24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Clutch απόψε στην Αθήνα, αύριο στη Θεσσαλονίκη

Οι Earth Rockers που λατρεύει το κοινό

      Pin It

Το μόνο κακό είναι που η συναυλία γίνεται την ώρα που θα παίζει και η Εθνική μας. Στην Ελλάδα όμως η αγάπη για τους Clutch γίνεται… λατρεία. Εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και απόψε προβλέπεται ακόμα ένα sold out στην Ιερά Οδό 18-20 (άλλαξε ο χώρος, η συναυλία ήταν να γίνει στο μικρότερο Fuzz). Πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστούμε πως ήταν να έρθουν και πέρσι, αλλά η συναυλία του γνωστού συγκροτήματος από το Μέριλαντ της Αμερικής ματαιώθηκε εξαιτίας ενός αιφνίδιου προβλήματος υγείας του τραγουδιστή τους. «Ευτυχώς πλέον είναι μια χαρά» μας λένε λίγο πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα – απόψε παίζουν στην Αθήνα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι Clutch λοιπόν, ένα από τα «σκληρά» συγκροτήματα του ροκ με εικοσάχρονη ήδη καριέρα και δέκα δίσκους στο ενεργητικό τους. Και ναι, ακόμα ένα συγκρότημα που μας εκθειάζει ως θεατές και μουσικόφιλους: «Είστε καταπληκτικό κοινό, από τις πιο θετικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες οι συναυλίες μας στην Ελλάδα. Γνωρίζετε όλα τα τραγούδια και τα τραγουδάτε μαζί μας. Είμαστε είκοσι χρόνια συγκρότημα, δεν το συναντάμε αυτό πολύ συχνά». Γενικώς οι Ελληνες έχουν καλή σχέση με τα γκρουπ που αρέσκονται στον σκληρό ήχο.

 

Το «Earth Rocker» είναι το τελευταίο τους άλμπουμ. Στα γνωστά ηχητικά μονοπάτια, κιθάρες θορυβώδεις και μια «άγρια» φωνή, αυτή του Neil Fallon, όχι και τόσο εύκολη για τον κοινό ακροατή. «Είναι το πιο focus άλμπουμ της καριέρας μας» επισημαίνουν. «Είχαμε μια μοναδική ιδέα, να είναι ροκ φυσικά, γρήγορο και σκληρό όπως πάντα, θέλαμε όμως να είναι ταυτόχρονα και πιο ατμοσφαιρικό». Ισως να πήραν ιδέες από τους Thin Lizzy και τους Motorhead με τους οποίους περιόδευαν μαζί πέρσι. «Μαθήματα πάντως πήραμε πολλά. Και οι δύο αυτές μπάντες είναι αξεπέραστες» εξηγούν. «Από τους Thin Lizzy μάθαμε πώς να ενσωματώνεις τέλεια τα ντραμς στη μουσική σου. Οσο για τους Motorhead, μας έδειξαν πόσο πιο απλή είναι σε τελική ανάλυση η μουσική. Μας βοήθησε να τα κάνουμε όλα πιο απλά και πιο γρήγορα». Πάντως, όπως μας λένε, δεν έχουν αλλάξει και πολύ σε σχέση με την αρχή της καριέρας τους. «Και τότε και τώρα μπαίνουμε όλοι μαζί στο στούντιο και μετουσιώνουμε σε μουσική τις ιδέες μας. Απλώς τώρα με τα ψηφιακά μέσα μπορούμε να προσθέτουμε και να αφαιρούμε πράγματα ανά πάσα στιγμή».

 

Ανυπομονούν να επιστρέψουν στη χώρα μας οι Clutch. Ολο γι’ αυτό μου λένε στο τηλέφωνο. «Η τελευταία μας συναυλία είναι από τις πιο πολυπληθείς που έχουμε κάνει ποτέ. Και όχι μόνο αυτό: ήταν τέτοια η αλληλεπίδραση μπάντας και κοινού που, ειλικρινά, μας κάνει να ανατριχιάζουμε μόλις το σκεφτόμαστε».

 

*INFO: Απόψε Ιερά Οδός 18-20, αύριο Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη), εισιτήρια: 20 € (προπώληση), 25 € (ταμείο).

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top