sxoleio

20/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Αντισυνταγματική η φορολόγηση ειδικού επιδόματος δασκάλων

Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται στους δασκάλους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών διαβίωσης που υπάρχουν σε κάθε χώρα.
      Pin It

«Όχι» λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας στη φορολόγηση του ειδικού επιμισθίου (επιδόματος), που λαμβάνουν οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν αποσπώνται στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Παραπέμπει, πάντως, «λόγω της αντισυνταγματικότητας», το θέμα στην Ολομέλεια, για τελική κρίση.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική φορολόγηση του ειδικού αυτού επιμισθίου, του οποίου το ύψος καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα που θα αποσπαστεί ο κάθε δάσκαλος και τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται στους δασκάλους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών διαβίωσης που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση (1164/2014) του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, το επίδομα αυτό χορηγείται προς κάλυψη των δαπανών, στις οποίες οι δάσκαλοι υποβάλλονται λόγω της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί στο εξωτερικό.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι το επίμαχο επίδομα, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, καθώς έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού. Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματικό το άρθρο 22 του νόμου 2954/2001.

Επιπλέον, είναι αντισυνταγματική η φορολόγησή του καθώς επιβλήθηκε αναδρομικά.

 

Μαρία Δήμα

efsyn.gr

Scroll to top