22/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Δεν έπεισαν οι «δεσμεύσεις»

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων δίνει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη μία, ενώ από την άλλη δηλώνουν πως και οι ίδιοι είναι απλοί παρατηρητές!.
      Pin It

ΣΑΜΟΣ Της Μαργαρίτας Ικαρίου

 

Τηλεδιάσκεψη για την καταστροφή των χημικών της Συρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουνίου κατόπιν πρωτοβουλίας του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων των Ηνωμένων Εθνών (OPCW). Κύριοι ομιλητές ήταν οι εκπρόσωποι του οργανισμού, Dominique Anelli και δρ Ralf Trapp, ειδικός επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα χημικών όπλων, καθώς και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Michael Luhan.

 

Συμμετείχαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μάλτα, ενώ από την Ελλάδα πήραν μέρος η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης, καθώς και εκπρόσωποι των οργανώσεων Greenpeace και WWF.

 

Η καταστροφή των χημικών όπλων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και συμπίπτει χρονικά με την περίοδο τουριστικής αιχμής, εάν δεν προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις μεταφοράς τους από πλευράς Συρίας. Σχετικά με το σημείο καταστροφής, παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό» για… λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η καταστροφή θα γίνει μεταξύ Σικελίας και Κρήτης, στη λεγόμενη «αβυσσαλέα πεδιάδα του Ιονίου».

 

Ζητήθηκαν διευρυμένες πληροφορίες από την OPCW σχετικά με την τήρηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων ασφαλείας, καθώς έχει ανακύψει θέμα ελλιπούς πληροφόρησης. Το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε, πάντως, ήταν η ευθύνη και πού αυτή θα αποδοθεί εάν συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός κατά τη διάρκεια της καταστροφής των χημικών όπλων, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα και τη διατήρηση των ειδών. Οπως σημείωσε η Αναστασία Μήλιου από το «Αρχιπέλαγος», αποτελεί σχήμα οξύμωρο το ότι ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων δίνει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από τη μία, ενώ από την άλλη δηλώνουν πως και οι ίδιοι είναι απλοί παρατηρητές!

 

Οι εκπρόσωποι της OPCW διαβεβαίωσαν για πολλοστή φορά πως έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μην υπάρξει ατύχημα, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να πείθει τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, οι οποίοι εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συντελεστεί παρόμοια επεξεργασία χημικών σε τόσο μεγάλη έκταση, πράγμα που καταδεικνύει τις δυσκολίες, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις.

 

Η τηλεδιάσκεψη δεν κάλυψε τα ερωτήματα των συμμετεχόντων και θα συνεχιστεί με έγγραφες ερωτήσεις. Μεταξύ αυτών που θα θέσει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι το γιατί επιλέχθηκε η Μεσόγειος, γιατί οι χώρες που θα δεχτούν τις επιπτώσεις μιας πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής δεν συμμετέχουν στη δράση καταστροφής και, το κυριότερο, ποιος θα αναλαμβάνει πλήρως και στο σύνολό της την ευθύνη πιθανής αστοχίας ή ατυχήματος.

 

Scroll to top