παραλία Μοσχάτου στήθηκε μια μεγάλη σκηνή (έναντι ΣΕΦ) και από χθες ξεκίνησε ένα τριήμερο πάρτι, στο οποίο θα συμμετάσχουν: RSN & Esterina, Koza Mostra, CAST-A-BLAST (απόψε), Μιχάλης Δέλτα, Mikro, D3STΛB1LIZED, Μarsheaux (αύριο).

 

Αύριο επίσης ξεχωρίζουν:

 

● Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (20.00) παίζει η Φένια Παπαδόδημα με το κουαρτέτο της.

 

● Στον Εθνικό Κήπο στις 11 π.μ. θα παίζει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

 

● Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αίθουσα Βωμού), στις 21.00, ο Αντώνης Μιτζέλος παρουσιάζει την «Κιθαρωδία» του. Ενώ, το πρωί στις 11 περιμένουμε τη Μεικτή Χορωδία Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος που θα ερμηνεύσει παραδοσιακά, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, αποσπάσματα από οπερατικά έργα (Μεσσία, Τραβιάτα κ.λπ.). Διευθύνει ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Θ. Ευαγγελάτος. Στις 12.30 τη σκυτάλη θα πάρουν τα Μουσικά Σύνολα του Σύγχρονου Ωδείου Αθηνών με ένα πρόγραμμα που έχει τίτλο «Κλασική Μουσική από Μουσείο σε Μουσείο» και στο οποίο θα ερμηνεύσουν από Χέντελ μέχρι Kαστρινό και Χατζιδάκι. Διεύθυνση Φωνητικού Συνόλου: Γεώργιος Κόγκος.

 

● Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί νωρίτερα (μεταξύ 11.00 και 11.30) και στο Νομισματικό Μουσείο (κλειστή αίθουσα). Ενώ, στον Κήπο του Μουσείου το απόγευμα (18.00-18.30) θα φιλοξενηθούν τα Μουσικά Σύνολα Πνευστών του Ωδείου Ραϋμόνδη παρουσιάζοντας τα «Κλαρινέτα σε Δράση: από τον Rossini στον Mancini». Διεύθυνση συνόλου: Αικατερίνη Λιουδάκι.

 

● Στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», από τις 19.30-21.30 θα παίζει η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

● Στο Θέατρο Βράχων στις 20.00 θα τραγουδήσουν χορωδίες μουσικών σχολείων από όλη τη χώρα.

 

● Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, στις 11 π.μ. ξεκινά μουσικό εργαστήρι σύνθεσης και εκτέλεσης με μουσική από Μπαχ μέχρι Τζον Κέιτζ. Θα υπάρχει και προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου μικρού μήκους («Symphonie Diagonale» του 1924 του Βίκινγκ Εγκελινγκ και «Σταχτοπούτα» του 1911 του Τζορτζ Νίκολς), συνοδευόμενων από καινούργιες μουσικές των Ηλία Νικολαΐδη και Σάκη Πετρόπουλου (αντίστοιχα).

 

● Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει, με την Οπερα της Βαλίτσας, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τον «Ντον Τζοβάννι», του Μότσαρτ (20.00).

 

● Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα βρεθεί στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (13.30, Επίπεδο Αναχωρήσεων – Εμπορικό Κέντρο Αεροδρομίου – Χώρος Ελεύθερης Πρόσβασης), όπου το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Μetallon θα παίξει κλασικές και σύγχρονες μελωδίες του εγχώριου και διεθνούς ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει περιλαμβάνει από τους Ιταλούς Νίνο Ρότα, Νικόλα Πιοβάνι και Ενιο Μορικόνε μέχρι Τρέβορ Τζόουνς, Μάνο Χατζιδάκι, Γεράσιμο Λαβράνο κ.ά.

 

● Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο «Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους». Ξεκινούν το απόγευμα (16.30–17.30, είσοδος ελεύθερη) με ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη και γνωριμία των επισκεπτών με τους θησαυρούς της και τα σπάνια αντικείμενα της συλλογής. Στις 18.30 παρουσιάζεται στον Πολυχώρο για παιδιά έως 8 ετών «Ο βασιλιάς της αλήθειας» από την καλλιτεχνική ομάδα «Human Puppets». Στις 19.00, στο Αίθριο των Μουσών, η Camerata junior (είσοδος ελεύθερη) ερμηνεύει έργα των Ραμό, Σιμπέλιους, Νέλσον κ.ά. Στις 19.30 προβλέπεται αργεντίνικο τάνγκο με τους Ελλη Καραδήμου και Γκαμπριέλ Μαρίνο. Στις 19.45–20.15 θα τραγουδήσει η Musica – Χορωδία των Φίλων της Μουσικής σε διεύθυνση Ρόζης Μαστροσάββα και στις 20.15 η Ukulele Friends Orchestra σε διεύθυνση Μιχάλη Σουρβίνου.

 

● Το πλήρες κι αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.europeanmusicday.gr

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top