24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ «Οικουμενικοί στοχαστές»

 

Και οι πέντε είχαν κοινές ρίζες στην Αριστερά, όμως οι δρόμοι της αναζήτησης τους έσπρωξαν σε διαφορετικά μονοπάτια. Οι Κ. Αξελός, Κ. Καστοριάδης, Π. Κονδύλης, Ν. Πουλαντζάς, Ν. Σβορώνος αποτέλεσαν εκείνο που αποτυπώνεται ως η οικουμενικότητα της ελληνικότητας. Οι δρόμοι τους ξεχωριστοί, οι ιδέες τους ζωντανές και σήμερα, η διαχρονικότητα της σκέψης τους επηρέασε ολόκληρες γενιές. Αύριο στις 8 μ.μ. στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31), η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει το βιβλίο «5 Οικουμενικοί Ελληνες Στοχαστές», στο οποίο σύγχρονοι Ελληνες καταθέτουν τις απόψεις τους και σχολιάζουν τους «πέντε οικουμενικούς». Θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Τσουκαλάς, ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας Γ. Ν. Οικονόμου και ο δημοσιογράφος Θ. Γιαλκέτσης.

 

Φ.Π.

 

…………………………………………….

 

„ Διάλογος…

 

Αντιδράσεις στη ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η αιχμηρή αποστροφή στην ομιλία του Π. Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για «φθαρμένους, ηττημένους, χρεοκοπημένους», με τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να συνάψει πολιτικές συμμαχίες. Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης δεν άφησε ασχολίαστη την επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρώπη και η δημοκρατία χώριζαν πάντα βαθιά την Ανανεωτική Αριστερά από τους οπαδούς των σταλινικών δικτατοριών που κατέρρευσαν». «Αυτή είναι η μεγάλη ήττα, Παναγιώτη Λαφαζάνη» συμπλήρωσε σε πρώτο ενικό πρόσωπο το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας ότι αυτό που χωρίζει τη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΗΜΑΡ «δεν είναι το Μνημόνιο», αλλά ο αγώνας των αντιδραστικών δυνάμεων για έξοδο από το ευρώ. Στραβά ξεκίνησε ο διάλογος…

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………..

 

„ Φοροδιαφυγή

 

Ο θησαυρός βρέθηκε από τους τελωνειακούς σε φορτηγό πλοίο που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αμβούργου. Ηταν δύο κοντέινερ με 1.000 κούτες, που περιείχαν 14.000 αρχεία προερχόμενα από τα γραφεία ελβετικής τράπεζας στα νησιά Καϊμάν. Η τράπεζα ήταν η Coutts, που πλέον ανήκει στην κρατικοποιημένη βρετανική Royal Bank of Scotland. Τα αρχεία περιλαμβάνουν τραπεζικά δεδομένα και Γερμανών υπόπτων για φοροδιαφυγή, που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ερευνώνται τώρα από τις αρχές. Η Coutts έκλεισε πρόσφατα τα γραφεία της στα νησιά της Καραϊβικής και έστελνε τα αρχεία της ακτοπλοϊκώς μέσω Τζαμάικας στο Αμβούργο, με τελικό προορισμό τα κεντρικά γραφεία της στη Ζυρίχη.

 

Ε.Π.

 

…………………………………………….

 

„ Παιδικοί σταθμοί

 

Σαφή απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, στα αιτήματα του Δήμου Αθηναίων για τον διορισμό προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια και χωρίς κωλύματα τον Σεπτέμβριο, ζητά ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου με ανοιχτή επιστολή του. Επισημαίνοντας ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται οι εγγραφές νέων παιδιών στους σταθμούς, «με ασφαλή πρόβλεψη ότι τουλάχιστον 2.300 παιδιά θα αναζητούν θέση», ο κ. Κωνσταντίνου τονίζει πως σε αυτές τις θέσεις θα έπρεπε να απασχοληθεί προσωπικό με μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

 

Στ.Ζ.

 

…………………………………………….

 

„ Στην Καισαριανή

 

Σε μια πολυθεατρική βιωματική βραδιά αφιερωμένη στη συλλογική ιστορική μνήμη των εκτελεσθέντων στον χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, καλούν κάθε ενδιαφερόμενο την Κυριακή 29 Ιουνίου, στις 20.00, η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Κοντόσταυλος, αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός «105,5 Στο Κόκκινο». Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τον «Κοινό Λόγο» της Ελλης Παπαδημητρίου. Η ομάδα «Πείρα(γ)μα» θα ζωντανέψει αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην δημάρχου Καισαριανής Σπύρου Τζόκα, «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων», ενώ τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Μεράντζας.

 

Στ.Ζ.

 

……………………………………………

 

„ Υποψήφιος

 

Στις 12.00 το μεσημέρι, αύριο Τετάρτη, ο Γιάννης Στουρνάρας θα περάσει για άλλη μία φορά το κατώφλι της Βουλής. Οχι ως υπουργός Οικονομικών πλέον, αλλά ως υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, πρόταση την οποία πρέπει να εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου. Η συνεδρίαση προμηνύεται ενδιαφέρουσα, καθώς μέλη της επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγ. Μεϊμαράκης, είναι μεταξύ άλλων ο σφοδρός πολέμιος της πολιτικής Στουρνάρα Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), αλλά και οι Γ. Δραγασάκης και Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Υγιέστερη λύση οι εκλογές

 

Διολίσθηση στον παλαιοκομματικό και στον α λα καρτ λαϊκισμό «διακρίνει» ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ και νυν μεγαλοεπενδυτής Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Οπως λέει, αν το κλίμα αυτό παγιωθεί και κυριαρχήσουν τα συμπτώματα πολιτικής παράλυσης, οι εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να καταστούν αναπόφευκτες και ίσως τότε να αποτελούν και την υγιέστερη διέξοδο.

 

Β.Γ.

 

…………………………………………..

 

„ Σκληρή γλώσσα

 

Βούτυρο στο ψωμί του Μιχάλη Καρχιμάκη ήταν η ανακίνηση του θέματος για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τους πραγματικά υπεύθυνους της μνημονιακής τραγωδίας. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θέλησε να απαντήσει στη Ν.Δ. με αριθμούς: «Παραλάβατε το 2004 έλλειμμα 4%, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ, με το 2003 να καταγράφεται και πρωτογενές πλεόνασμα, και το 2009 παραδώσατε 16%, δηλαδή 36,5 δισ. ευρώ. Το 2004, παραλάβατε 170 δισ. ευρώ χρέος και το 2009 παραδώσατε 340 δισ. ευρώ», σημείωσε. Για τους επιτελείς της Συγγρού, ο κ. Καρχιμάκης συμπλήρωσε: «Κύριοι της Δεξιάς, τραπήκατε σε φυγή για να αφήσετε την απασφαλισμένη χειροβομβίδα της καταστροφής στην οικονομία που επιφέρατε, στα 6 χρόνια διακυβέρνησής σας, στα χέρια του ΠΑΣΟΚ». Κι όμως τώρα, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούν…

 

Δ.Κ.

 

……………………………………………

 

„ Δεν επιθυμεί

 

Για όσους ανησυχούν, ο Κώστας Καραμανλής δεν επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προς τούτο μας ενημέρωσε χθες ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελος Αντώναρος. «Aπό την εντύπωση που έχω ο Κώστας Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται» δήλωσε («Βήμα FM») ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., συστήνοντας προς όσους τον προτείνουν ως τον καταλληλότερο για τη θέση να ρωτούν τον ίδιο τον κ. Καραμανλή (ο οποίος δεν έχει μιλήσει δημοσίως από το 2009). Ακόμη και να ενδιαφερόταν πάντως, δύσκολα θα συσπείρωνε δυνάμεις εκτός Ν.Δ. Ειδικά οι πράσινοι συγκυβερνήτες ούτε να το ακούσουν δεν θέλουν. Η δήλωση της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου στην «Εφ.Συν.», ότι δεν θα ψήφιζε Καραμανλή, αλλά και η κόντρα με τη Συγγρού για το έλλειμμα δίνουν ένα πρώτο στίγμα.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………………

 

Kεντροαριστερά

 

Η ρητορική υπουργών για επαναδιαπραγμάτευση και ο διάλογος για το ενδεχόμενο η Κεντροαριστερά να συνομιλήσει και με δυνάμεις εξ αριστερών της προκάλεσε την επανεμφάνιση των «58».

 

Με ανακοίνωσή τους, καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα και να μη διολισθήσει σε «αποτυχημένες πολιτικάντικες πρακτικές». Επίσης, διαβλέπουν κίνδυνο ετεροκαθορισμού της Κεντροαριστεράς (γιατί τώρα είναι αυτοπροσδιοριζόμενη;), εκτιμώντας ότι μετά τις ευρωεκλογές «προβάλλεται εμφατικά η εθελούσια υποταγή στον ΣΥΡΙΖΑ», εξέλιξη που απεύχονται, αντιπροτείνοντας την πολιτική αυτονομία, όπως έχει περιγράψει ο Σπύρος Λυκούδης. «Οι συνεργασίες θα προκύψουν ως επέκταση του αυτοκαθορισμού, διαφορετικά γίνονται ψευδώνυμο της “τσόντας” για τη νομή της εξουσίας», καταλήγουν οι «58». Η θέση αυτή δεν ισχύει άραγε για την παρούσα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ελιάς με τη Ν.Δ.;

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top