Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση – ακόμα και εντός του κόμματός του – έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το απόγευμα της Κυριακής. «Να τελειώνει η πλάκα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν έκανε «κεντροαριστερή στροφή» και προειδοποιώντας όσους επιχειρούν να αλλοιώσουν τις δηλώσεις και την τακτική του.
«Το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε να φτιάχνουμε καρικατούρα τις απόψεις του άλλου», ανέφερε για όσους τον αμφισβητούν και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις δαγκάνες της Κεντροαριστεράς «αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί, αν αδιαφορήσουμε για το σχέδιο ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου, αν κάνουμε πως δεν είδαμε το συστημική σχέδιο για το Ποτάμι, αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε γιατί βάζουν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αυτόν που έβαλαν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κόμμα του έχει δύο επιλογές: ή να περιμένει την κυβέρνηση να πέσει σαν ώριμο φρούτο ή να δημιουργηθούν συνθήκες κλιμάκωσης του αγώνα, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η πρώτη επιλογή – όπως σημείωσε – θα απογοητεύσει τους πολίτες. Το μόνο αποτελεσματικό και νικηφόρο είναι το σχέδιο μιας ριζοσπαστικοποίησης είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην περιφέρειας Αττικής όπου «θα κριθεί η ριζοσπαστικότητά μας». Παράλληλα, υποστήριξε πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι δευτερεύον θέμα. Όπως είπε, η αποτροπή εκλογής είναι μια σημαντική υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει σε πλαίσιο θεσμικών συνδιαλλαγών.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε άνοιγμα στους πολίτες που δεν έχουν πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε πρωτοβουλία για τη διαλεύκανση της υπόθεση των υποβρυχίων, τόνισε πως θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο για σημαντικά ζητήματα (όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ο αγώνας των καθαριστριών).
Εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης
Με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης (με μεγάλη πλειοψηφία) ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, καταψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών, καθώς έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.
Τοποθετήσεις στελεχών
Με έμφαση στο θέμα των συμμαχιών και στον πολιτικό προσανατολισμό διεξήχθη η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μετά την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία προτείνεται η συγκρότηση μίας συμμαχίας «πλατιάς, δημοκρατικής, προοδευτικής και ριζοσπαστικής, με δυνάμεις που θα συγκλίνουν σε ένα αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο και δημοκρατικό πρόγραμμα», τοποθετήθηκαν τα στελέχη και οι τάσεις. Μοιραία, η Κεντροαριστερά αποτέλεσε το «μήλον της Έριδος» για την αξιωματική αντιπολίτευση, σε μία συνεδρίαση όπου οι τόνοι ήταν σαφώς ηπιότεροι από ό,τι αναμενόταν.
«Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής, αλλά μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κεντροαριστερά, ως πολιτικό -ιδεολογικός χώρος, και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο, παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του, που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας». Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά, ή επιλεκτικά, με κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντί τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους.
Ειδικότερα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις, ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα. Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός, αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στον χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εκτίμηση του κ. Λαφαζάνη είναι ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει μια νέα ριζοσπαστική δυναμική, όσο στέκεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εργατικών- λαϊκών αγώνων, όσο συγκροτεί επαρκέστερα και πιο αξιόπιστα, με τόλμη και συνεκτικότητα και μέχρι τις τελευταίες συνέπειές του το ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, όσο σηκώνει ψηλά τη σημαία του μετώπου της Αριστεράς και όσο ανοίγεται τολμηρά στην κοινωνία τόσο θα γίνεται πιο ικανός να προκαλεί πολιτικές μετατοπίσεις και ριζοσπαστικοποιήσεις, τόσο επίσης θα διευρύνει ένα συμμαχικό μπλοκ δυνάμεων σε έναν μεγάλο αστερισμό αριστερής κατεύθυνσης ικανό να ηγεμονεύσει στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Εκλογή ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών που οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος και την μετατροπή της Γραμματείας σε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, όπου θα χαράσσεται πολιτική, πρότεινε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρίτζης. Διατυπώνοντας ένα πλήρες σχέδιο δράσης για την πολιτική και οργανωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι «δεν έχουμε να μοιράσουμε μεταξύ μας εξουσία, αλλά τεράστιες ευθύνες και κινδύνους, ο επιμερισμός των οποίων μέσω συλλογικής λειτουργίας τις καθιστά λιγότερο δυσβάστακτες».
Στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό κέντρο θα ενημερώνεται για τις επαφές με διεθνείς παράγοντες, οικονομικούς και πολιτικούς εγχώριους παράγοντες και θα διαμορφώνει ένα Πρωτόκολλο για τον χειρισμό θεμάτων. «Αν δεν αποτελέσουμε έναν συνεκτικό πόλο με στρατηγική και σχέδιο απέναντι σε διάφορα κέντρα τότε θα μετατραπούμε σε αρένα όπου αυτά τα κέντρα θα συγκρούονται στο εσωτερικό μας ακόμη και χωρίς να το θέλουμε» είπε ο κ. Καρίτζης. Επιπλέον, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του κόμματος και συναπόφαση για την κατανομή των όποιων πόρων στη βάση του κοινού σχεδίου. Ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι πρέπει να αναχαιτιστούν «αποκλίνουσες τάσεις, κακές πρακτικές, προσωπικές ή ομαδικές στρατηγικές και άλλα φαινόμενα από τα οποία απειλείται το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ».
Η Σόφη Παπαδόγιαννη στην τοποθέτησή της έθεσε το ερώτημα αν, παρά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την πολιτική ανατροπή. «Η απάντηση, είναι, ότι δεν μπορούμε μόνο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε όσους δεν έχουμε πείσει μέχρι τώρα, και με εφαλτήριο αυτό το ποσοστό να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο παρέμβασης για να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία» απάντησε η ίδια. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά του έχουν πιάσει ταβάνι.
Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «θα είναι λάθος να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αλλά τόνισε ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε ως στόχο την ανατροπή της ακροδεξιάς -όπως τη χαρακτήρισε- κυβέρνησης Σαμαρά, παρουσιάζοντας παράλληλα το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την επόμενη περίοδο. Από την πλευρά της, η Αριστερή Πλατφόρμα απέρριψε τυχόν συνεργασία με την Κεντροαριστερά.
Σχετικά θέματα:
- Αναζητώντας το στίγμα των συμμαχιών
- Τσίπρας: Σχέδιο για συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας
efsyn.gr
efsyn.gr