23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταρρυθμιστικό φιάσκο

ΒΡΕΤΑΝΙΑ- Η αρμόδια υφυπουργός παραδέχεται ότι «τα κλειδιά» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες. Τεράστιες οι καθυστερήσεις για ασθενείς. Στα ύψη το κόστος και η γραφειοκρατία.
      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Ποιος ελέγχει το περίφημο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) μετά την «πετυχημένη» μεταρρύθμισή του από την κυβέρνηση Κάμερον; Πάντως, όχι οι αρμόδιες αρχές, ομολόγησε η υφυπουργός Υγείας της χώρας στις 8 Ιουνίου, σε ιδιωτική συνάντηση που είχε με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, κάποιος από τους οποίους φαίνεται ότι την ηχογράφησε και άφησε να διαρρεύσει το υλικό στην εφημερίδα «Observer».

 

Η Τζέιν Ελισον βρέθηκε έτσι στο επίκεντρο μεγάλης διαμάχης και στο στόχαστρο των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που κατηγορούν την κυβερνητική συμμαχία Συντηρητικών και Φιλελευθέρων ότι, αφού υιοθέτησαν τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ το 2012, προκαλώντας χάος στον τομέα της Υγείας, τώρα νίπτουν τας χείρας τους από κάθε ευθύνη, καθώς το κόστος διογκώνεται, οι λίστες αναμονής των ασθενών αυξάνονται και οι περισσότεροι Βρετανοί δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε γιατρό όταν τον χρειάζονται.

 

Ηχητικό απόσπασμα

 

Στο ηχητικό απόσπασμα που δημοσιεύει ο Observer, η Ελισον, που ανέλαβε το υφυπουργείο τον περασμένο Οκτώβριο, φαίνεται να δηλώνει ότι οι πολίτες δεν ξέρουν ποιος είναι σήμερα ο υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση του βρετανικού ΕΣΥ. «Δεν ξέρω εάν αντιλαμβάνεστε ότι με τη μεταρρύθμιση παραδώσαμε σχεδόν όλο τον έλεγχο του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ακούγεται να λέει η Ελισον, «πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε μεν στη διάθεσή μας ορισμένους στρατηγικούς μηχανισμούς, αλλά στην πραγματικότητα δεν ελέγχουμε την καθημερινή λειτουργία του.

 

»Από πολιτικής άποψης, είναι σαν να ακροβατεί κανείς σε σχοινί, χωρίς δίχτυ προστασίας, πράγμα που ορισμένες φορές είναι συναρπαστικό»!

 

Η υφυπουργός αναφερόταν στη μεταρρύθμιση που επεξεργάστηκε και υιοθέτησε ο προκάτοχός της, Αντριου Λάνσλεϊ το 2012, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Τόρις.

 

Τα μέτρα δεν περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό μανιφέστο των Τόρις το 2012 και εφαρμόστηκαν παρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι δεν θα επιτρέψει άλλη «αναδιοργάνωση» του συστήματος από την κορυφή του και ότι στόχος του είναι να μειώσει τη γραφειοκρατία και να κάνει το σύστημα «υπόλογο στους ασθενείς».

 

Τι περιελάμβανε η περίφημη αναδιάρθρωση του Λάνσλεϊ, ύψους 1,6 δισ. λιρών; Στη θεωρία τουλάχιστον σήμαινε ότι οι γιατροί οργανώνονταν σε «ομάδες ανάθεσης» (CCGs) και αναλάμβαναν την πρωτοβουλία, μαζί με τον έλεγχο του 80% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΣΥ, που φθάνει τα 100 δισ. λίρες. Πρακτικά, όμως, αυτό που έγινε ήταν ότι παρουσιάστηκαν αμέτρητες ευκαιρίες για κερδοσκοπικές εταιρείες να αναλάβουν τη διαχείριση μεγάλων τομέων της υγείας.

 

Ηδη από το 2011, 31 από τις 38 αυτές «ομάδες ανάθεσης» στο ΕΣΥ του Λονδίνου είχαν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για «εντατική οργανωτική υποστήριξη».

 

Σύμφωνα με τους καθηγητές Ρέιμοντ Τάλις και Τζάκι Ντέιβις, αυτές οι ομάδες ήταν άλλος ένας Δούρειος Ιππος που επέτρεψε στον ιδιωτικό τομέα να αποκτήσει πρόσβαση και να αλλάξει τις «κλειδαριές» του ΕΣΥ.

 

Στα πλοκάμια των ιδιωτών

 

Οπως γράφουν στο βιβλίο τους «NHS SOS», οι ιδιώτες κατάφεραν, εκμεταλλευόμενοι την απληστία, να γιγαντώσουν τον μύθο ότι αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί και να απλώσουν τα πλοκάμια των διαφόρων «συμβουλευτικών» εταιρειών.

 

Σε αυτό βοήθησαν και οι δωρεές σε πολιτικούς, όπως αυτή του προέδρου της εταιρείας «Care UK», που το 2010 το 96% των κερδών της ήταν από το ΕΣΥ και ο οποίος φέρεται να χάρισε το 2009 στο πολιτικό γραφείο του υπουργού 21.000 λίρες. «Η μεταρρύθμιση του Λάνσλεϊ ήταν ένα φιάσκο αξίας 3 δισ., που κανείς δεν ήθελε και κανείς δεν ψήφισε», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών, Τζέιμι Ριντ.

 

«Το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τη γραφειοκρατία και να εκτοξεύσει το κόστος στα ύψη». Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα αύξησαν κατά πολύ τις λίστες αναμονής για τα νοσοκομεία και τις καθυστερήσεις για ασθενείς, που θέλουν να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό τους και επιδείνωσαν τη «μαύρη τρύπα» του ΕΣΥ, που εκτιμάται ότι θα έχει χρηματοδοτικό κενό 20 έως 30 δισ. λίρες ετησίως μέχρι το 2020.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ξεχειλίζει η οργή

 

Περίπου 50.000 Βρετανοί πλημμύρισαν το Σάββατο το κέντρο του Λονδίνου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον. Η μαχητική πορεία διαμαρτυρίας κατέληξε έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο στο Ουεστμίνστερ, όπου πλήθος προσωπικοτήτων απηύθυνε ομιλίες στους συγκεντρωμένους. «Οι άνθρωποι σ' αυτό το κτίριο γενικά δεν αντιπροσωπεύουν εμάς, αλλά τους φίλους τους στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ηρθε η ώρα να πάρουμε πίσω την εξουσία μας» διακήρυξε ο κωμικός Ράσελ Μπραντ.

 

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου είναι «απόδειξη της οργής που υπάρχει αυτή τη στιγμή» στη Βρετανία, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης «People’s Assembly», που διοργάνωσε την κινητοποίηση. Η «Λαϊκή Συνέλευση» -ελληνιστί- ιδρύθηκε με ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα «Guardian» τον Φεβρουάριο του 2013, επιστολή που υπέγραφαν -μεταξύ άλλων- ο εξέχων Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, αλλά και ο -μακαρίτης πλέον- Τόνι Μπεν, παλαίμαχος βουλευτής των Εργατικών και εμβληματική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Ποιος φέρει την ευθύνη για το χάος αυτής της χώρας; Οι Πολωνοί εργάτες γης ή οι Νιγηριανές νοσοκόμες; Μήπως είναι οι τραπεζίτες, που τη βύθισαν στην οικονομική καταστροφή, και οι φοροφυγάδες;» αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος Οουεν Τζόουνς, καταγγέλλοντας και το «ξεπούλημα», όπως είπε, του βρετανικού ΕΣΥ από τους Τόρις.

 

Β.Κ.

 

 

Scroll to top