23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεγκτές εισιτηρίων τσέπωναν πρόστιμα!

Δύο οδηγοί λεωφορείων του ΟΣΥ είχαν εκδώσει πλαστά μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά από επιβάτες.
      Pin It

Ενα αδρό επιπλέον μηνιάτικο έβγαζαν εδώ και έναν χρόνο δύο οδηγοί λεωφορείων του ΟΣΥ, οι οποίοι είχαν εκδώσει με τη βοήθεια τυπογράφου πλαστά μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων και τσέπωναν τα χρήματα που εισέπρατταν από πρόστιμα που επέβαλλαν σε επιβάτες χωρίς εισιτήριο. Για να καλύπτουν, δε, την παράνομη δράση τους, είχαν προσφερθεί εθελοντικά να εργάζονται ως ελεγκτές.

 

Ετσι, στα ρεπό τους (δύο φορές δηλαδή κάθε εβδομάδα) έκαναν ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων κέρδιζαν ο καθένας 200-350 τη φορά. Οπως εκτιμάται από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που τους συνέλαβαν προχθές το Σάββατο, έβγαλαν κέρδος από τον Απρίλιο του 2013 έως και τη σύλληψή τους ποσόν που κυμαίνεται από 50.400 έως 90.720 ευρώ.

 

Το χρονικό

 

Η δράση τους αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι δύο «ελεγκτές» βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 72 ευρώ σε 25χρονη ημεδαπή. Η νεαρή γυναίκα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν είχε χρήματα πάνω της και πήγε ώς ένα ΑΤΜ, στο οποίο και την ακολούθησαν οι «ελεγκτές», και πλήρωσε αμέσως το πρόστιμο, ώστε να μειωθεί, όπως την ενημέρωσαν σχετικά, η αξία του στο μισό.

 

Η 25χρονη πήρε το σκέλος της πράξης βεβαίωσης παράβασης και επιβολής προστίμου και μέσα στη σύγχυσή της αποχώρησε, χωρίς να παραλάβει την ταυτότητά της, που την είχε δώσει προηγουμένως στους ελεγκτές.

 

Ετσι, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όταν η 25χρονη αναζήτησε την ταυτότητά της στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΥ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, διαπιστώθηκε ότι το απόκομμα πληρωμής που είχε λάβει ήταν πλαστό, καθώς το μητρώο του αναγραφόμενου ελεγκτή ήταν ανύπαρκτο.

 

Ωστόσο, η 25χρονη αναγνώρισε στον χώρο τους δύο «ελεγκτές» και τους υπέδειξε ως τα πρόσωπα που βεβαίωσαν την παράβαση. Λίγο αργότερα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβαν τους δύο οδηγούς-ελεγκτές, ηλικίας 31 και 32 ετών, καθώς και τον 44χρονο τυπογράφο που εξέδωσε τα πλαστά μπλοκ. Σε βάρος των δύο οδηγών σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία, απάτη και απιστία σχετική με την υπηρεσία και μαζί με τον τυπογράφο κι έναν 52χρονο συνάδελφό του που πιάστηκε για απλή συνέργεια, οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία που παρέπεμψε την υπόθεση σε ανακριτή.

 

Μάνος Τσαλδάρης

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Εθελοντές «κυνηγοί κεφαλών»

 

Ακάλυπτοι από το σωματείο τους είναι οι «εθελοντές» που κάνουν ελέγχους εισιτηρίων σε λεωφορεία. Η ομόφωνη απόφαση είχε ληφθεί στις αρχές του 2013 από το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, όταν είχαν αρχίσει να πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελεγκτές-μαϊμού, για διαπληκτισμούς με επιβάτες, ακόμα και για σεξουαλική παρενόχληση.

 

«Είναι εργαζόμενοι στα λεωφορεία που βγαίνουν εκτός ωραρίου με μπλοκάκι και κόβουν πρόστιμα, παίρνοντας αμοιβή το 50% των κλήσεων. Είχαμε πολλές καταγγελίες ότι μερικοί δεν έκοβαν αποδείξεις», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Αποστόλης Κασιμέρης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων, από την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση».

 

Υπογραμμίζει ότι οι επιβάτες έχουν δικαίωμα να δουν την αστυνομική ταυτότητα του ελεγκτή και να πάρουν απόδειξη τριπλότυπου μπλοκ με τα στοιχεία της ΟΣΥ. Εχουν επίσης δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας. «Είναι “κεφαλοκυνηγοί” και δεν θέλουμε ούτε να τους ξέρουμε», προσθέτει και προτείνει να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, χωρίς την επιβολή προστίμων.

 

 

Scroll to top