23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προαπαιτούμενο και η συνεννόηση

Τη φόρμουλα για να αποφευχθεί νέος γύρος ενδοκυβερνητικών διαφωνιών για τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αναζητούν Σαμαράς και Βενιζέλος. Προβληματισμός για τη στάση των εταίρων στο θέμα του χρέους.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Νέο τύπο συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα δοκιμάσουν τις επόμενες ημέρες ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος διαφωνιών για τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Περισσότερο, όμως, δείχνουν να προβληματίζονται με τη στάση των εταίρων της Ε.Ε. αναφορικά με την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

 

Την προσεχή Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα έχει την ευκαιρία να δει τις διαθέσεις των εταίρων ως προς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών για τη διευθέτηση του χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup έδωσαν στον Γκ. Χαρδούβελη να καταλάβει ότι η διαδικασία ενδέχεται να καθυστερήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

 

Περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, και γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα επισπευστεί η προετοιμασία του νομοθετικού έργου, με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για τις λαϊκές αγορές, την κοινή υπουργική απόφαση για την επικαιροποίηση του καταλόγου με τους φόρους και τις εισφορές υπέρ τρίτων και την εισαγωγή του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ στην επιτροπή της Βουλής.

 

Η νέα επίσκεψη της τρόικας τον Ιούλιο και κυρίως η επόμενη τον Σεπτέμβριο θα ορίσουν και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος. Εάν η κυβέρνηση κριθεί μετεξεταστέα, τότε πολύ δύσκολα θα μπορεί να ζητήσει την τήρηση των υποσχέσεων από την πλευρά των εταίρων της Ε.Ε.

 

Οι τριβές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, επί όλων των θεμάτων που είναι ανοιχτά με την τρόικα, έδωσαν λαβές στους εκπροσώπους των δανειστών για προτροπές να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα, στην καλύτερη περίπτωση, ή ακόμη και για ερωτήματα για τη μεταρρυθμιστική κόπωση που δείχνει η κυβέρνηση.

 

Σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με τον γραμματέα Δ. Βαρτζόπουλο και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου θα δουν πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η ιδέα του ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστούν όλα τα ανοιχτά θέματα, χωρίς όμως να επαναληφθεί το πρόσφατο αλαλούμ και να δοθεί η εντύπωση ότι κάθε υπουργός έχει προσωπική ατζέντα.

 

Περιθώρια για αλλαγές στα νομοσχέδια που εκκρεμούν, όπως διαμηνύει το μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχουν. Επί μέρους αλλαγές μπορούν να γίνουν στις επιτροπές. Και αν εκφραστούν διαφωνίες από βουλευτές της συμπολίτευσης, τότε οι δύο εταίροι δεν έχουν άλλη επιλογή από την αντικατάσταση των διαφωνούντων.

 

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για τον σχεδιασμό του Eurogroup έτσι όπως τον παρουσίασε ο επικεφαλής Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ παράλληλα έχει συνεχή ενημέρωση από τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα για τα σενάρια της ΕΚΤ σχετικά με την επόμενη φάση των stress tests των τραπεζών.

 

Η διαδικασία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης αναμένεται να κλείσει τον Νοέμβριο και εκεί τοποθετούνταν χρονικά και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Εάν οι εταίροι μεταθέσουν τη συζήτηση για το χρέος, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Στη σύνοδο κορυφής πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η προεδρία της Ε.Ε. και οι θέσεις επιτρόπων. Από την πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Βρετανία θα εξαρτηθεί και η μοιρασιά των χαρτοφυλακίων. Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, εάν θα τεθεί εκ νέου θέμα χαλάρωσης, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη Γαλλία και την Ιταλία.

 

Scroll to top