20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολεμικό μαστίγιο, διπλωματικό καρότο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- Σφαίρες και οβίδες έπεφταν «βροχή» χθες στις περιοχές των Ρώσων αυτονομιστών, καθώς απέρριψαν το άτυπο τελεσίγραφο του Κιέβου. Νέος ΥΠΕΞ ο πρώην διπλωμάτης Π. Κλίμκιν.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Φυλλάδια του ουκρανικού στρατού πλημμύρισαν χθες τα ξημερώματα τα ανατολικά της Ουκρανίας, πληροφορώντας τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ότι η κυβέρνηση του Κιέβου τούς δίνει τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα, προς συμμόρφωση με το -ανεφάρμοστο ακόμη- ειρηνευτικό σχέδιο του νεοεκλεγέντος προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

 

Τα όπλα όμως δεν σίγησαν. Οι αντάρτες απέρριψαν το αίτημα, μαζί με την προαναγγελθείσα προσωρινή κατάπαυση του πυρός, που πρότεινε -αλλά δεν έχει κηρύξει ακόμη επίσημα- ο Ουκρανός πρόεδρος. Κι έτσι, όλη τη μέρα χθες οι σφαίρες και οι οβίδες έπεφταν βροχή στις περιοχές των ανταρτών, κυρίως στην πόλη Κράσνι Λιμάν, στα βόρεια της περιφέρειας του Ντονέτσκ…

 

Ενόσω συνέβαιναν αυτά σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη μεθόριο με τη Ρωσία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ «έβλεπε» στην αντίπερα πλευρά της μεθοριακής γραμμής κινητοποίηση «νέων ενισχύσεων μερικών χιλιάδων στρατιωτών». «Είναι ένα πολύ λυπηρό βήμα προς τα πίσω», τόνισε, καθώς «φαίνεται πως η Μόσχα διατηρεί ανοικτή την επιλογή να παρέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία».

 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει σθεναρά», προσέθεσε ο Ράσμουσεν, «κι αυτό θα σημάνει βαρύτερες… οικονομικές κυρώσεις, που θα έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες στη ρωσική οικονομία». Οι δηλώσεις του (απερχόμενου) επικεφαλής του ΝΑΤΟ ήταν σε πλήρη ταύτιση -νοηματική και χρονική- με τις νέες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, που διατυπώθηκαν διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, από το Βερολίνο.

 

«Ζητάμε συνεργασία»

 

«Εξακολουθούμε να ζητάμε από τη Ρωσία να συνεργαστεί με την Ουκρανία, ώστε να επιτευχθεί μέσω διαπραγμάτευσης μια λύση στην υφιστάμενη κατάσταση», ανέφερε ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, με το πέρας της χθεσινής συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

«Εάν όμως η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει πορεία, τότε οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμες να της επιφέρουν περαιτέρω κόστος».

 

Σε αυτή την ατέρμoνη διπλωματική τακτική «μαστιγίου και καρότου», η Μόσχα δεν έμεινε αμέτοχη. Κατηγόρησε τους Δυτικούς συμμάχους ότι παρακωλύουν την προώθηση σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τη ρωσική πρόταση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Διεμήνυσε στο Κίεβο ότι θα πρέπει να ξανασκεφτεί τα σχέδια να κλείσει μονομερώς τα σύνορα, υπενθυμίζοντάς του ότι έτσι θα παραβιάσει διμερείς συμφωνίες. Κι άφησε στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να στείλει μια έμμεση, πλην σαφή απάντηση στις συνεχιζόμενες απειλές της Δύσης, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι, το αργότερο σε έναν χρόνο, θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα εθνικό σύστημα πληρωμών με κάρτες, που θα παρακάμπτουν ακόμη και στο εξωτερικό τα οικονομικά αντίμετρα των αμερικανικών Mastercard και Visa.

 

Στον αντίποδα, το Κίεβο -αποκομμένο πια από το φυσικό αέριο της Gazprom- προωθεί με τάχιστους ρυθμούς μέσω κοινοβουλίου το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου φυσικού αερίου.

 

Η βασική του πρόβλεψη αφορά τη συνεκμετάλλευσή του με κοινοπραξίες, στις οποίες θα μπορούν να μετέχουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

 

Τα προβλεπόμενα ποσοστά συμμετοχής είναι 49% για τους ιδιώτες επενδυτές, έναντι 51% για το ουκρανικό κράτος, το οποίο άρχισε εν τω μεταξύ από χθες διαβουλεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για αναδιάρθρωση τους χρέους…

 

Κι έτσι, θεωρώντας προφανώς ότι το «νερό» μπαίνει σιγά-σιγά στο δυτικό «αυλάκι», ο Ποροσένκο μεριμνά τώρα για τη «χαλύβδωση» της θέσης του μπροστά στα όποια μελλούμενα, βάζοντας δικούς του ανθρώπους στις πιο νευραλγικές θέσεις. Με τη σύμφωνη λοιπόν γνώμη της Βουλής, διορίστηκαν χθες στην Κεντρική Τράπεζα η 49χρονη Βαλέρια Γκοντάρεβα, στη Γενική Εισαγγελία ο Βιτάλι Γιαρέμα και στο ΥΠΕΞ ο 46χρονος Πάβλο Κλίμκιν: νυν Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο και βασικός διαπραγματευτής με τη Μόσχα.

 

Τα επόμενα καίρια «ραντεβού» στην ατζέντα Ποροσένκο είναι η παρουσίαση του ουκρανικού ειρηνευτικού σχεδίου στους υπουργούς Εξωτερικών των «28», στις 23 του μήνα. Και τέσσερις ημέρες αργότερα η υπογραφή του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.

 

Στη φόρα ωστόσο που ο Ουκρανός πρόεδρος δείχνει να έχει πάρει, επιχείρησε να βάλει πάγο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. «Οπως και οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας, δεν βλέπω την Ουκρανία να εντάσσεται στη δυτική συμμαχία στο ορατό μέλλον», ανέφερε από τη Βιέννη, προτείνοντας μάλιστα ανοιχτά στο Κίεβο να ακολουθήσει το μεταπολεμικό, ουδέτερο αυστριακό μοντέλο…

 

Scroll to top