Pin It

Ετοιμη να ανοίξει τις πύλες της είναι πλέον η νέα αγορά εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που αναμένεται να δώσει λύσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

 

Το πρώτο πληροφοριακό δελτίο εταιρείας η οποία θα εκδώσει εταιρικό ομόλογο αξίας 5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο Χ.Α. μέσα στον Ιούλιο και θα αφορά τη μία από τις τέσσερις εταιρείες (εισηγμένες και μη) για τις οποίες ως σύμβουλος έκδοσης λειτουργεί η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ.

 

Για πρώτη φορά εταιρικά ομόλογα θα μπορούν να αγοράζουν απευθείας και οι μικροαποταμιευτές–επενδυτές, καθώς μέχρι σήμερα για να μετάσχει σε μεγάλες εκδόσεις κάποιος θα πρέπει να έχει πάνω από 100.000 ευρώ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ακολουθήσει αρκετές ακόμη εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της προετοιμασίας. Οι περισσότερες εκδόσεις αναμένεται ότι θα υλοποιούνται μέσω του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών.

 

Πρόκειται, όμως, για μια αγορά υψηλού ρίσκου καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος κάποια μικρή εταιρεία να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην υποχρέωση αποπληρωμής του ομολόγου της. Το υψηλό επιτόκιο που αναμένεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7% είναι το «αντίτιμο» που καλούνται να πληρώσουν στους πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντλήσουν νέα κεφάλαια για να επενδύσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Χρηματιστές και σύμβουλοι εκδόσεων που εδώ και έξι μήνες προετοιμάζουν το έδαφος για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων σε μικρότερες επιχειρήσεις, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων θα είναι εκρηκτική τους επόμενους μήνες καθώς θα προσελκύσει κεφάλαια τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές που θα μεταφέρουν ποσά από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

 

Στέλεχος μεγάλης εταιρείας αξιολόγησης αναμένει τουλάχιστον εκατό εκδόσεις των 5 εκατ. ευρώ (σ.σ. είναι το πλαφόν) να «περάσουν» μέσα από τη νέα αγορά την επόμενη διετία, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, σε μια δεκαετία η αγορά εταιρικών ομολόγων θα έχει φτάσει σε αξία τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αντιστοιχεί περίπου στο 30% των τραπεζικών χορηγήσεων.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top