Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάθεται και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς αρχίζει στο Μιλάνο η έφεση για το «Ρούμπι-γκεϊτ». Πρόκειται -όπως θυμόμαστε- για τo περιβόητο σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε πριν από τέσσερα χρόνια, με πρωταγωνίστρια την τότε ανήλικη Μαροκινή Ρούμπι – Καρίμα Ελ Μαχρούγκ.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε τον Σίλβιο σε επτά χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας και για προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία. Σύμφωνα με τη δικαστική ετυμηγορία, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός είχε «εκ του σύνεγγυς επαφές» με τη Ρούμπι, δίνοντας της, σε αντάλλαγμα, σοβαρά ποσά. Παράλληλα, προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στους ιθύνοντες της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνου.

Η Μαροκινή αυτή κοπέλα, στις 27 Μαΐου του 2010, είχε οδηγηθεί στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της ιταλικής συμπρωτεύουσας, έπειτα από διαπληκτισμό με φίλη της, η οποία τη φιλοξενούσε και υποστήριζε ότι από το σπίτι της έλειπαν προσωπικά αντικείμενα αξίας. Ο «πρώην καβαλιέρε», σύμφωνα με μάρτυρες, τηλεφώνησε σε διευθυντικά στελέχη της αστυνομίας, για να τα πληροφορήσει ότι «η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν εγγονή του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ».

Κάτι το μάλλον απίθανο, όπως εξακριβώθηκε στη συνέχεια, από τη στιγμή που η Ρούμπι κατάγεται από το Μαρόκο.

Είναι σαφές ότι οι δικηγόροι του «μίστερ τιβί», κατά την εκδίκαση της έφεσης αυτής, θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τη μέχρι τώρα «αλήθεια». Να πείσουν, δηλαδή, τους δικαστές ότι ο πελάτης τους βοήθησε τη νεαρή αυτή γυναίκα επειδή συγκινήθηκε από την ιστορία πόνου και φτώχειας που του διηγήθηκε, χωρίς να υπάρξει κανένα δούναι και λαβείν.

Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα στην αστυνομία, η θέση των συνηγόρων υπεράσπισης είναι ότι ο Μπερλουσκόνι πληροφόρησε, απλώς, τις αρχές, για κάτι που του είχε διηγηθεί η κοπέλα, χωρίς να ασκήσει κανενός είδους αθέμιτη πίεση.

Πέρα από λεπτομέρειες που ίσως και να μοιάζουν γραφικές, το θέμα είναι ότι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την υστεροφημία αλλά και την πρακτική ελευθερία κινήσεων του Ιταλού πολιτικού, καναλάρχη και ομαδάρχη.

Σε περίπτωση που το Εφετείο του Μιλάνου και στη συνέχεια ο Αρειος Πάγος της Ρώμης επιβεβαιώσουν την καταδίκη του Σίλβιο σε επτά χρόνια φυλάκισης, είναι προφανές ότι η πολιτική του καριέρα τελειώνει άδοξα, με ακόμη περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα.

Οπως ξέρουμε όλοι, ο κεντροδεξιός πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης εκτίει ποινή προσφέροντας τις «κοινωνικά χρήσιμες υπηρεσίες του» σε ίδρυμα για τη θεραπεία και στήριξη ηλικιωμένων, έξω από την ιταλική συμπρωτεύουσα.

Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε οριστικά σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία καλύπτονται από μερική απονομή χάριτος) αφορά φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Αν στην καταδίκη αυτή προστεθεί και εκείνη της υπόθεσης Ρούμπι, ο ζάπλουτος πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει αναγκαστικά ή να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να πάει φυλακή, κάτι απίθανο, δεδομένης της ηλικίας του. Εκτός αυτού, θα υποχρεωθεί να εκτίσει και τα τρία χρόνια που του «χάρισε», προς το παρόν, ο ιταλικός νόμος.

Είναι ξεκάθαρο, δε, ότι μια καταδίκη για εκπόρνευση ανηλίκων αποτελεί τεράστιο ηθικό πλήγμα, το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει σε οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής ζωής.

Θα δούμε πώς θα ξεκινήσουν οι δικάσιμοι της έφεσης. Μέσα σε όλα αυτά, όμως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει ακόμη επιλέξει τον άνθρωπο που θα πρέπει να τον διαδεχθεί μέσα στην ιταλική Κεντροδεξιά.

Πολλοί κονταροχτυπιούνται: από την πρώην υπουργό Μάρα Καρφάνια, μέχρι τον πρώην περιφερειάρχη της περιοχής του Μπάρι, Ραφαέλε Φίτο, και την ίδια τη θυγατέρα, όπως διαρρέει, Μαρίνα Μπερλουσκόνι.

Ολα, όμως, προς το παρόν, έχουν «παγώσει». Μόνον οι διχασμοί και οι προσωπικές έχθρες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Scroll to top