Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Σε… δόσεις, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τις 12 για διαφορές στις αποδοχές άνω των 5.000 ευρώ, θα εισπράξει η κυβέρνηση τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική μείωση έως και 30% των ειδικών μισθολογίων. Οι δόσεις θα είναι ισόποσες και δεν θα εκτείνονται πέρα από την 31η Δεκεμβρίου του 2013.

 

Στο μέτρο εμπίπτουν συνολικά 400.000 άτομα (δικαστικοί, ένστολοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες) συνταξιούχοι αλλά και εν ενεργεία υπάλληλοι που αμείβονται βάσει ειδικού καθεστώτος στο Δημόσιο. Οι εν λόγω υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν από 1ης Αυγούστου 2012 τα ποσά που θα «αφαιρέσει» το υπουργείο Οικονομικών από τον μισθό ή τη σύνταξή τους και τα οποία αποτελούν μόλις ένα μέρος της «άγριας» λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου.

 

Το αρνητικό της αναδρομικής εφαρμογής των μειώσεων θα έχει αποτέλεσμα ορισμένοι υπάλληλοι με δόσεις δανείων, οι οποίες παρακρατούνται από τον μισθό τους, να λάβουν αρνητικά εκκαθαριστικά μηνιαίας μισθοδοσίας κατά τους τελευταίους μήνες του 2012. Θα κληθούν, δηλαδή, να πληρώσουν.

 

Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια είναι κλιμακωτές και ξεκινούν από 5% και φτάνουν μέχρι και το 30% για τους υπαλλήλους που βρίσκονται στα «ρετιρέ» αυτών των αμοιβών και οι μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ.

 

Το κλιμάκιο αυτό «κατοικείται» κυρίως από το δικαστικό σώμα ( σ.σ. από διπλωμάτες και γιατρούς παλιότερα), για το οποίο τρόικα και κυβέρνηση έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για τις μειώσεις που πρέπει να γίνουν στις αποδοχές του.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου από τα 4.134 ευρώ «κουρεύτηκε» στα 3.023 ευρώ και του αντιπροέδρου από τα 3.721 ευρώ μαζεύτηκε στα 2.880 σε μηνιαία βάση. Στα 1.459 ευρώ συμπιέστηκε σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο και ο μισθός για έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος μέχρι τώρα αμειβόταν με 1.775 ευρώ τον μήνα.

 

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η παρακράτηση αυτών των ποσών (βλέπε πίνακα) που επιθυμεί να εξοικονομήσει το Δημόσιο καθορίζει χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, από την οποία κατά πώς φαίνεται δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι πρόλαβαν και βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Αύγουστο.

 

Διευκρινίζεται ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τον μισθό που θα χορηγείται στον υπάλληλο από τον προσεχή Ιανουάριο. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, μετά την αφαίρεση των προβλεπόμενων κρατήσεων.

 

Scroll to top