22/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΜΑΡ

Oδεύοντας προς τη διάσπαση

Χθες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν 3 στελέχη που πρόσκεινται στον Βασίλη Οικονόμου.
      Pin It

Χθες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν 3 στελέχη που πρόσκεινται στον Βασίλη Οικονόμου

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Την προσυνεδριακή περίοδο εγκαινιάζει σήμερα η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο τα προβλήματα που γέννησε η συντριβή των ευρωεκλογών δεν αναμένεται να λυθούν. Απεναντίας, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη οδεύει αργά ή γρήγορα προς διάσπαση, με τη μειοψηφία να βρίσκεται στο κατώφλι της οριστικής εξόδου, η οποία θα επισφραγιστεί πιθανότατα στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα τεθούν οι άξονες του πλαισίου που θα κινηθεί η ΔΗΜΑΡ το επόμενο διάστημα. Στο σχέδιο εισήγησης θα περιλαμβάνεται η διατήρηση της αυτονομίας και η παράλληλη ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς, με απώτερη στόχευση ωστόσο, τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης μέσω ενός μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη Δεξιά.

 

Η διαφαινόμενη πορεία της Αγίου Κωνσταντίνου προς τα αριστερά αποτελεί το βασικό σημείο τριβής με την πτέρυγα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που θα καταθέσει σήμερα κείμενο θέσεων, διαχωρίζοντας πλήρως τη στάση της από τις επιλογές της προεδρικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγείται τη δημιουργία μιας «αυτοκαθοριζόμενης» Κεντροαριστεράς και θα εκφράζει τη ριζική διαφωνία με τη διεξαγωγή συνεδρίου. Εξάλλου, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, τα μέλη της μειοψηφικής Μεταρρυθμιστικής Τάσης δεν θα έχουν καμία ανάμειξη στις προσυνεδριακές διαδικασίες, κάτι που σημαίνει αποχή από το συνέδριο και κατόπιν διαζύγιο με τη ΔΗΜΑΡ. «Είμαστε σε τροχιά αποχώρησης», επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» προβεβλημένο στέλεχος των διαφωνούντων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης στην εισήγησή του θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες της μειοψηφίας και να προλάβει το ενδεχόμενο μαζικής φυγής, παρέχοντας τη δέσμευση για ένα συνέδριο ενωτικό και αναγεννητικό και όχι «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, όπως νομίζουν κάποιοι». Θα καλέσει επίσης άπαντες να περιφρουρήσουν την ενότητα και να αποφύγουν «τυφλές κινήσεις ρήξης».

 

Στο μεταξύ, οι εσωκομματικές ζυμώσεις καλά κρατούν, με την ομάδα των πέντε βουλευτών (Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Κυρίτσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα) να δημοσιοποιεί κείμενο δέκα σημείων ως συμβολή στην επανεκκίνηση «μιας νέας ΔΗΜΑΡ». Χρειαζόμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, αριστερό, αρχών και αξιών, μεταρρυθμιστικό, υπεύθυνο, αυτοκριτικό, ανοικτό, ευρωπαϊκό, δομημένο, δικτυωμένο, μη εξαρτημένο, ανανεωμένο», σημειώνουν στη νέα παρέμβασή τους. Την ίδια ώρα, την αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν με ανοιχτή επιστολή τους η Κατερίνα Μέγα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και οι Γιάννης Καλαφάτης και Δημήτρης Αμανατίδης, γραμματείς Νομαρχιακών Δυτικής και Βόρειας Αττικής αντίστοιχα, προσκείμενοι και οι τρεις στον προσφάτως αποχωρήσαντα από το κόμμα, Βασίλη Οικονόμου.

 

Scroll to top