Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Νέοι εθελοντές του αποκαλούμενου τάγματος αυτοάμυνας «Αζόφ» ορκίζονται πίστη στην ουκρανική κυβέρνηση
REUTERS/Valentyn Ogirenko
Επειτα από τρία 24ωρα μιας κενής περιεχομένου κατάπαυσης του πυρός στα ανατολικά -μια και είχε μείνει μόνο «στα χαρτιά» από την περασμένη Παρασκευή, οπότε κηρύχθηκε μονομερώς από το Κίεβο- τα όπλα επιτέλους σίγησαν από χθες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, με τη σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, την πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχή, δίπλα στα σύνορα με τη Ρωσία, που οι αντάρτες προτιμούν μέχρι και σήμερα να αποκαλούν «Νέα Ρωσία».
Η δέσμευσή τους για προσωρινή εκεχειρία -διευκρίνισαν- θα έχει ισχύ μέχρι τις 27 Ιουνίου. Η επιλογή της ημερομηνίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι: την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η υπογραφή του οικονομικού μέρους της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας…
Μέχρι τότε, λοιπόν, θα πρέπει να κυλήσει αρκετό νερό στο ουκρανικό «αυλάκι». Μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφεται πάντως έντονη διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα πεδία. Κατ’ αρχήν με την -πρώτη στα χρονικά του ακήρυχτου εμφυλίου- συνάντηση που είχαν χθες ηγέτες των ρωσόφωνων αυτονομιστών με τη νέα «ομάδα επαφής» του Κιέβου, την οποία απαρτίζουν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο και ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν προφανώς τα 15 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού νέου προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει από προχθές την εν μέρει συναίνεση της Μόσχας και υιοθετήθηκε μετ’ επαίνων χθες από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, μετά την παρουσίασή του από τον νέο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Πάβλο Κλίμκιν.
Οι ΥΠΕΞ των «28» άναψαν πάντως το «πράσινο φως» στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στο Κίεβο που θα βοηθήσουν στη μεταρρύθμιση του τομέα αστυνόμευσης και εσωτερικής ασφάλειας στην Ουκρανία. Αποφάσισαν την απαγόρευση στις εισαγωγές προϊόντων από την Κριμαία, αρνούμενοι έτσι να αναγνωρίσουν την προσάρτησή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Και ορισμένοι εξ αυτών επανέλαβαν τις φραστικές απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Η προοπτική αυτή συζητήθηκε πάντως εκτενώς στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν. «Η Ρωσία θα επωμιστεί νέα κόστη, εάν δεν δούμε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», ήταν το μήνυμα της Ουάσινγκτον.
Για το Κρεμλίνο ωστόσο -όπως εξάλλου ισχύει και για τους Δυτικούς εταίρους του- η διπλωματία μοιάζει πάντα με μια παρτίδα σκάκι. Κι έτσι, έχοντας στείλει ανάμικτα μηνύματα για τη στάση της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη, με βασικό θέμα στην ατζέντα του την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, που αποτελεί πια νέο αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.
«Αν και η Αυστρία δεν διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε., τα εδάφη της αποτελούν μέρος του δικτύου εφοδιασμού της Γερμανίας κι έχει πολιτική και οικονομική επιρροή στην Κεντρική Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια», σχολιάζει η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση Stratfor. «Η Βιέννη θέλει επίσης να παραμείνει ένας μεγάλος κόμβος της ρωσικής ενέργειας». Οσο για τη Ρωσία; «Θέλει να εκμεταλλευτεί τις καλές της σχέσεις με τη Βιέννη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. θα παραμείνει διχασμένη»…