xixon

24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλύτερα να σου βγει το μάτι

Η «ντροπή της Χιχόν» στοιχειώνει τους Γερμανούς 32 χρόνια μετά το Μουντιάλ της Ισπανίας και εν όψει της κρίσιμης μονομαχίας με τις ΗΠΑ του Γιούργκεν Κλίνσμαν.
      Pin It

Του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, για την ακρίβεια από τη στιγμή που η Πορτογαλία με το γκολ του Βαρέλα στις καθυστερήσεις ισοφάρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε 2-2 (φωτ.) και δεν την άφησε να τσεπώσει το εισιτήριο της πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ, η Γερμανία έχει βρει τον μπελά της.

 

Ας πρόσεχε…

 

Βλέπετε, η «νασιονάλμανσαφτ», μετά και το δικό της απροσδόκητο 2-2 με την Γκάνα, εξελίσσεται σε απόλυτο ρυθμιστή του Ζ’ ομίλου και ο πρότερος βίος της σε μια ανάλογη περίπτωση κάθε άλλο παρά έντιμος χαρακτηρίζεται.

 

Κάποτε στη Χιχόν

 

Μαζί με την Αυστρία έγραψε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γνωστή και ως «ντροπή της Χιχόν». Ηταν 25 Ιουνίου 1982, στο στάδιο «Μολινό», στο Χιχόν της Ισπανίας, τότε που οι τότε Δυτικογερμανοί και οι Αυστριακοί που στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκαν κάτω από τη σημαία του Γ’ Ράιχ, βρέθηκαν αντιμέτωποι την τελευταία αγωνιστική του Β’ ομίλου. Θα προκρίνονταν χεράκι χεράκι αν οι Γερμανοί του Γιουπ Ντέρβαλ νικούσαν τους Αυστριακούς του Γκιοργκ Σμιντ, αλλά όχι με περισσότερα από δύο γκολ διαφορά.

 

Το 1-0, με γκολ του Χρούμπες από το 10ο λεπτό, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, βόλευε και τους δύο. Οχι όμως την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου.

 

Οι Αλγερινοί, οι οποίοι 24 ώρες νωρίτερα είχαν επικρατήσει της Χιλής και ήδη έκαναν την έκπληξη επικρατώντας με 2-1 επί της Δυτικής Γερμανίας, κατάλαβαν ό,τι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος βλέποντας τη συμπεριφορά των δυο ομάδων στο γήπεδο. Οσο οι θεατές στις εξέδρες άρχισαν να κουνάνε χαρτονομίσματα, εκείνοι ετοίμαζαν τις βαλίτσες της επιστροφής. Κλασική περίπτωση προσυμφωνημένου αποτελέσματος, αλλά άντε να το αποδείξεις.

 

Εννοείται ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχε και η FIFA που όρισε τα δύο τελευταία παιχνίδια σε διαφορετικές ημερομηνίες. Αυτή ήταν η αφορμή να διορθώσει το λάθος της από την επόμενη κιόλας διοργάνωση. Εκτοτε, τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής κάθε ομίλου διεξάγονται την ίδια μέρα και ώρα.

 

«Ποδοσφαιρικό πορνό»

 

Για να μη νομίζετε ότι όλος ο θόρυβος που συνόδευσε τον συγκεκριμένο αγώνα είναι… κακίες, αρκεί να σας θυμίσουμε ότι ο υπεύθυνος αθλητικών στην τοπική τηλεόραση της Βαυαρίας Εμπερχαρντ Στάνιεκ παραιτήθηκε στο ημίχρονο και σταμάτησε να μεταδίδει. Αφησε τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους. Ακόμη και η αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung» έγραψε την επομένη πως «πρόκειται για μια ντροπή του Μουντιάλ».

 

Στην Ισπανία χρησιμοποίησαν τη φράση «ποδοσφαιρικό πορνό», ενώ μια εφημερίδα δημοσίευσε το ρεπορτάζ του αγώνα στη σελίδα που φιλοξενούσε τα εγκλήματα του ποινικού δικαίου.

 

Μια άλλη, στην Αγγλία, αρνήθηκε να δημοσιεύσει τις συνθέσεις των δύο ομάδων. Ενας Γερμανός αστυνομικός από το Ολντεμπουργκ, ονόματι Αλεξάντερ Κλούμπερ, μήνυσε τη γερμανική Ομοσπονδία για ανεπανάληπτο πλήγμα του πρεστίζ της χώρας.

 

Καλύτερα το μάτι

 

Να γιατί… καλύτερα είναι να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Αφήστε που το κλίμα της γενικότερης καχυποψίας ενισχύεται από το γεγονός ότι στον πάγκο των ΗΠΑ κάθεται ο Γερμανός και πρώην προπονητής των «πάντσερ», Γιούργκεν Κλίνσμαν, ο οποίος μάλιστα στο Μουντιάλ του 2006 είχε άμεσο συνεργάτη του τον νυν τεχνικό της Γερμανίας, Γιoακίμ Λεβ.

 

«Δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε πριν το ματς. Οι φιλίες δεν υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις» τόνισε ο Κλίνσμαν, που ρωτήθηκε μετά το τέλος του χθεσινού ματς.

 

Οι υπολογισμοί «λένε» ότι οι δυο προνομιούχες θέσεις μπορούν να κριθούν αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Γερμανίας – ΗΠΑ που θα γίνει την Πέμπτη (19.00) στην «Αρένα Περναμπούκο», ανεξάρτητα τι θα συμβεί την ίδια ώρα στην Μπραζίλια, στη μονομαχία της Γκάνας με την Πορτογαλία.

 

Για την ακρίβεια, η ισοπαλία είναι ένα αποτέλεσμα που βολεύει και τους Γερμανούς, οι οποίοι κρατούν την πρώτη θέση, αφού φτάνουν τους 5 βαθμούς, διατηρούν τον συντελεστή των γκολ τους στο +4, αλλά και τους Αμερικανούς οι οποίοι περνάνε ως δεύτεροι, αφού πιάνουν κι αυτοί τους 5 βαθμούς, αλλά θα παραμείνουν σε συντελεστή: +1.

 

Για να λέμε όλη την αλήθεια, ούτως ή άλλως, με βάση τη βαθμολογία που έχει διαμορφωθεί, οι πιθανότητες της Γκάνας και πολύ περισσότερο της Πορτογαλίας είναι περιορισμένες.

 

Για να καταφέρει μία από τις δύο αυτές ομάδες να «σπάσει» το δίδυμο του «Περναμπούκο» θα πρέπει και στα δύο ματς να υπάρξει νικητής και επιπλέον ο νικητής τού Γκάνα-Πορτογαλία να πετύχει τόσα γκολ όσα χρειάζονται για να υπερκαλύψει τη διαφορά τερμάτων. Αυτή τη στιγμή η Γκάνα είναι στο -1 και η σχεδόν αποκλεισμένη Πορτογαλία στο -4. Στην πράξη, ένα λογικό σενάριο που δίνει την πρόκριση στην Γκάνα είναι να νικήσει η Γερμανία τις ΗΠΑ με 1-0, οπότε οι ΗΠΑ θα μείνουν στους 4 βαθμούς και θα πάνε σε συντελεστή 0 (4-4) και ελόγου τους να επικρατήσουν της Πορτογαλίας με 2-0. Ετσι θα φτάσουν στους 4 βαθμούς και ο συντελεστής τους θα γίνει +1 (5-4).

 

ΗΠΑ: Χάουαρντ, Φάμπιαν Τζόνσον, Κάμερον, Μπέσλερ, Μπίσλεϊ, Μπέκερμαν, Τζερμέιν Τζόουνς, Μπράντλεϊ, Μπεντόγια (72’ Γέντλιν), Ζούζι (91’ Ομάρ Γκονσάλες), Ντέμπσεϊ (87’ Βοντολόβσκι).

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μπέτο, Ζοάο Περέιρα, Ρικάρντο Κόστα, Μπρούνο Αλβες, Αντρέ Αλμέιδα (46’ Ουίλιαμ Καρβάλιο), Μιγκέλ Βελόζο, Ζοάο Μουτίνιο, Ραούλ Μεϊρέλες (68’ Βαρέλα), Νανί, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ελντερ Ποστίγκα (16’ Εντερ).

 

Scroll to top