23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβεβαιώθηκε το ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ

Για επιλογή ρήξης κατηγορεί την πλευρά Λυκούδη η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, που αποφάσισε συνέδριο τον Σεπτέμβριο και συνεργασία Κεντροαριστεράς - Αριστεράς, «με μέτωπο απέναντι στη Ν.Δ., για μια προοδευτική διακυβέρνηση».
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Το ρήγμα στις σχέσεις προεδρικής πλειοψηφίας και μειοψηφίας, που κάνει ακόμη πιο ορατό το ενδεχόμενο της διάσπασης, με σημείο τριβής τη στρατηγική του κόμματος και τις πολιτικές συμμαχίες, επιβεβαίωσε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που αποφάσισε και επισήμως τη διεξαγωγή συνεδρίου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Παρά τις εκκλήσεις του Φώτη Κουβέλη και τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις για ένα συνέδριο συνθέσεων και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μέσω του Σπύρου Λυκούδη επέμεινε στη θέση της για αποχή από κάθε προσυνεδριακή διαδικασία, προβλέποντας «συνέδριο ηττημένων μηχανισμών» στο οποίο «δεν πρόκειται να πάρει μέρος».

 

Από τη Μεταρρυθμιστική Τάση

 

Επιπροσθέτως, με κείμενο που κατέθεσαν 26 μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης προτείνουν διάλογο ανάμεσα σε Ελιά, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, για τη διαμόρφωση της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» της Κεντροαριστεράς που, όπως σημειώνουν, πρέπει να είναι αυτόνομη και δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη ούτε ως συμπλήρωμα κανενός.

 

Ουσιαστικά, η αναφορά αυτή συνιστά τη βασική διαφωνία με την πλειοψηφία και το σχέδιο εισήγησης που ενέκρινε, σύμφωνα με το οποίο η ΔΗΜΑΡ: πρώτον, «δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη Ν.Δ.» και η συμπόρευση με τη Δεξιά «δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο για τη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος»· δεύτερον, η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για την Κεντροαριστερά, διεκδικώντας «μία νέα εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα μετατοπίζει την πολιτική από τη σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική», θέση που ερμηνεύεται ως προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για «επιλογή ρήξης» της μειοψηφίας κάνουν λόγο υψηλόβαθμοι παράγοντες της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ σε παρέμβασή του κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνεδρίασης του Σαββάτου ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε από τους εκπροσώπους της να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, διότι με την απόφασή τους να απέχουν «δημιουργείται σύγχυση και απειλείται να θολώσει ακόμη περισσότερο η εικόνα του κόμματος».

 

Προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος κατέβαλαν στις τοποθετήσεις τους οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Μαργαρίτης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Εξάλλου, ενδεικτικό της τροχιάς αποχώρησης στην οποία έχουν εισέλθει οι διαφωνούντες της Αγίου Κωνσταντίνου είναι το γεγονός ότι η παρουσία τους στην Κεντρική Επιτροπή ήταν περιορισμένη και σύντομη, ενώ, πλην του κ. Λυκούδη, τον λόγο έλαβε μόνο η Ντόρα Τσικαρδάνη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

 

Στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε μονόδρομο την προσφυγή «στη συλλογικότητα του κόμματος» και ζήτησε σε επιθετικό ύφος από όλους να διαψεύσουν «τους χωροτάκτες της νέας πολιτικής γεωγραφίας, που κάποτε εκθείαζαν τον ρόλο της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σκηνή και τώρα απαιτούν να προσαρμοστεί και να υποταχθεί». Ασκησε δε σφοδρή κριτική στη δικομματική συγκυβέρνηση, καταλογίζοντας επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της πραγματικότητας, ενώ εκτίμησε ότι νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών. «Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Της Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και της Κεντροαριστεράς που θα είναι απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ.» εξήγησε ο κ. Κουβέλης, δίνοντας το στίγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.

 

Από το Αριστερό Δίκτυο

 

Ενστάσεις γύρω από τη διαβούλευση με την Κεντροαριστερά εξέφρασαν ορισμένα μέλη του Αριστερού Δικτύου, που προκρίνουν την αριστερή γραμμή πλεύσης.

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι συνεργαζόμενοι με τη ΔΗΜΑΡ Χάρης Καστανίδης, Μαριλένα Κοππά, Γιάννης Τσαμουργκέλης και Γιώργος Σιακαντάρης. Δεν πήρε μέρος -όπως είχε προαναγγείλει- ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Ποτάμι και θα παραβρεθεί στο ιδρυτικό του συνέδριο το Σαββατοκύριακο στο Λαύριο.

 

Scroll to top