irak

20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα, δύο, τρία… πολλά Ιράκ

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν «στοχευμένη» στρατιωτική δράση στο Ιράκ. Οι ισλαμιστές αντάρτες συνέχισαν χθες τις επιθέσεις τους κατά του ιερού σιιτικού τεμένους της Σαμάρα. Τι υποστηρίζουν Ιράν και Κούρδοι.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Τον έλεγχο των διυλιστηρίων πετρελαίου Μπαϊτζί ανέκτησαν χθες οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ, ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις με αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στην ευρύτερη περιοχή.

 

Η ανησυχία για τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας και την ομαλή ροή των ενεργειακών πόρων προς το εξωτερικό, εκτόξευσε χθες την τιμή του αργού πετρελαίου στα 115 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα εξαμήνου.

 

Οι ισλαμιστές αντάρτες συνέχισαν χθες τις επιθέσεις τους κατά του ιερού σιιτικού τεμένους της Σαμάρα, αλλά απωθήθηκαν από εθελοντές. Και στα τέσσερα ιερά τεμένη των σιιτών, στη Σαμάρα, την Καρμπάλα, τη Νατζάφ και την Καντιμίγια, έχουν αναπτυχθεί πολιτοφύλακες για να αποτρέψουν τη βεβήλωσή τους από τους σουνίτες εξτρεμιστές.

 

Αναμένει στο… ακουστικό της η Βαγδάτη

 

Η Βαγδάτη αναμένει ακόμη στο ακουστικό της σχετικά με το επίσημο αίτημα που διατύπωσε προχθές για αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των τρομοκρατών του ΙΚΙΛ, με τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους να δηλώνει πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατραπούν σε αεροπορική δύναμη των σιιτών πολιτοφυλάκων, σε έναν πόλεμο σιιτών κατά των σουνιτών Αράβων.

 

Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσι, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ιρακινή κυβέρνηση παραμέλησε τον λαό και εκεί βρίσκεται η ρίζα του σημερινού προβλήματος».

 

Η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, και τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τον Μάλικι να αρνείται να παραιτηθεί και να κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ως υποστηρικτές των σουνιτών εξτρεμιστών.

 

Το ΙΚΙΛ θεωρείται υπεύθυνο για 4.000 βομβιστικές επιθέσεις και 1.000 δολοφονίες και εκτελέσεις μέσα στο 2013, με το σύνολο των νεκρών αμάχων την ίδια περίοδο να φτάνουν τα 8.000 άτομα. Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ υπολογίζονται σε 10.000-15.000, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.000 είναι ξένοι μαχητές, χαρακτηρισμένοι ως τρομοκράτες από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

 

Η Τεχεράνη από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Ιράκ, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, είναι να μετατραπεί η σύγκρουση σε θρησκευτικό πόλεμο. Αυτό είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, εκτιμούν στο Ιράν και δηλώνουν πως θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν έναν θρησκευτικό εμφύλιο μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Επίσης, οι Ιρανοί υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και υποστηρίζουν ότι η διάσπαση της χώρας δεν είναι προς το συμφέρον του ιρακινού λαού.

 

Συνομοσπονδία βλέπουν ως λύση οι Κούρδοι

 

Το Ιράκ διολισθαίνει σε τριχοτόμηση, εκτιμούν στο Κουρδιστάν, με μόνη λύση για να παραμείνει τυπικά ενιαία η χώρα, τον πολιτικό διάλογο για τη δημιουργία συνομοσπονδίας τριών οντοτήτων, σιιτών, σουνιτών και Κούρδων. Οι Κούρδοι του Ιράκ όρκισαν χθες την κυβέρνησή τους, μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων και αδιεξόδου, που ξεπεράστηκε χάρης στην απρόσμενη επέλαση των τζιχαντιστών.

 

Μπροστά στον κίνδυνο, οι τρεις μεγάλες πολιτικές παρατάξεις του ιρακινού κουρδιστάν, το Δημοκρατικό Κόμμα, η Πατριωτική Ενωση και το κίνημα «Γκοράν» (Αλλαγή), συμφώνησαν σε κυβέρνηση ενότητας με τον Νεχιρβάν Μπαρζανί πρωθυπουργό. Η νέα κυβέρνηση κάλεσε τους Κούρδους σε γενική επιστράτευση και ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του δεν θα αποσυρθούν από το Κιρκούκ και δεν θα επιτεθούν στους τζιχαντιστές, παρά μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας.

 

Σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών στο Αρμπίλ, οι Κούρδοι επέρριψαν ευθύνες στον Νούρι αλ Μάλικι για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και υποστήριξαν ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί μετά το τέλος της κρίσης.

 

Από την πλευρά του, ο Μάλικι απέταξε τρεις υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού ως υπεύθυνους για την κατάρρευση της ιρακινής άμυνας στη Μοσούλη και έκανε άνοιγμα στους σουνίτες αρχηγούς των φυλών της επαρχίας Ανμπάρ, να συστρατευθούν με τη Βαγδάτη κατά των τρομοκρατών.

 

Scroll to top