20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - η ατζεντα του Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ανθρωποθυσιών συνέχεια σε… φιλικό περιβάλλον

      Pin It

Με το κατάλληλο ακροατήριο απέναντί του, αποτελούμενο από Ευρωπαίους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε τη «μεταρρυθμιστική του ατζέντα», ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας που διοργανώνει το ΥΔΜΗΔ, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

 

Ο υπουργός εστίασε στα εξής τρία σημεία:

 

● Τη μείωση των δομών των υπουργείων κατά 40%, (σημειώνεται ότι τα νέα οργανογράμματα βρίσκονται προς έγκριση στο ΣτΕ).

 

● Τη μείωση των διοικητικών βαρών, επισημαίνοντας την αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αλλά και το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 οικονομικούς τομείς.

 

● Τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Οποιου, δηλαδή, καταφέρει να «επιβιώσει» από τις «δεσμεύσεις» που έχει κληθεί να υλοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, ως καλός εκφραστής των μνημονιακών πολιτικών…

 

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο αγγίζει τον αριθμό των 250.000 ανθρώπων, από το 2010 έως σήμερα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αποχωρήσεις αφορούν συνταξιοδοτήσεις, πολλές εξ αυτών πρόωρες και -βεβαίως- χιλιάδες απαράδεκτες απολύσεις. Ο ακριβής αριθμός του προσωπικού του Δημοσίου σήμερα τοποθετείται στους 589.841 εργαζομένους.

 

Η μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου τα τελευταία πέντε χρόνια υπολογίζεται στο 35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8 δισ. ευρώ. Μηδαμινό -υπενθυμίζεται- ήταν το… όφελος του Δημοσίου από την εφαρμογή παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων, του προγράμματος της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Συγκεκριμένα μόλις που έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top