20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ζόμπι» πολιορκούν την κολεκτίβα ΒΙΟΜΕ

Στις 8 Ιουλίου θα κριθεί αν θα διοριστεί ως... προσωρινή διοίκηση, λόγω αιτήματος πτώχευσης, η καταδικασμένη εργοδοσία, που την εγκατέλειψε βουτηγμένη στα χρέη και με απλήρωτους εργαζόμενους!.
      Pin It

Το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης προχωρά και οι συνεταιριστές θα δώσουν μάχη για την ανάληψη -και επισήμως- της διοίκησης, με όπλο τη βιωσιμότητά του. Μέχρι και προσλήψεις επιτρέπει η οικονομική κατάσταση στο εργοστάσιο!

 

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

Η κολεκτίβα των εργατών της ΒΙΟΜΕ έρχεται αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και με νέες προκλήσεις. Μετά από 2,5 χρόνια που η εργοδοσία του εργοστασίου έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί (αφήνοντας πίσω της απλήρωτους μισθούς κι έχοντας στην πλάτη της 126 μήνες ποινή φυλάκισης), επανακάμπτει.

 

Ο νεοδιορισμένος σύνδικος, που χειρίζεται την πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ, ζητά την πτώχευση και της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ. Με δικαστική προσφυγή, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά πριν από λίγες μέρες, ο σύνδικος καλεί το δικαστήριο που θα συνέλθει στις 8 Ιουλίου να διορίσει προσωρινή διοίκηση. Δεν πρόκειται όμως για… όποια κι όποια διοίκηση, αλλά για την επιστροφή της εργοδοσίας που εγκατέλειψε την επιχείρηση!

 

Σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες των εργαζομένων, η πτώχευση θα επιφέρει απολύσεις χωρίς αποζημίωση και, κυριότατα, την εκδίωξη των εργαζομένων από το εργοστάσιο. Ετσι, οι εργάτες καλούν και πάλι τους αλληλέγγυους ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη να σταθούν στο πλευρό τους, ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη: «Πολύ απλά, αυτή η αίτηση δεν ζητάει τίποτα λιγότερο και τίποτα πιο απαράδεκτο από το να γυρίσει ο λύκος στο μαντρί».

 

«Αφού πρώτα καταχρέωσαν τη ΒΙΟΜΕ με πολλά εκατομμύρια ευρώ και μας άφησαν απλήρωτους, τώρα θέλουν να επιστρέψουν σαν ζόμπι. Νομίζουν ότι με δικονομικά κόλπα και ενορχηστρωμένες δίκες θα μας κάμψουν. Εχουμε πάψει να είμαστε πρόβατα, έχουμε αποκτήσει πείρα σε τερτίπια της εργοδοσίας και θα κερδίσουμε και πάλι».

 

«Το πτωχευτικό δίκαιο δεν οδηγεί απαραίτητα σε θάνατο μια εταιρεία. Μπορεί να της δώσει και νέα πνοή, αν αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι βιώσιμη», λέει ο πρόεδρος Μάκης Αναγνώστου. «Από την πλευρά μας, έχουμε θέσει δυο στόχους εν όψει του δικαστηρίου: θα προτείνουμε δική μας προσωρινή διοίκηση και θα αποδείξουμε ότι το εργοστάσιο είναι βιώσιμο».

 

Φυσικά, μετά από 2,5 χρόνια απόλυτης ένδειας για τους εργαζόμενους, δεν ήταν δύσκολο για τα πρώην αφεντικά να προσεταιριστούν ορισμένους, με την υπόσχεση ότι κάπως θα πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα τους. «Εκτός από τον Τσολάκογλου, υπήρχαν πάντα κι οι γερμανοτσολιάδες», λέει ο Μάκης Αναγνώστου. «Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η κολεκτίβα θα προχωρήσει στην 4η καινούργια της πρόσληψη -είναι μια χημικός. Κι ότι τη Δευτέρα έχουμε ραντεβού με το υπουργείο Εργασίας».

 

Scroll to top