20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πορεία στη λίμνη Αχερουσία…

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει, καθώς έχει αποξηρανθεί και τη θέση της καταλαμβάνουν καταπράσινοι αγροί. Αλλά στη λίμνη Αχερουσία παραμένει σχεδόν αλώβητο το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στον βραχώδη λόφο, στη βορειοδυτική νοητή κοίτη της.

 

Εκεί λοιπόν κάνει αυτήν τη φορά τη δική της στάση η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα», που θα μεταδώσει αύριο (16.00) το «Ν ΕΝΑ», το πρώτο κανάλι της ΝΕΡΙΤ. Η ντοκιμαντερίστικη εκπομπή μάς οδηγεί στο μαντείο του Αχέροντα και ερευνά τη μυθολογική υπόσταση του χώρου στον οποίο αναδείχτηκαν μεγάλοι μύθοι για την ιστορία και την ύπαρξή μας, παράλληλα με την αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση. Ποιητές και συγγραφείς της αρχαίας ελληνικής παράδοσης αναφέρονται στον Αχέροντα, καθώς το όνομα του ποταμού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα κύρια «σημεία» της ανθρώπινης «διαδρομής»: εκείνο της μετάβασης των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών…

 

Ο Αντώνης Τσάβαλος, που υπογράφει την έρευνα, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της εκπομπής, εστιάζει στη συνολική «γεωγραφία» της περιοχής όπου έλαβε χώρα ένας μύθος με παγκόσμιες διαστάσεις: την Αχερουσία λίμνη, το ορεινό τμήμα του Αχέροντα με τις πηγές του, τους δύο παραπόταμους και τις εκβολές του, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, για να καταλήξουν στο βασίλειο του Αδη.

 

Η εκπομπή πάντως εστιάζει την έρευνά της τόσο στην αρχαιολογική ανασκαφή και ανακάλυψη του Νεκρομαντείου όσο και στην αφηγηματική εξέλιξη μιας πορείας, που σαν μύθος ξετυλίγεται στα μάτια του θεατή, για να του αποκαλύψει όλο εκείνο το προσκήνιο και το παρασκήνιο που οδηγούσε στην επιθυμητή από τους πιστούς κατάληξη στον «κάτω κόσμο», για τη συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών…

 

Στην εκπομπή μιλούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μαζί με τον αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη συμμετείχαν στην ανασκαφή και στην απρόσμενη ανακάλυψη, η αρχαιολόγος Χριστίνα Μερκούρη, ο αρχιφύλακας του μαντείου Σπύρος Ράπτης, ο καθηγητής λαογραφίας Δημήτρης Ράπτης, ο συγγραφέας Χαρ. Γκούβας και ο Παναγιώτης Καραμπατσάκης, αρχιτέκτων, σύμβουλος ειδικής κτιριακής ακουστικής, ερευνητής επί πολλά χρόνια των ακουστικών ιδιοτήτων του Νεκρομαντείου του Αχέροντα. Η κομπανία του Ηλία Πλαστήρα σχολιάζει με τις «ανημίτονους» ηπειρώτικους δρόμους της, τη μουσική και ποιητική γεωγραφία της περιοχής του Αχέροντα.

 

Πρόκειται για μια παραγωγή της filmellon, η οργάνωση της παραγωγής ανήκει στη Μαρία Τσαντέ, η φωτογραφία είναι του Γιώργου Χρυσαφάκη, που συνυπογράφει και το μοντάζ με τον Διονύση Τσιρώνη.

 

[email protected]

 

Scroll to top