xaris-georgiadis

22/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«Να βγουν στις αγορές οι κυπριακές τράπεζες»

Ένα κράτος πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή και σε διαρκή βάση τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου .
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση Άκης Φάντης

 

Η έξοδος στις αγορές και η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου να υποδεικνύει στις τράπεζες να πράξουν το ίδιο. Ο Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν, διότι, όπως τονίζει, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθεί το έντονο και επιβεβαιωμένο πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον και η χρονική περίοδος έχει σημασία», προσθέτοντας ότι «αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να αποφασίζονται και δεν αποφασίζονται στο πολιτικό επίπεδο αλλά με τρόπο τεχνοκρατικό. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι τράπεζες για να αποφασίσουν και την κατάλληλη στιγμή αλλά και το σωστό τρόπο μιας ανάλογης κίνησης».

 

Ο στρατηγικός στόχος

Ο κ. Γεωργιάδης, κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα ακολουθήσουν άλλες κινήσεις δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος», προσθέτοντας ότι «ένα κράτος πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή και σε διαρκή βάση τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του. Ήταν αυτή η απώλεια της δυνατότητας εκ μέρους της Κύπρου να δανείζεται και να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της που μας οδήγησε στις μεγάλες δυσκολίες και τελικά στο μνημόνιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αποτελεί κορυφαίο στόχο η πλήρης αποκατάσταση αυτή της δυνατότητας, αποτελεί τον στρατηγικό στόχο. Η κίνηση της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν ούτε μεμονωμένη ούτε αποσπασματική αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της πλήρους και οριστικής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης αλλά και της δυνατότητας της Κύπρου να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της», επισήμανε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αποτελεί προϋπόθεση η συνέχιση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, «πολιτική που έφερε την οικονομία να είναι σε καλύτερη θέση από ότι πριν ένα χρόνο».

 

efsyn.gr

Scroll to top